Tarım Kredi

Kaz Yetiştiriciliği Hibe 2022 Destekleri Nasıl Alınır?

Devlet kaz yetiştiriciliğine hibe desteği veriyor. Kaz yetiştiriciliği kursuna gitmiş olsun veya olmasın bu işin pazarlamasından kar etmeyi amaçlayanlara ördek, bıldırcın veya kaz çiftliği kurmak için devlet desteğine ihtiyaç duyanlara geri ödemesiz teşvik veriyor. Eğer hibe almanın püf noktalarını araştırıyor veya örnek proje arıyorsanız, bu içeriğimiz tam sizlere göre!

Kaz Yetiştiriciliği Hibe 2022 Destekleri Nasıl Alınır?

Kaz yetiştiriciliği, hindi, ördek ve bıldırcın çiftliği günümüzde en popüler hayvancılık sektörlerin haline geldi. Özellikle Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun bir bölümünde kaz ve hindi çiftlikleri çoğalmaya başladı. Devlet kanatlı sektöründe çiftlik kurmak isteyen çiftçilerimize kaz hibesi vermeye devam etmektedir. 2022 yılında Tarım bakanımızın yaptığı açıklamaya göre %75 oranında geri ödemesiz hibe verilecektir.

Kaz Yetiştiriciliği Hibesi 2022 Yılında Nasıl Alınır?

Hibe alabilmek için yapmanız gerekenleri kısa maddeler halinde sayabiliriz.

  1. Başvuru tarihleri arasında Devlet tarafından açıklanan projeye başvurunuzu tamamlayın.
  2. Proje gerekliliklerini yerine getirin.
  3. Büyük ihtimalle kurmanız gereken çiftliği veya almanız gereken hayvanları satın alma işlemini bitirin.
  4. Kaz hibe ödemenizi alın.

Eğer kanatlı yetiştiriciliğine niyet ettiyseniz 1000 veya 2000 tavuk bulunan bir projeyle tavuk çiftliği kurmayı düşünebilirsiniz. Tavuk çiftliği kredisi çekmeden önce projemizi inceleyin!

Devlet Destekli Kaz Yetiştiriciliği 2022 yılı projesi hangisidir?

5 Aralık 2020 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tarım  ve Orman Bakanlığı Bu hususta bir Rehber yayınlandı. Rehberin ekinde başvuru form ve evrakları bulunuyor. Bu formlar ile Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerine şahsen müracaat ederek başvuru işlemi gerçekleştiriliyor.

Verilen hibe desteği aşağıdaki konuları kapsamakta idi.

  • Damızlık ve ticari kaz, ticari hindi yetiştiriciliği
  • İpekböceği yetiştiriciliği
  • Arı yetiştiriciliği,

Bu 3 alanda verilen kaz ve hindi hibesi diye bilinen desteklemenin miktarları ve oranlarını inceleyelim.

Öncelikle kaz ve hindi hibesi Türkiye’nin her iline verilmiyor. Bu hibeyi  alabilmek için aşağıda belirtilen ilerden birinde ikamet etmek veya projeyi bu illerde gerçekleştirmek gerekiyor.

  • Eğer KARS ilinde ikamet ediyorsanız 1.000 adet kapasitesi bulunan damızlık kaz çiftliği sahibi olmalısınız.
  • Eğer MUŞARDAHAN ve yine KARS illerinden birinde ikamet edipte 500 hayvan kapasiteli ticari kaz çiftliğiniz mevcut ise yine işiniz oldu demektir.
  • Son olarak BİNGÖL ilinde ikamet edip 1.000 hayvan kapasiteli hindi çiftliği içinde destek mevcuttur.

Bu illerden birine bahse konu projelerle İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine giderek başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvuru sürecinin olumlu olarak tamamlandığı değerlendirirsek;

                       Kaz Yetiştiriciliğine Verilen Hibe Oranları Görseli

Yeni kümes inşaatı için veya alet ekipman alımı için hibe alabilirsiniz. Bu hibenin oranı %75’dir. Yani sadece %25 oranında sizin ödeme yapmanız gerekir. Sadece damızlık kaz çiftlikleri kuluçkahane kurulumu için destek alabilir.

Kaz Hindi Proje Rehberi bağlantısında yer alan WORD belge sinde Değerlendirme kriter tablosu, Kaz, hindi yatırımlarında işletmenin aidiyetini gösterir belgeler, Tahmini sabit yatırım ve termin plan tablosu yer almaktadır.

Kaz Yetiştiriciliği Kursu Nedir? Hibe Almayı Sağlar mı?

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme genel müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığının işbirliği ile hayvancılık sektöründe verilen bir kurstur. Bu kursa katılan kişilere MEB onaylı katılım belgesi verilmektedir. Henüz kaz hibesinin başvuru şartları arasında kurs belgesi bulunmasa da, hibe talep eden çiftçimizin bilinçli yetiştiricilik yapması adına gerekli olduğunu düşündüğümüz kriterlerden biridir. Kaz ve Ördek yetiştiriciliğinin kurs program modülünü bu sayfadan inceleyebilirsiniz.

Kaz Yetiştiriciliği Hibesi

Kaz Çiftliği Kurmak İçin Devlet Desteği Bu Kadar mı?

Yukarıda anlattığımız destek haricinde TKDK tarafından 101 nolu eylem planında tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar konulu desteğinde kanatlı eti üretimine hibe desteği sağlandığı belirtilmektedir. TKDK Kırsal Kalkınma desteği aşağıda ki konuları kapsamaktadır.

  • En az 5.000, en fazla 50.000 broyler veya
  • En az 1.000, en fazla 8.000 hindi veya
  • En az 350, en fazla 3.000 kaz.

Verilen destek miktarı ise dudak uçuklatan cinsten olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü TKDK Kaz sektörü için en az 5.000 Euro öderken destek miktarının üst limiti 125.000 Eurodur. (6 liradan çarparsak en az 30 bin, en çok 750 bin lira yapar)

TKDK Kaz Yetiştiriciliği Hibesi Nasıl Alınır?

Eğer Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme kurumundan kaz hibesi almak isterseniz çağrı rehberlerini takip etmeniz gerekir. Çağrı rehberi yayınlandığında hangi illere destek verildiği, ne zaman başvuru yapılacağı, gerekli belgeler ve evraklar belirtilmektedir. Yine TKDK’nın Resmi internet sitesinde hibe ve teşviklere başvuru yol haritası da belirtilmektedir. Kuruluşun verdiği destek kanatlı kümesleri (broyler, yumurta tavuğu, kaz ve hindi) ve hayvan barınaklarının inşası, genişletilmesi ve modernizasyonu için kullanılabilmektedir.

  1. Kaz hibesinin bulunduğunuz ilde verilip verilmediğini öğrenin. ( TKDK Telefon numarası 444 85 35 )
  2. Başvuru çağrı rehberini bilgisayarınıza indirin. Elbette sizin için aradık bulduk. Burda!
  3. Projenizi hazırlayın.
  4. Teknik projenizi hazırlayın.
  5. Tekliflerinizi alın.
  6. Uygun iş planını bilgisayarınıza indirin. Rehbere göre iş planı hazırlayın.
  7. Gerekli Resmi evraklarınızı hazırlayın.
  8. Doc uzantılı tahütname ve diğer evrakları bilgisayarınıza indirip doldurun.
  9. Diğer başvuru evraklarınızı hazırlayarak projenizi teslim edin.

Bu sayfada uygulamanız gereken adımları belirten bir görsel bulunmaktadır. Ayrıntılı bilgi için TKDK resmi internet sitesini MUTLAK ziyaret ediniz. (ADIM ADIM TKDK KAZ HİBESİNE BAŞVURU GÖRSELİ)

Kaz yetiştiriciliği ve pazarlama

Kaz çiftliğini kurmadan önce besicilik, civciv yetiştiriciliği veya yumurta üretimi gibi hangi sektöre hizmet edeceğiniz kar verdiğinizi varsayıyoruz.

Çünkü satın alacağınız kazları buna göre alacaksınız. Yumurta üretimi için etlik kaz alırsanız işiniz kötü!

Çin kazının yumurtası iyi eti azdır. 9 ayda ancak gelişimini tamamlar.

Etlik kaz 4 ay içinde gelişimini tamamlar ve kesime hazır hale gelir.

BONUS: Kazlarda cinsiyet tayini diye zor bir husus var. Bunu da atlamayın ve öğrenin derim. En çok yetiştirilen kazların Emden, Çin, Linda, Çorum ve Kars kazı olduğunu da bir kenara yazın!

Kaz çiftliğini kurduk. Binlerce kazımız var. Damızlık veya et amaçlı yetiştiricilik yapıyoruz. Peki kaz yumurtalarını veya yavrularını nasıl satacağız. Kaç para eder? Bu hususta sahibinden portalını sizler için inceledik. Şuan Kümes hayvanları KAZ kategorisinde 3 bin 300’den fazla ilan bulunuyor. Bunların içerisinde en  belirgini LİNDA adıyla bilinen Türkiye’de ki kazların yüzde ellisini oluşturan hayvanın yumurtaları ve civcivleri yer alıyor. Tabi gördüğümüz kadarıyla organik kars kazı iyi para ediyor. Çiftlik kurmadan önce bu işin pazarlamasını, kaç para kazandıracağını iyi hesaplamanız gerekiyor.

Örnek Kaz Çiftliği Projesi Var mı?

İnternette bir mühendis tarafından hazırlanan kurumsal nitelikte bir kaz çiftliği projesi mevcut değil. Ancak işin uzmanlarının tavsiyelerinden şunları çıkardık.

Kapalı ve açık alanın büyüklüğüne göre hayvan sayısı belirlenmelidir.

Kaz Çiftliği Projesi Örneği

Otlak alanı büyükse ve yakınında sulak alan varsa yemede yanında yat.

Hayvanların beslenmesi için yonca, yulaf ve benzeri bitkilerin yetiştirilmesi amacıyla da bir araziye ihtiyacınız olacak.

Uzman arkadaş eğer yonca, yulaf ekili bir tarlanız var ise,  kazlarınızı bu tarlaya otlamak için salmamızı, hatta tarlamızı 2 parçaya bölerek değişmeli olarak otlatmamızı tavsiye ediyor. Bir taraf dinlenirken bu alanda sulama yapmamızı, kaz tarlaya girmeden 2 gün önce suyu kesip kurutmamızı öneriyor.

Yetişkin bir kaz için 50 cm² kare barınak gerektiğinden bahsediliyor.

Eğer siz 50 kaz besleyecek iseniz 50 x 50 = 250 m²,

100 kaz için 100×50 = 500 m² ,  1.000 kaz içinse 1.000 x 50 cm² 5.o00 m² kapalı alana ihtiyaç duyarsınız.

Ayrıca uzman bu çiftliğinin en az 60 cm. yükseklikte olduğundan da bahsedilmiş. (Kaz boyu zannediyorum) Tarimkredi.net sitesi olarak sizler için örnek kaz çiftliği projesi bulur bulmaz paylaşacağımıza söz veriyoruz.

Ziraat Bankası Kaz Kredisi Veriyor mu?

Gap, Dokap, Kop, Dap vs işimize yaramadı ve hibe alamadım. TKDK’ya başvurmadık veya projemiz kabul olmadı. Peki bu işten vazgeçecek miyiz? Elbette Hayır!

Ziraat Bankası tarım ve hayvancılık sektöründe yıllık %5 ve %6 faizle hayvan kredisi vermektedir. Krediden faydalanmak için çiftçinin tasarladığı projesi ile birlikte Ziraat Bankasına uğraması şarttır.

2020-2022 yılları arasında kaz kredisi için müjdemiz var!

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri düşük faizli ve sıfır faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Resmi Gazete’de yayımlanarak tebliğname gereğince;

  1. Kaz yetiştiriciliğine (kanatlı sektörü) yatırım döneminde %55, işletme döneminde %80(5 milyon liraya kadar)
  2. Damızlık kaz yetiştiriciliğine ise (damızlık kanatlı) SIFIR FAİZLİ KREDİ vermektedir.

Eğer amacın damızlık kaz yetiştiriciliği ise Ziraat Bankasına başvurarak sıfır faizli kredini çekebilirsin.

Yukarıda yer alan görselde Ziraat Bankasının verdiği düşük faizli krediler görüntülenmektedir. Bu sebeple eğer Devletten kaz hibesi alamazsanız düşük faizli veya faizsiz Ziraat Bankası hayvan kredisine başvurabilirsiniz.

Yatırımızın hayırlı ve uğurlu olması temennimizle!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. ethem dedi ki:

    Bir kaz için 50cm2 yer lazım diyorsunuz, sonra 50 kaz için de 250 m2 hesaplıyorsunuz,
    Bende 1m2 ye iki kaz olarak, sizin hesabınız ile 50 kaz için 25m2 hesaplıyorum.
    250m2 ye 500 kaz sığıyor.
    Hesabınızı kontrol edin derim.

Tarım Kredi Kooperatifleri Resmi Web Sitesi Değildir.