Tarım Kredi

Engelli Öğrencilere Okula Taşıma Yardımı 2022 Başvurusu

Engelli öğrencilerin okula ulaştırma amacıyla ücretsiz taşıma hizmeti uzun yıllardan beri veriliyor. Sosyal yardım kapsamında verilen bu destekler yalnızca özel eğitime ihtiyacı olan çocuklara verilmektedir. Bu yazımızda sizler için engellilere verilen eğitim yardımının nasıl alınacağı, sosyal yardımlaşma tarafından verilen nakdi yardım miktarları, engelliler için burs başvurusu, öğrenci yardım paralarına başvuru gibi birçok hususu ele alacağız. Detaylar haberimizde.. 

Engelli Öğrencilere Okula Taşıma Yardımı 2022 Başvurusu

Engelli öğrencilerin eğitim hayatlarına devam edebilmeleri için okula erişim sağlamaları zor olmaktadır. Engelli öğrencilerin de örgün öğretime hakları bulunması sebebi ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığının işbirliğiyle özel bakıma ihtiyacı olan öğrencilere ücretsiz taşıma hakkı sağlanmasına karar verilmiştir.

2010 yılında gündeme gelen ve kullanımına başlanan bu uygulama ile bir yıllık öğrenim dönemi içerisinde 40 bin kişi civarında öğrencinin taşıma ihtiyacı karşılanmıştır. Verilen yardımlardan belirttiğimiz üzere yalnızca özel bakıma ihtiyacı olan kişiler faydalanabilmektedir. Öğrencilerin bu desteği kullanmalarında kaynak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı fonları tarafından karşılanmaktadır. Hemen hemen her il ya da ilçede engelli çocukların okula erişimlerinin sağlanmaları için belediyeler taşıt imkanı sağlamaktadır.

Engelli Öğrencilere Okula Taşıma Yardımı
Engelli Öğrencilere Okula Taşıma Yardımı

Bu uygulama ilk olarak Başbakanlık tarafından yürütülmekte idi. Şu an günümüzde ise belediye ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kurumlarınca devam etmektedir. Öğrencilere verilen bu yardımın denetlemesini ve organizasyon işlemlerini Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Bu uygulama yıllardan beridir devam etmekte olup ileri ki zamanlarda da uygulanmaya devam edecektir. Engelliler için yapılan yardımlar oldukça fazla olup daha da geliştirilmeye devam edilecektir.

Engelli Öğrencilere Ücretsiz Taşınma Ödeme Dönemi ve Tutar Nedir?

Özel eğitime ihtiyacı olan bu öğrencilerin okullara erişimlerinin sağlanması amacı ile taşıt yardımı yapılmaktadır. Bu yardım yalnızca engelli ve bakıma ihtiyacı olan öğrenciler için gereklidir. Öğrencilere sağlanacak olan taşıtları tutar olarak değerlendirecek olursak tutarı İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri belirlemektedir. Ödeme zamanları ise yine Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından belirlenmiş olup yıllık bazda ödeme yapılacaktır.

Engelli Ücretsiz Taşıma Yardımı Başvurusu

Engellilere sağlanan bu yardım için, yardımdan faydalanacak olan kişinin özel bakıma ihtiyacı olmasının haricinde herhangi bir şart aranmamaktadır. Bu yardım zaten engelli öğrencilerin hukuki hakları arasında “Özürlü Çocukları Okula Taşıma” adı ile yer almaktadır. Bu programlar valilik kapsamında yapıldığı için elektronik ortamdan yapılan başvurular kabul edilmemektedir. E-devlet sistemi de buna dahil olmaktadır. E-devlet üzerinden yalnızca sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Engelli Ücretsiz Taşıma Yardımı Başvurusu
Engelli Ücretsiz Taşıma Yardımı Başvurusu

Engelli öğrenciler için ücretsiz servis başvurusu yapmak için başlangıçta okul idaresi ile bir görüşme gerçekleştirmek gereklidir. Daha sonra valiliğe durumu beyan eden ve verilen yardımlardan faydalanılmak istenildiğine dair bir dilekçe yazılır. Başvuru sürecinde ise engelli öğrencilerin ücretsiz servis taşıması için ikamet edilen yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapılabilecektir. Herhangi bir evrak talep edilmemekte olup yalnızca Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının üzerinde bulunduğu nüfus cüzdanı ile müracaat edilebilecektir.

Engelli Öğrencilerin Taşınacağı Araçların Özellikleri

Engelli öğrencilerin en iyi şekilde okullarına ulaşarak eğitim görmelerini sağlamak adına taşındıkları aracın da oldukça geniş kapsamlı olarak dizayn edilmiştir. Araçlar ve araç sürücülerinde bulunması gereken özellikler 2010 senesinde belirlenmiştir. Günümüzde de hala aynı kurallar çerçevesi içinde devam etmekte olup, artık sabitleştirilmişlerdir. Belirlenen özellikler tamamı ile öğrencilerin rahatlıklarını düşünerek hazırlanmıştır. Engelliler için tahsis edilen araçların özellikleri şu şekilde olmaktadır;

  • Özel eğitim araçlarında engelli çocuklara rehberlik edecek yetkili bir kişinin olması gereklidir.
  • Özel eğitim aracı için tahsis edilecek olan araçlarda; tekerlekli sandalye kullanmak durumunda kalan engelliler ve yürüme zorluğu çeken öğrenciler için standartlara uygun seyyar rampa, liftli donanım ya da diğer teknik özelliklerin bulunması gereklidir.
  • Öğrencilerin güvenli ve sağlıklı bir şekilde taşınmalarını sağlamak amacı ile gerekli tedbir ve önlemlerin alınması gereklidir.
  • Tahsis edilecek olan servis aracının yeterli öğrenci seviyesinin dışına çıkmaması yani olduğundan fazla öğrenci bulundurmamalıdır.
  • Servis şoförü daha evvelden de engelli servis şoförlüğü yapmış ve bu konuda deneyimli olması gereklidir.
  • Şoförün daha evvelden trafik cezasının bulunmaması gereklidir.
Engelli Öğrencilerin Taşınacağı Araçların Özellikleri
Engelli Öğrencilerin Taşınacağı Araçların Özellikleri
  • Araçta engelli çocukların durumlarına göre rehberlik edecek bakıcı sayısı yükseltiledebilir. Bakıcıların bu hususta deneyimli olması gereklidir.
  • Öğrencilerin alınacağı adresten okula gidene kadar ki yol mesafesinde gerekli kurallar çerçevesinde bir ulaşım sağlanmalıdır.
  • Her bir araçta taşınacak olan öğrenci sayılarının, öğrencilerin taşınacakları okulların, araçların izleyeceği yolların, öğrencilerin bineceği durakların ve otobüs hareket saatlerinin ince ayrıntısına kadar düşünülmesi ve belirlenmesi gereklidir.

Engelli Hakları Nelerdir?

Engelli vatandaşlara her geçen gün sağlanan imkanlar artmaya başlamıştır. Devletimiz engellileri ayrı bir konumda tutarak gerek nakdi, gerekse de fiziksel ihtiyaçlarını gidermeleri adına yardımlar sağlamaktadır. Bu sebeple de diğer vatandaşlara göre sağlanan birçok hakları bulunmaktadır. Engelliler; eğitim konusunda, iş konusunda, internet, telefon gibi iletişim hakları konusunda, ulaşım araçlarında, araç alımlarında, yeni bir işyeri kurmalarında diğer insanlardan her zaman daha avantajlı olarak yollarına devam ederler.  Engellilerin okullarına taşınması hakkının yanı sıra diğer haklar da bulunuyor. Bu haklardan bahsedecek olursak;

Engelli Eşitlik Hakları: Kanunlar gereğince engelliler hakkında alınacak olan her karar eşitlik ilkesine dayanarak hazırlanmaktadır. Bütün engelliler eşit değerlendirme altına alınmalıdır. Anayasada bulunan “Herkesin Çalışma Hakkı ve Sorumluluğu Bulunur” maddesinden yola çıkılacak olur ise maddenin içerisinde geçen herkese engelli vatandaşlar da dahil edilmektedir.

Engelli Eğitim Hakkı: Engelli vatandaşlar örgün olarak eğitim göremez diye herhangi bir kaide bulunmamaktadır. Herkesin olduğu gibi engelli vatandaşların da öğrenim görme hakkı bulunmaktadır. Tüm öğrenciler arasında eşitlik sağlanması kanuni olarak yapılması zorunlu bir eylemdir.

Engelli Hakları
Engelli Hakları

Engellilere Kamu Hizmetlerinde İndirim Hakkı: Engelli vatandaşlar için her ilde bulunan belediyelerin, su kullanım bedellerinde yüzde 30 indirim yapması zorunlu kılınmıştır. Ankara ilinde bulunan engellilerin 18 yaşını doldurmuş olması halinde uygulanacak indirim oranı yüzde 50 olacaktır. Elektrik ve doğalgaz için henüz bir engelli indirimi bulunmamaktadır. Ancak yaşamının geri kalanını makineye bağlı olarak geçirmek zorunda kalan vatandaşlara Aile. Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından elektrik desteği sağlanmaktadır.

Engellilerin Araç ve Hasta Aracı Alma Hakkı: Engellilerin sıfır bir araç alması ve yüzde 90 engelinin bulunması halinde Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Özel Tüketim Vergilerinden muaf olmaktadırlar. Bunun yanı sıra H sınıfı ehliyeti bulunması koşulu ile, engeli yüzde 90’ın altında ve araç kullanmaya uygun ise otomatik arabaları özel araçlarını yurtdışından Özel Tüketim Vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi olmadan alabileceklerdir.

Engelli Çalışma Hakkı: Her işyerinin bünyesinde engellilere istihdam sağlamaları gerektiğini biliyoruz. Bu kapsamda engelliler gerek kamu sektörü, gerekse de özel sektörde engel durumlarında dolayı himaye altına alınmak zorundadır. Engelli vatandaşlar yasal olarak belirlenen işlerin haricinde herhangi bir iş yapamaz. Yapacağı işin dışında herhangi bir iş için zorlama yapılamaz. İşletme sahibi, engelli için gerekli çalışma koşullarını sağlamak zorundadır. Kişisel yeterliliği uygun olan herkes kamu personeli olarak da çalışabilir.

Devletimiz tarafından engelliler, diğer insanlardan bir adım önde hayatlarına devam eder ve koşullardan her zaman en iyi şekilde yararlanabilirler.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Tarım Kredi Kooperatifleri Resmi Web Sitesi Değildir.