İcra Gelirse Ne Yapmalıyım? İcrayı Durdurma Yöntemi
İcra konusunda merak ettiğiniz pek çok konu olduğunu biliyoruz. İcralık olduysanız bu işlemi durdurmak için pek çok yöntem olduğundan söz etmek için bu içeriği hazırladık. İcra dosyasının düşürülmesi mümkündür. E-devlet üzerinden dosyanın düşüp düşmediğini öğrenmeniz mümkündür. İcra takibinin bazı aşamaları bulunmaktadır. Bu aşamalara gelmeden icralık olmayı engelleyebilirsiniz. Ayrıca borcunuzu avukata ödeyerek icralık olmaktan kurtulabilirsiniz. Dosya açıldıktan sonra bazı prosedürler işlemeye başlayacaktır. İcra borcunun nasıl ödeneceğini ve icra durdurma yöntemlerini içeriğimizden öğrenebilirsiniz.
Ülkemizde icra dosyası olmayan aile sayısı oldukça az. Ancak bu konu ile ilgili internet üzerinde çok fazla yanlış bilgi bulunmaktadır. İcrada iki taraf bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi borçlu diğeri ise alacaklıdır. Borçlu karşı tarafa borcunu ödemek durumundadır. Şahsın borcunu ödemesi için kendisine bir fırsat sunulur. Ancak ödemenin gerçekleşmemesi durumunda ise tahsilat işlemi devlet eli ile zorla gerçekleştirilir. Alacaklı şahıs, borçlu tarafın borcunu ödememesi durumunda hakkını arayabilir. İcra ve İflas Hukuku bu hakkın gasp edilmemesi adına düzenlenmiş olan kanunlarımızdan bir tanesidir.
İcra Takibi Aşamaları
Hak arama işlemleri işte bu kanun dahilinde yapılmaktadır. Devlet eli ile alacaklı şahsın borcunun tahsil edilmesi için hukuki olarak icra mahkemeleri, taşrada ise icra ve iflas müdürlükleri kurulmuştur. Prosedürlere uymak kaydı ile alacaklı borcunu kendisine sunulan yollar sayesinde kolayca tahsil edebilir. Alacaklı, borcun tahsil edilmesi amacı ile hukuki işlem başlatabilmektedir. Başlatılan bu işlem icra takibi adını almaktadır. İcra takibi için kanunda oluşturulmuş 3 farklı yöntem bulunmaktadır.
- İlamlı takip
- İlamsız takip (adi takip olarak da bilinmektedir.)
- Kambiyo senedine dayalı takip
1- İLAMLI İCRA TAKİBİ
İlamlı takip işlemi başlatılabilmesi için kanunların ilam belgesi saydığı bir belge ya da mahkeme kararı gerekmektedir. İlam, mahkeme tarafından verilen kararın onaylanmış haline verilmiş isimdir. Para ve teminat dışında ilamların icrası yapılabildiği gibi, para ya da teminat karşılığında icra işlemi de yapılabilmektedir. İlamlı icra kararı için icra daireleri görevlendirilmiştir. Bu takip işlemi icra dairelerinde rahatlıkla başlatılmaktadır.
Borçlu tarafa gönderilecek olan icra emrinde, borçlu şahsın 7 gün içinde borcunun ödenmesi için ihtar yapılacaktır. Belirlenen süre dahilinde borçlu şahıs borç ödeme işlemini yerine getirmezse icranın geri bırakılması için Yargıtay’dan karar çıkması gerekmektedir. Bunun için ise icra dairesinden süre istenmesi gerekiyor. Varlık şirketi borç zaman aşımı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
2- İLAMSIZ İCRA TAKİBİ
Mahkeme kararı ya da elinde çek, poliçe ve senet gibi belgeler olmayan alacaklının alacağı ipotek yolu ile alınamamışsa bu durumda ilamsız takip kararı verilebilecektir. Ancak şahsın elinde kambiyo senedi ya da ilam olmadığını kanıtlayıcı herhangi bir belge olması gerekmektedir. Şayet şahıs kendisine gönderilen ödeme emrine 7 gün içinde itiraz ederse hakkında başlamış olan takio durdurulacaktır. Fakat itiraz kararının yeterli olmadığı tespit edilirse bu durumda borçluya inkar tazminatı ve kötü niyet tazminatı gibi ekstra masraflar da ödetilecektir.
Kendisine verilen 7 günlük süre zarfında borçlu şahsın mal beyanında bulunması gerekmektedir. Kendisine verilen 7 günlük süre içerisinde borçlu şahıs mal beyanında bulunmazsa bu durumda kendisine hapis cezası verilecektir.
3- KAMBİYO SENEDİNE DAYALI TAKİP
Kambiyo senetleri emre muharrer senetlerdir. Bono, poliçe ve senet gibi belgelerin kambiyo senedi sayılacağını söyleyelim. Alacaklı bu senetlerin aslını icra dairesine sunmalıdır. İcra dairesinin borçluya ödeme emri gönderebilmesi için sunduğu belgelerin kambiyo senedi olması gerekecektir. Şayet bu belgenin aslı olmazsa ya da sunulan belgenin kambiyo senedi olmadığı tespit edilirse ödeme emrinin gönderilmesi mümkün olmayacaktır.
Borçlu şahıs kendisine yapılan ödeme emrini icra dairesinin banka hesabına 10 gün içinde ödemelidir. Sunulan belgenin kambiyo senedi vasfında olmadığı, senette yer alan imzanın kendisine ait olmadığı, zaman aşımına uğradığı gibi durumların söz konusu olması halinde 5 gün içinde şikayette bulunulması mümkündür. Kambiyo senedine dayalı olarak itiraz kararı verilmesi, işlemi durduran sebepler arasında yer almaz. Ancak mahkeme tarafından işlemin durdurulması ile ilgili bir karar verilmesi sebebi ile durabilir. Şayet borçlu, kambiyo senedinde yer alan imzanın kendisine ait olmadığını iddia ederse alacaklının alacağı tutarın yüzde 10′ u kadar para cezasına hükmedilir. Borçlu şahsın 3 gün içerisinde mal beyanı yapması gerekmektedir. Haciz özel hayat mevzuatını inceleyerek hacizde hangi mallara el konulacağını öğrenebilirsiniz.
İcra Borcu Nasıl Ödenir?
İcra borçlarının ödenmesi için geliştirilmiş olan pek çok farklı yöntem bulunmaktadır.
1- Bankaya eft ya da havale yolu ile ödeme yapma
İcra borçları yukarıda belirttiğimiz gibi avukata ödenebileceği gibi icra dairelerine de ödenir. Ancak bu icra dairelerinin borç ödemek için belirlenmiş olan tek bir hesapları bulunmamaktadır. Ödeme emri talebi borçlu şahsa ulaştığında icra dairesinin IBAN numarası ya da hesap numarası ödeme emri kağıdının üzerinde yer alacaktır. Dosya numarası da ekleyerek borçlu olduğunuz tutarı ödeyebilirsiniz. Ancak dosya numarası yazması kesinlikle unutmayınız. Şayet, ödeme amacı doğrultusunda ulaşmazsa alacaklı şahsa ya da kuruma iletilmediğinden dolayı havuzda beklemesi söz konusu olacaktır.
2020/111 numaralı dosya için ödeme yapacağım. Ödeme eft ya da havale şeklinde olacak tarzında bir açıklama ile tutarı gönderirseniz ulaşır. Fakat bu dosya numarası yazılmazsa bu durumda ödemenin hangi amaçla geldiğinin tespit edilmesi imkansız olduğundan dolayı dosya kapanmayacağından dolayı ödemenin tahsilatı beklenir. İcra ödemeleri genel olarak Vakıfbank’a yatırılmaktadır. Ancak bankanın hesap numaraları farklıdır.
2- İnternet üzerinden icra borcu ödeme
İnternet üzerinden icra borcunun ödenmesi mümkün olmaktadır. İnternet bankacılığını kullanarak eft ya da havale yapabilirsiniz. İcra daireleri birebir elden ödeme almamaktadır. Elden ödeme yapmak isteyenler avukatlara ödeme yapabilir. Borcun icra dairesine giderek birebir ödenmesi mümkün olmamaktadır. Ödeme yapmak isteyenleri icra daireleri banka şubelerine gönderecektir.
Alacaklı şahıs, tahsilat işlemini elden ödeme yolu ile gerçekleştiremezse bireysel olarak icra takibine başlayabileceği gibi avukatı vasıtası ile de borcun tahsilatını gerçekleştirebilmektedir. Şayet borcun tahsilatının süreci avukat tarafından gerçekleştiriyorsa alacağa ek olarak vekalet suret harcı da ödenmesi gerekmektedir. Alacaklıdan bir de peşin harç ve başvuru harcı da tahsil edilmektedir. Borçlu şahıslar cezaevi harcı dışındaki tüm masraflardan sorumlu olmaktadır.
Borcunu ödemek isteyen borçlu şahıs, İcra Müdürlükleri’ ne giderek hesap yapılmasını isteyebilir. Hesaplanan tutarın ödemesini gerçekleştirirse bu durumda haciz ortadan kalkmış olur. Şayet herhangi bir taşınır ya da taşınmazı üzerinde verilmiş bir haciz kararı varsa bu durumda haciz ortadan kaldırılacaktır. Emekli ev haczi mümkün mü? Haciz ortadan kaldırılır mı? diye merak edenler içeriğimizi inceleyebilir.
İcra Borcunu Avukata Ödeme (Borcun Haricen Tahsili)
İcralık bir durumda olmanız durumunda artık muhatabınız alacaklı şahıs değil borçların tahsili için gönderilmiş avukattır. Bu sebeple avukat tarafından borçlarınızın icra düştüğü konusunda bilgilendirilmek için aranabilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken icra takibinin bir an evvel durdurulmasını sağlamak amacı ile avukata borçlarınızı en kısa sürede ödeyeceğinizi bildirebilirsiniz. Bu durumda icra takibi durdurulacaktır.
Borcun tahsilatını avukatın gerçekleştirmesi durumunda da ödeme durdurulacaktır. Alacaklı tarafa borcun tahsilatının yapıldığı bildirilecek ve hakkınızda açılmış olan icra dosyası durdurulacaktır. Özetle icra borcu avukata ödenebilir. Fakat ödemenin elden gerçekleşmesi durumunda borcu ödediğinize dair bir belge talep etmeniz gerekiyor. Ödeme, avukatın şahsi banka hesabına geçirilecekse, açıklama bölümüne icra dosyanızın numarasını ve icra borcu ödeyeceğinizi bildirmeniz gerekiyor.
İnternet üzerinden ya da icra dairelerinin yönlendireceği hesaplara borcu ödemek dışında kullanabileceğiniz yöntemlerden bir tanesi de avukatınız ile görüşmek olacaktır. Avukat ödemeyi aldıktan sonra İcra müdürlüğüne bir dilekçe yazarak ödemenin alındığını ve dosyanın kapatılması gerektiğini söyleyecektir.
Dosyanın İşlemden Kaldırılması
1 sene boyunca üzerinde herhangi bir işlem yapılmayan dosyalar işlemden kaldırılmaktadır. Alacaklı şahsın harç ve diğer masrafları ödemek kaydı ile dosyayı üst sıralara çıkarması ve yeniden işleme koyması mümkün olmaktadır. Alacaklının borcundan feragat etmesi durumunda dosya kapatılır. Ancak dosyanın kapatılması için gereken şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Borçlunun borcunu ödememesi durumunda şayet alacaklı borcunu almaktan vazgeçerse bu durumda ödeme gerçekleşmez ve dosya kendiliğinden kapatılır.
İcra Dosyası Ne Zaman Düşer?
Borçlar Kanunu kapsamında icra takibi ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır ve bu düzenlemelere göre zaman aşımı süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir. Bazı durumlarda zaman aşımı geçersizdir. 10 yılı aşkın sürede icra emri gönderilmiş olan alacaklıya zaman aşımı uygulandığında banka avukatları tarafından yenilirse geçersiz olarak kabul edilmektedir. Şayet böyle bir durum söz konusu olursa, banka avukatları tarafından yenilenirse zaman aşımı süresi 20 yıla çıkıyor ve dosya düşmüyor.
İcra Durdurma Yöntemleri
Alacaklı borcunun tahsilatının gerçekleşmesi için yukarıdaki takip yöntemlerinden herhangi birine başvurabilir. Başvurular İcra Müdürlükleri’ ne yapılıyor. İcra müdürü müdahalede bulunuyor. Borçlu şahsa borcunun bir an evvel ödenmesi hususunda tebligat gönderiyor. Ödeme emrinde yazan kurallara uymak gerekiyor. İcranın durdurulabilmesi için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir;
- Borçlu şahsın itiraz hakkı bulunmaktadır. Şayet, alacaklının iddia ettiği tutarın daha altında borcu varsa ya da tutarı inkar ediyorsa kanıtı olmak dahilinde itirazda bulunabilir.
- İcranın durdurulabilmesi için icra müdürlüğüne gideren borçluya bir süre verilebilir. Bu süre içinde borçların ödeneceğinin taahhüt edilmesi durumunda icra durdurulacaktır.
- İcra süresince mal beyanı yapılması gerekiyor. Alacaklı lehine icra işlemi olduğundan dolayı vekili ya da şahsen kendisinin bulunması gerekmektedir.
İcra müdürlüğü borcun belirtilen süre içinde ödenmesi durumunda davayı kapatabilmektedir. Ayrıca alacaklı şahsın talebi üzerine de borç kapatma işlemi yapılmaktadır. Bu işlemlerin yapılmaması durumunda ise icra marifeti ile borcun tahsilatı gerçekleşmektedir.