3 Adımda Faturalı Hat Üzerine Kredi Çekme Yorumları
Son zamanların en çok merak edilen konularından bir tanesi faturalı hatlara kredi çekilmesi konusudur. Bu şekilde alınacak olan kredilerin güvenli olup olmadığı vatandaşlarımız tarafından merak edilmektedir. Vodafone, Turkcell gibi hatlar üzerinden kredi verildiği bilinmektedir. Kredi başvurusu yapacak olanlardan talep edilen bazı şartlar vardır. Ancak her konuda olduğu gibi bu konuyu da istismar edenler çıkmıştır ve bir çok şikayet gelmiştir. İçeriğimizde faturaları hatlara kredi çeken ya da çekmek isteyen tüketicilerin yorumlarına yer verdik.
Faturalı Hatta Kredi Veriliyor mu?
Bankalardan kredi çekemiyorsunuz ve acil nakit paraya ihtiyacınız var. İşte bu acil finansman ihtiyacının karşılanması amacı ile vatandaşımız tarafından geliştirilmiş olan çok fazla alternatif yöntem mevcuttur. Son zamanlarda üretilen yeni bir yöntem olarak karşımıza faturalı hatta kredi çıkmaktadır. Bu yöntem şu şekilde işlemektedir. Özellikle 2. el cihaz satanlar tarafından ihtiyaç duyduğunuz kredi tutarına tekabül eden cihaz belirlenir. Faturaya ek olarak size satılan cihazın ücreti ise size elden verilmektedir.
5.000 TL’ ye bir cihaz satın aldınız diyelim. Aslında cihazın piyasa değeri 4.500 TL Kalan 500 TL bayiye aracılık hizmeti olarak kalmaktadır. Bunu bankalara ödenen faizler gibi düşünmek mümkündür. Kredi taksiti öder gibi bu taksitleri hat üzerinden ödüyorsunuz. Kredi çektiğinizde bankaya ödenecek olan tutar aslında operatöre ödenmiş oluyor. Faturalı hatta kredi almak ise şu şekilde mümkün oluyor; Cihazı operatörden aldıktan sonra bayi en yüksek meblağa sahip cihazı satmış gibi gösteriyor. Daha sonra bu cihazı sizden alıyor ve belirlediği tutar kadar nakit parayı size veriyor.
Ancak kontörlü hat sahiplerine kredi verilmesi mümkün olmuyor.
3 Adımda Faturalı Hatta Kredi Çekme Yöntemleri
Faturalı hatta kredi çekme yöntemlerini sizlere 3 adımda anlatacağız. Konunun iyi kavranması açısından bu şekilde cihaz almak ile ikinci el piyasasına telefon satmak arasında herhangi bir fark olmadığını söyleyelim. Nasıl ki yeni bir cihaz aldığınızda kutusunu açmasanız dahi artık bu cihaz ikinci el olarak kabul ediliyor ve piyasa fiyatının altında satılıyor, işte bu şekilde cihaz aldığınızda da yine zarar etme gibi bir durum söz konusu olmaktadır.
1- Faturalı hatta kredi veren yerleri bulun.
Faturalı hatlara kredi veren yerler ikinci el cihaz satan yerler olabilir. Fakat GSM operatörleri gibi kurumsal iş yerlerinde bu şekilde kredi alınması ve size elden para verilmesi gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. Bulunduğunuz muhitte çok sayıda ikinci el mobil cihaz satan dükkanlar vardır. Buralara giderek detaylı bilgi alabilirsiniz. İnternet üzerinden de detaylı bir araştırma yapabilirsiniz. Hat üzerinden ya da senetle telefon satan pek çok yer vardır. Cihazları internet üzerinden de alabilirsiniz.
Fakat bu yerleri belirlerken dikkatli olun. Telefonu piyasa değerinin çok üzerinde satarak sizden yüksek meblağlar talep eden şahıslar ya da şirketler olacaktır. Özellikle okumadan hiçbir senede imza atmayınız. Bu işlemin yasal olduğunu söylemek mümkün değil. Cihazı alıyorsunuz. Telefonla beraber size kredi de veriliyor. Yani hem telefonu satın alıyorsunuz, hem para alıyorsunuz. Üstelik bu kişiler el altından yüksek meblağlar kazanıyor. İhtiyaç duyduğunuz tutar da size veriliyor. Ne yazık ki denize düşen yılana sarılıyor atasözünü kullanmanın tam sırası. Dikkatli olmak gerekiyor.
2- İhtiyaç duyduğunuz tutarı belirleyin.
Size kredi verilecek tutar cihazla aynı olacaktır. Yani piyasa fiyatı 2.000 TL. olan bir cihaz size 3.000 TL’ ye de verilebilir. Bunun karşılığında elden kredi olarak size 2.000 TL verilse de siz 3.000 TL ödersiniz ve karşı taraf el altından 1.000 TL kazanır. İkinci aşama olarak kredi tutarınızı karşılayacak cihazı beğenmeniz. Ancak bu kişiler ile anlaşma sağlamanız gerekiyor. Yani kar ettikleri tutar ile size verilen tutar arasında büyük farklar varsa başka yöntemlere başvurun.
3- Krediyi alın, telefonu verin
Faturalı hatla kredi veren yere gittiğiniz. Operatörlerde kredi puanları bulunmaktadır. Bu puanlardan yararlanmak isteyenlerden;
- 6 aydır faturalı olmaları,
- Aylık fatura değerlerinin 50 TL altında olmaması,
- 6 aylık fatura tutarının 300 TL altında olmaması gibi şartlar talep edilir.
GSM operatörleri tarafından cihazlar bu şekilde satılmaktadır. İşte kredi veren kişiler bu operatörler tarafından size verilen en yüksek limitli telefonu size satmış gibi gösterirler. Bu aşamada size bir teklif sunulur. Komisyon olarak şu kadar tutar alınacak, size şu verilecek şeklinde. Şayet bu teklifte anlaşırsanız cep telefonuna ait taksitler sizin faturalı hattınıza yansıtılıyor. Yani siz taksit öder gibi faturayı ödüyorsunuz. Cihazı aldığınız yere teslim ettiğinizde, size ödeyeceğiniz kredi tutarından daha az bir limitte kredi imkanı sunuluyor.
Faturalı Hatta Kredi Başvurusu
Faturalı hatta kredi başvuru süreci bankalar gibi işlemiyor. Bankaların sizden talep ettiği gelir belgesi gibi evrakların hiç biri istenmiyor. Halk arasında merak edilen konulardan bir tanesi de kredi notu oluyor. Bu yöntemi kullandıran yerler sizden belge istemediği gibi, kefil de talep etmiyor ve kredi notlarınız ile ilgilenmiyor. Şayet faturalarınızı düzenli ödediyseniz, ödenmemiş faturanız yoksa ve faturalı hat sahibiyseniz faturalı hat ile kredi veren yerlere başvuru yapabilirsiniz.
Başvuru yapmak isteyenler telefonu aldıktan sonra bu şekilde kredi verecek kişilere gitmelidir. Bu şekilde alım satım yaparak kredi veren yerlere gittiğinizde aldığınız cihazı paraya çevirmeniz mümkün olacaktır. İnternet üzerinden bu tarz sitelere başvuru yaparken kişisel bilgilerinizi kimse ile paylaşmayınız. Kredi çekebileceğiniz tutarlar konusunda da net bir bilgi vermek doğru olmayacaktır. Çünkü kredi tutarları, iş yerinin sizden ne kadar komisyon alacağı anlaşmaya göre değişecektir. VakıfBank kredi kartı başvurusu yaparak 5 dakikada kredi onayı alabilirsiniz.
Faturalı Hatta Kredi Çekmek Doğru mu?
Kredi notu düşük olanlar, kara listede olanlar, acil paraya ihtiyacı olanlar gibi çok sayıda zor durumda olan vatandaşımız, acil nakit ihtiyaçları için alternatif yollar aramaktadır. Bu yöntemler, cep telefonu bozdurmak, seneyle elektronik eşya ya da cep telefonu almak gibi yöntemler olmaktadır. Bunların yanı sıra son zamanlarda kullanılan yöntemlerden bir tanesi de faturalı hatlara kredi olmaktadır. Bu yöntemi kullanarak kredi aldığınızda, aldığınız telefonu henüz kutusunu açmadan piyasa fiyatının çok altında satmanız mümkün olacaktır.
Kredi kullanan kişi için bu yöntemin yararlı olduğunu söylemek mümkün değildir. Telefonun piyasa değeri dikkate alındığında hemen hemen yüzde 20 ile yüzde 40 oranlarında zarar edersiniz. Fakat hızlı bir şekilde para bulmak isteyenler açısından avantajlı olduğundan söz etmek mümkündür. Bakınız Turkcell’ e giderek 3.500 TL’ ye cihaz aldım. 24 ay vadeli olarak 145 TL. aylık taksit ödeyerek bu telefonu geri ödeyeceğim.
Daha sonra cihazı alarak faturalı hatta kredi veren bir dükkana gittim. Telefonuma 3.000 TL değer biçti. Anlaştık. Elimde 3.000 TL nakit oldu. Ama kalan 24 ayda taksitleri ödemeye devam edeceğim. Para işimi kısa zamanlı olarak görse de elimde cihazım yok ve kredi veren kişiye 500 TL kazandırdım. Yani aslında 500 TL. zarardayım. Bu açıdan bakıldığında faturalı hatta kredi çekmek mantıksız olacaktır. Fakat bankalarda kredi başvurunuzun onaylanması için günlerce beklemeyeceksiniz.
Örneğin Ziraat Bankası’ndan 3000 TL. krediyi 24 ay vadeli olarak çekseydim aylık 165 TL ödeyerek vade sonunda bankaya toplamda 3 bin 870 TL. ödeyecektim. Yani bankaların faiz oranlarını hesaba kattığımızda bu uygulama insanlara daha makul gelmektedir. Fakat sizden daha yüksek komisyon almaları durumunda iş hiç de bu şekilde ilerlemez. Halkbank kredi kartı başvurusu yapabilir ve cep telefonu alabilirsiniz. Cep telefonu alımlarında taksit yasağı kalktı!
Faturalı Hatta Kredi Yorumları
Bir çok forum sayfasında faturalı hatta kredi verilmesi ile ilgili yorumlar yer almaktadır. Vatandaşlarımız bu konuda iki görüşe ayrılıyor. Bunlardan bir tanesi yöntemi tavsiye edenler, diğerleri ise karşı çıkanlar oluyor. Burada kimseyi zan altında bırakmak doğru olmayacaktır. Çünkü az komisyonla sadece insanların yararına bu işi yapan şahısların da olduğunu ümit ediyoruz. Fakat yapılan yorumlar genelde bu işin bir nevi dolandırıcılık ve tefecilik faaliyetleri yönünde olduğu. Hattınız üzerinden bir cihaz aldınız. Bu cihaz belirli bir ücret mukabilinde sizden geri alınıyor. Telefonu satan kişi kar elde ediyor. Siz de faturanıza yansıyan taksit tutarlarını ödüyorsunuz.
Anlatımda iş oldukça basit görünse de işin bir de kirli yüzü bulunmaktadır. Bu şekilde kredi verdiklerini iddia eden kişilerin gerçekten dolandırıcı çıkma ihtimali de vardır. Cihazı bize ver, şu gün sana ödeme yapacağız diye tabiri caizse ortalıktan toz olanlar yok değildir.
İşini dürüst yapanları bulmak büyük titizlik istiyor. Ayrıca bu işi denemiş olanların tavsiyelerine bakıldığında elinizdeki kendi kullandığınız cihazı satmanız daha karlı görünüyor. En azından elinizdeki cihaz ikinci el olduğundan dolayı çok da zarar etmeniz mümkün olmayacak . Bu yöntemi kullanarak kutusu açılmamış bir cihazı piyasa fiyatının çok altında satıyorsunuz.
Ülkemizde pek çok kişinin sicili bozuk. Herhangi bir suretle bu kişilere rastlanılabiliyor. Faturanıza ek olarak yansıtılan tutarlar mukabilinde size taksit belirleniyor. Ayrıca GSM operatörlerinin bu noktada isimleri kötü amaçlar için kullanılıyor. İşlemin onaylanması amacı ile sizden pek çok kişisel bilgi de alınıyor. Alınan cihazın ücreti faturaya yansıtılıyor ve vade boyunca faturanıza yansıyan tutarı ödüyorsanız.
Bu şekilde telefon satışı yapan yerlerin sizden çok fazla komisyon talep etmesi durumunda uzak durmanızı öneriyoruz. Yapılan bu faaliyetler yasal olmamakla beraber şu an getirilen bir kısıtlama yoktur. Türk Ceza Kanunu 241. madde kapsamında tefecilik faaliyetleri suç kabul edilmektedir. Bilginize..
Yorumlar bölümüne siz de konu ile ilgili görüş ve düşüncelerinizi yazarak bizler ile paylaşabilirsiniz.
12 aydan 64 aya vade imkanıyla Avukat eşliğinde noter tasdikli 10.000 ile 200.000 arası nakit ihtiyaç|arınız Karşılanır
Bana kredi lazım
Acil 1500 TL lazım