Tarım Kredi

Arıcılık Destekleme Ödemeleri 2022

Tarımsal alanda verilen desteklemelerin yanı sıra Bakanlık tarafından hayvancılık ile uğraşan kişilere de destek verilmektedir. Vatandaşlar tarafından buzağı desteklerinin ve tarım desteklerinin ne zaman ödeneceğini merak konusu oldu. Devlet tarafından verilen desteklerin büyük bir kısmı Ziraat Bankası tarafından ödenmekte olup T.C kimlik numarasının son rakamına göre belirlenmektedir. İçeriğimiz de sizlere arıcılık alanında verilen destekleme ödemeleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Destekleme ödemelerine ilişkin detaylar içeriğimiz de.. 

Arıcılık Destekleme Ödemeleri 2022

Devlet tarım ve hayvancılık alanında üretimin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi adına her yıl olduğu gibi 2022 yılında da destekler vermeye devam ediyor. Yapılan desteklemelerin arasında arıcılık faaliyetleri de bulunmaktadır. Desteklemelerden faydalanacak olan yetiştiricilerin Arıcılar Birliğine üye olmaları gerekmektedir. Bu birliğe üye olunmadığı taktirde arıcılık alanında verilen hiçbir destekten yararlanmak mümkün değildir.

Devlet Tarafından Verilen Arıcılık Destekleri

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından arıcılık için verilen destekleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Arılı kovan desteği,
  • Ana arı ve damızlık ana arı desteği,
  • Bombus arısı desteği verilmektedir.
Devlet Tarafından Verilen Arıcılık Destekleri
Devlet Tarafından Verilen Arıcılık Destekleri

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen arıcılık desteklerinden faydalanmak için bazı koşullar bulunmaktadır. Bir sonraki başlığımızda Bakanlık tarafından verilen bu desteklemelerden faydalanmak için gerekli koşulları, başvuru için gerekli evrakları ve başvuru tarihlerini sizlerle paylaşacağız. Bakanlığın yanı sıra TKDK arıcılık faaliyetleri için çeşitli tutarlarda destekler verilmektedir. Devlet desteklerinin yanı sıra bankalar arıcılık kredisi de vermektedir. Bu bankaların başında çiftçilere uygun faiz oranları ve uzun vade seçenekleri ile birçok imkan sağlayan Ziraat Bankası gelmektedir.

Banka devlet destekli olarak arıcılık kredisi imkanı sağlamaktadır. Arı yetiştiricilerine verilen desteklerden içeriğin devamında tek tek bahsedeceğiz.

Arılı Kovan Destek Tutarı Nedir?

Arıcılık faaliyeti ile uğraşanlara Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kovan başına 10 TL tutarında ödeme yapılmakta idi. Ancak kovan başına verilen 10 TL desteğin 15 TL’ye çıkartıldığı bildirildi. 2022 yılına ilişkin yapılan ödemeler şartları karşılayan ve destekten faydalanmaya hak kazanan yetiştiricilerin hesaplarına 2022 Bakanlık tarafından belirlenen tarihler arasında yatırılacaktır. Ödemeler Ziraat Bankası aracılığı ile kişilerin T.C kimlik numaralarının son hanelerine göre yatırılmaktadır. Hububat ve arıcılık destekleme ödemeleri;

  • T.C kimlik numarasının son hanesi 6 ve 8 olan kişilerin hesaplarına,
  • T.C kimlik numarasının son hanesi 0, 2 ve 4 olan kişilerin hesaplarına

olmak üzere iki grupta yatırılıyor. İki grubun destek ödemesinin yapıldığı tarihler birbirinden farklı günlerde olmaktadır. Yapılan destek ödemelerinden yararlanacak olan kişilerin sağlaması gereken koşullar Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliğinde belirtilmiştir.

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğde arılı kovan desteklemesinden yararlanacak olan yetiştiricilerin aşağıdaki kurallara ve şartlara uygun olarak faaliyet yapıyor olması gereklidir.

  • Devlet desteğine başvuru yapacak arıcıların Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı üye olmaları gerekmektedir.
  • Destekten faydalanacak olan yetiştiricinin işletmesinde bulundurduğu kovanların minimum 30 adet maksimum 1000 adet olması gereklidir.
  • İşletmede bulunan arılı kovanların sayılarının Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı olması gerekli olup bu sistemde bulunan veriler dikkate alınacaktır.
  • Arıcıların destekten faydalanmak istediği ve bağlı bulunduğu örgüte müracaat ederek dilekçe ile başvuru yapması gereklidir.
Arıcılık destek tutarı 2022 yılında kovan başına 15 TL olarak ödeniyor!

Başvuru için talep edilen temel koşullar tebliğ kararındaki koşullara göre hazırlanmıştır. Birlikler kişilerin yaptığı başvuruları, başvuru tarihinin sona erdiği tarihten itibaren 10 iş günü içerisinde İl veya İlçe Müdürlüğüne gönderecektir. Desteğe tabi tutulacak olan arılı kovanların Arıcılık Kayıt Sisteminde olması gerektiğini belirmiştik. İl ve/veya İlçe Müdürlüklerince AKS’de  yer alan kayıtlar incelenecek ve bu iş için yetkilendirilmiş kişiler tarafından arıcılık faaliyetinin gerçekleştirildiği yer tespit edilecektir. Şayet yapılan incelemelerde AKS kaydından fazla sayıda kovan çıkar ve plakalar farklı olur ise yine AKS’de kayıtlı olan veriler baz alınmaktadır. Eksik olursa tespitte incelenen sayılar göz önünde bulundurulur.

Sabit bir yerde arıcılık faaliyeti ile uğraşanların yanı sıra gezginci olarak faaliyet gösterenler de bulunmaktadır. Gezginci arıcılar için yapılması gereken tespitler bulundukları mevkide ki müdürlükler tarafından gerçekleştirilecektir. Şayet kişi arıların nakli ve konaklamaya ilişkin faaliyetlerini ilgili mevzuatta belirtilen hükümler neticesinde yapmıyor ise destekleme ödemesi için tespit yapılmayacaktır. Tespit işlemlerinden sonra İcmal ve itiraz süreçleri başlayacaktır. Bu süreçler de tamamlandığında ödemelerin gerçekleşmesi adına yeni bir İcmal listesi (İcmal-3) hazırlanıp onaylanır ve 10 gün içinde HAYGEM’e Hayvancılık Genel Müdürlüğüne iletilir.

Arılı Kovan Desteği İçin Gerekli Evraklar

Desteklemeden faydalanmak için gerekli evrakları eksiksiz olarak hazırlayarak İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz.

  • Arıcılık Kayıt Sistemine kaydının bulunduğunu belirten bir belge,
  • AKS’den alınarak doldurulacak olan başvuru dilekçesi olan Arıcılık Başvuru Dilekçesinin örneğini linke tıklayarak bilgisayarınıza word. uzantısı olarak indirebilirsiniz),
  • İşletme tescil belgesi,
  • İşletmedeki arıların konaklama belgesi,
  • Gezginci arıcılık yapan kişilerin Yurtiçi Hayvan Sevklerine Mahsus Veteriner Sağlık Raporu

gerekli evraklardandır. Sabit arıcılık yapan yetiştiricilerin bağlı bulundukları bölgedeki müdürlüklere, gezginci arıcıların ise o an bulundukları bölgedeki İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine başvuru yapmaları gereklidir.

Arılı Kovan Desteği İçin Gerekli Evraklar
Arılı Kovan Desteği İçin Gerekli Evraklar

Damızlık Ana Arı ve Ana Arı Destek Tutarı Ne Kadar?

Damızlık ana arı ve ana artı desteklemesi için tebliğde belirtilmiş olan bazı koşullar bulunmaktadır. Koşulları sağlayan yetiştiricilere;

  • Ana arı için kovan başına; 15 TL.,
  • Damızlık ana arı kovan başına; 80 TL. ödeme yapılmaktadır.

Aşağıdaki koşulları sağlayan arıcıların başvuru yapmaları halinde destekleme verilecektir;

  • Arıcıların Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı olmaları ve başvuru tarihinde AKS’de bulunan kayıtlarının güncel olması gereklidir. Yetkililerce yapılan incelemelerde kovanların sayılarında ve bilgilerinde AKS verileri baz alınacaktır.
  • Desteğe tabi tutulacak olan arıların üretim izni bulunan iş yerlerinden satın alınmış olması gereklidir.
  • Damızlık ana arı desteklemesi için başvuru yapacak olan işletmeciler, faaliyetteki kovan sayısının maksimum %10′u kadarı için destek alabileceklerdir. Bu kapsamda mevcut orana göre belirlenen sayı 20 taneyi geçmemektedir.
Damızlık Ana Arı ve Ana Arı Destek Tutarı Ne Kadar?
Damızlık Ana Arı ve Ana Arı Destek Tutarı Ne Kadar?
  • Ana arı desteğine başvuru yapacak olan işletmede faaliyetteki kovan sayısının maksimum yarısı kadar destek verilir. Buna göre mevcut sayı 200 taneyi geçmeyecektir.
  • Arılar bulunduğu yıl içerisinde belirlenmiş renk ile işaretlenerek belirlenmiş ve taşınması amaçlı bulunan kafeslerde üretici işletmenin numarası mevcut olmalıdır.
  • Damızlık ana arılar numaralar ile etiketlendirilecektir. 
  • Arılara ait bilgiler satışını gerçekleştiren üreticilerce AKS’ye girilecektir. Satın alınan arılar satış belgesi ile belgelenmektedir. Bayiden kesilen faturalar kabul görmeyecektir.
  • İki destek için birden başvuru yapılmayacaktır.

Gerekli olan şartlar maddelerde belirtildiği gibi olmaktadır. Koşulları sağlayan kişilerin üyesi olduğu yetiştirici örgütüne bir dilekçe ve satış belgesi ile birlikte belirlenecek olan tarihlerde başvuru yapmaları gereklidir.

TKDK Arıcılık Desteklemeleri

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından arıcılık faaliyeti gerçekleştirenlere bal üretimini desteklemek adına “Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi, İşlenmesi ve Pazarlanması” kapsamında verdiği desteklerden yararlanmak için başvuru koşulları bulunmaktadır. Koşulları sağlayan yetiştiriciler dönem içerisinde verilen IPARD Başvuru Çağrılarını takip etmelidir. Başvuruya ilişkin verilen çağrılar TKDK resmi internet sitesinde yayımlanmaktadır. IPARD 8 Çağrı İlanı sitede yayımlanmıştır. TKDK arıcılık desteğinden faydalanmak için aşağıdaki koşulların sağlanması gereklidir;

  • Başvuru sahibinin çiftçi ya da çiftliğin bir üyesi olmaması halinde yapılacak olan yatırımın kırsal bir alanda gerçekleştirilmesi,
  • Proje kapsamındaki arıların arıcılık kayıt sisteminde olmaları,
  • Arıcılığa dair talep edilen projeler ile başvuru yapılması,
  • Desteğe başvuracak olan kişinin geçerli bir yetiştirme belgesine sahip olması,
TKDK Arıcılık Desteklemeleri
TKDK Arıcılık Desteklemeleri
  • İşletmede bulunan arı kovanlarının minimum 30, maksimum 500 adet olması, (Bal ve diğer arı ürünlerinin işlenme, paketleme ve kovan üretimlerinde kovan sayısı göz önünde bulundurulmaz.)
  • Başvuru sahiplerinin TKDK desteklenen iller de ikamet ediyor olması,
  • Kovanların en az 30, en fazla 500 adet arasında sabit kalacağını belirten Taahhütname sunulmalıdır.

Belirtilen koşullara göre desteklenen illerde başvuru için çağrı ilanları yayımlandığında gerekli incelemeleri yaparak arıcılık için destek veriliyor mu verilmiyor mu baktıktan sonra başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. IPARD 8 çağrı ilanında arıcılık projeleri desteklenmemektedir.

Arıcılık faaliyeti ile uğraşmak ve kazancınızı bu sektörden sağlamak istiyorsanız içerikte belirttiğimiz yerlere başvuru tarihlerini takipte kalarak gerekli evraklar ile birlikte başvuru yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Ali bedir dedi ki:

    Desdeklemer ve arı almak istiyorum ķırşehir akçakent

Tarım Kredi Kooperatifleri Resmi Web Sitesi Değildir.