İcra Takibi Hangi Adrese Yapılır? Adres Değiştirme
İcra takibinin yapılabilmesi ve tebligat belgelerinin gönderilebilmesi için belirli bir adres olması gerekiyor. İcra takibinde adres değişikliği yapılmaması halinde kişilerin belirlenen adresten taşınması halinde icra takipleri eski adrese gelmektedir. Bu yazımızda sizlere icra takibinin gönderildiği adresleri, icra dairesinden borçlu kişilere gönderilen tebligatları ve adres değiştirmenin nasıl yapıldığını anlatmaya çalışacağız. İcra takibi adresleri ile ilgili tüm detaylar içeriğimiz de..
İcra Dairesinden Borçluya Tebligat
Kredi kartlarının veya kredilerin yanlış kullanılması halinde sonuç icraya kadar gidebiliyorlar. Bu süreç hemen gelişmese de ödenmeyen borçların muhakkak ki sonu bu şekilde oluyor. Mevcut borçlarını ödeyemeyenler bu sefer de diğer borçlarını kapatmak adına icralık olanlara kredi kartı veren bankalar araştırmaya başlıyorlar. Bankalar, kişilere ürünlerinden kullandırmak için birtakım şartları sağlamalarını talep ediyor. Bunların en başında gelir durumu ve tabii ki de kredi notu geliyor. Zaten icralık olmuş birinin kredi notu da olumsuz etkileneceğinden bankalar tekrar kredi vermeyebiliyorlar. Bu sebeple de vatandaşlar icralık olabiliyor.
Çeşitli ihtiyaçlar için çekilen kredilerin ödeme günlerinde işsiz kalmış olabilirsiniz, ödemeleriniz borcunuzu ödemek için yeterli olmuyor olabilir, iflas etmiş olabilirsiniz. Bu ve bunlar gibi pek çok sebepten dolayı ödemelerde gecikme veya tamamen ödeyememe gibi durumlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Ancak bankalar bu sebeplere pek itaat etmez ve borçlar konusunda herhangi bir yumuşama yapmadan direk yasal işlemi başlatırlar. Yasal işlemlerin sürecinin başlaması ev avukatlık olmanız halinde önce cep telefonu aracılığı ile daha sonra da adrese gönderilen tebligatlar ile bilgilendirilirsiniz. Bu tebligatların gönderim adresleri ve adres değişikliği yapılmaması halinde doğacak sonuçları sizlere içeriğimiz de anlatacağız.
İcra İkametgah Adresine Mi Gelir?
Bankalar ödeme günlerine yakın önce birkaç mesaj aracılığı ile borcunuzu hatırlatır. Ödeme zamanı ilerledikçe ve borcun ödeme tarihinin üzerinden baya bir vakit geçince arama uyarıları başlar. Borcunuzu ödemeniz için sizlere yalnızca 90 günlük bir süre tanımlanacaktır. (Koronavirüs sürecinde takip süreci 31 Haziran 2021 tarihine kadar uzatıldı.) 90 günün sonunda halen borcunuzu ödeyemeyecek durumda iseniz bankalar tekrar bir uyarı daha yaparak hakkınızda yasal işlem başlatılacağı hususunda sizi bilgilendirerek borcunuzu ödemenizi talep ederler. Eğer halen borcunuzu ödemiyorsanız banka sizi avukata vermek durumunda kalacaktır ve artık borcunuz ile bankalar değil avukatlar ve icra daireleri ilgilenecektir.
İcra takibinin yapılması için kişilerin mevcut adreslerine tebligatlar gönderilmektedir. Bu tebligatların içerisinde kişilere borçlarını ödemeleri için uyarılar yapılmaktadır. Eğer borç ödenmez ise mernis adresine haciz uygulaması yapılacağından bahsedilir. İcra takipleri genel anlamda kişilerin sistemde kayıtlı olan adreslerine gönderilmektedir. Şayet kişiler adres değişikliği yapmış ancak bildirmemiş ise gönderilen icra takipleri eski adreslere gönderilmeye devam eder.
Eski Adrese İcra Gelir mi?
Kişilerin yaptığı borçların ödenmesi adına şahısları adına icra takibi tebligatı kayıtlı adreslere gönderilmektedir. Sırf gönderilen bu icra takip belgeleri yüzünden ikametgah adresini değiştiren vatandaşlar bile bulunuyor. Bu işlem onların tarafından bakıldığında her ne kadar mantıklı gibi görünse de maalesef ki kanunlarda bu işlemin para cezası vardır. Gönderilen icralar kişilerin yerini değiştirmeden önceki adresine gitmektedir. Ancak icra memurları oraya gitmesi, sizin adres değişikliği yaptığınızı öğrenmesi ve bu durumu ilgili yerlere bildirmediğiniz ortaya çıkarsa bu işlem için yasal olarak para cezası almanız söz konusu olacaktır.
Adres değişikliği yapılması halinde kamu kurumlarında var olan kayıtlarınızın tümünden adres değişikliği yapmanız gereklidir. Özellikle icralık olmuş borçlarınız var ve mevcut adresinizi İcra Müdürlüklerine bildirmemişseniz eski adresinize icra gelmesi durumunda hakkınızda yasal işlem başlatılır ve ceza almak durumunda kalırsınız. Yani icra sistemde neresi kayıtlı ise oraya gidecektir. Yani bu kapsamda icra durumundan kaçmak için adres değişikliği yapmanız çokta doğru olmayacaktır. Hatta daha da kötü sonuçlara yol açabilecektir. İcralık durumun arkası hacizdir. İkametgah adresinde kişiye dair bir şey bulunması halinde haciz işlemi uygulanacaktır. Şayet buralarda haczedilecek bir şey bulunmuyor ve sigortalı olarak çalışıyor iseniz maaşınızın 1/4’üne haciz konulabilecektir.
İcra Takibinde Adres Değişikliği Yapılır mı?
Borçlu kişilerden borç tahsil etmek amacı ile tebligat mektupları gönderilmektedir. Kişiler de bu tebligatlara göre hareket ederek borçlarını ödemek için çeşitli yollar aramak durumunda kalırlar. Şayet borçlarını ödeyemeyecekleri durumlarda iseler de ya kaçmayı ya da düzgün bir şekilde borcunu ödeyemeyeceklerini bildirmelidirler. Genel olarak ilk yol kullanılmaktadır. Borçlar yüzünden gelen tebligatların önünü kesmek amacı ile kişiler adres değişikliğinin daha mantıklı bir yol olduğunu düşünmektedir. Ancak bilinmesi gerekiyor ki adres değişikliği icranın önüne geçmediği gibi daha kötü sonuçlara da yol açacaktır. İcra gelen evde hacizde ne alınır? isimli yazımızı inceleyerek güncel yasa ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
Ödenmeyen borçlar yüzünden icra takibine düşmeniz halinde şayet borcunuzu ödeyecek durumda değilseniz veya devamında da ödeyemeyecekseniz avukatlara veya icra memurlarına bu borcu ödeyeceğinize dair bir beyanda bulunmamanız gereklidir. Aksi taktirde borcun düşmeyeceği gibi tazyik hapis cezası da alabilirsiniz. Borcu ödeyeceğinize dair yazılı bir beyanda bulunduktan sonra bu söyleminizi yerine getirmezseniz 3 aylık bir tazyik hapis cezasına tabi tutulabilirsiniz. Tazyik hapis cezası 3 aydan fazla verilememektedir.
Borçlu kimselerin adına var olan takip borcu süresince adres değişikliği yapılması halinde icra dairesine gerekli bildirimlerin yapılması gereklidir. Kişiler bu durumu isteğine göre şekillendiremezler. Tebligat Kanununun 35. maddesinde bu şu şekilde tanımlanmıştır;
“Kendisine ya da adresine yasanın gösterdiği usullere göre tebliğ yapılmış olan kimse, adres değişikliği yapar ise, yenisini hemen tebliğ yaptırmış olan kaza mercine bildirmekle yükümlüdür. Bu taktirde bundan sonraki tebliğler bildirilmiş olan yeni adrese yapılacaktır.”
Bu maddede belirtildiği gibi takipte olan kişiler adres değişikliğini bildirmek zorundadır. Adres değişikliği yaparak icra takibinden kurtulmak gibi bir çözüm yolu yoktur. Tebligatlar aynı adrese gönderilmeye devam edecek ve haciz işlemi de yine eski adrese yapılacaktır. Adres değişikliğinin bildirilmemesi sebebi ile haciz giderleri mevcut adresten karşılanamayacağı için haciz sonuca varamayacaktır. Bu kapsamda da yükümlülüğün yerine getirilmemesi hususunda elle tutulur bir mazeret bulunmuyor ise ve borçlu kişi suçlu bulunur ise haciz işleminin giderleri alacaklı kişiye kalmaktadır. Alacaklı olan kişi haciz işleminden doğan giderleri borçlu kimseden ek bir takip talebi ile alabilecek ya da kişinin hakkında dava açabilme hakkına sahiptir.
İcra ve İflas Kanununun 21. maddesinde belirtildiği gibi adres değişikliğinin noter vasıtası ile bildirilmesi koşulu yalnızca ilama ve ilam değeri taşıyan belgelere ve ipotek senedine dayalı takip işlemlerinde mecbur kılınmıştır. Adres değişikliği söz konusu olduğunda İcra Dairesine adresi değişikliği yapacağınıza dair bir dilekçe vererek bildirim yapmanız yeterli olacaktır. Adres değişikliği için gerekli bildirimleri yapmanız halinde alacaklı kişi yeni adresinizi bilmediğini iddia edemeyecek ve suçlu konuma düşmekten kurtulacaksınız demektir.
İcra takipleri için gönderilen tebligatlar ikametgah adresine yapılmaktadır. Takipte iseniz adres değişikliği yapmanız halinde bu durumu İcra Dairesine bildirmekle yükümlü olduğunuzu unutmayınız.
Merhaba, biz 5 kişilik bir aileydik. Kızlarımdan biri evden ayrıldı. Ben 2021 nisan ayında kızımın artık bizimle oturmadığı için adres kaydının silinmesi için nüfus müdürlüğü ne dilekçe verdim. Kaydı aylar sonra olsada silindi. Adres beyanında bulunmadı. Kendisi için icra takibi var. Benim adresime icra gelir mi? Gelirse ne yapmalıyım?