Ziraat Bankası Genç Çiftçi 2022 Kredisi Nasıl Alınır?
Tarım ve hayvancılık alanında kendini geliştirmek ve geçimini bu sayede sağlamak isteyen ancak maddi durum yetersizliğinden dolayı yalnızca hayalde bırakmak zorunda kalan pek çok vatandaşımız bulunuyor. Ancak devlet bu konuda genç girişimcilerimize 2022 yılında da Genç Çiftçilere kredi imkanı sağlıyor. Bu yazımızda sizler için Ziraat Bankası tarafından verilen Genç Çiftçi Kredisi şartlarını, başvuru için gerekli belgeleri, kredi için faiz oranlarını ve başvurunun nasıl yapılacağını anlatmaya çalışacağız. Ziraat Bankasının yanı sıra Denizbank’da genç çiftçi kredisi vermektedir. Çiftçi kredisi hesaplama ve diğer tüm detaylar içeriğimiz de..
Ziraat bankası Bursa, Adana, Antalya, İzmir, Kayseri, Tekirdağ ve Kırşehir illerinde başvuru yapan Türkiye’de yaşayan, 18 yaşını tamamlamış ve 30 yaşından gün almamış olan, en az lise mezunu olan, kadın çiftçiler çiftçi adayları aile veya kendisine ait tarım işletmesinde çalışan genç çiftçilere 2022 yılında kredi vermeye hazırlanıyor.
Ziraat Bankası Çiftçi Kredisi Başvuru Şartları
Ziraat Bankası tarafından verilen Çiftçi Kredisinin şartları şu şekildedir;
- Bankanın çiftçilere kredi vermesi için ilk şart hibe programına yaptığı başvuruların kabul görmesidir. Almaya hak kazanmış olmalıdır.
- T.C vatandaşı olması gereklidir.
- Çiftçilerin kredi notları da bu hususta önem arz edecektir.
- Kredi notu düşük olana ve kara listede olanlara çiftçi kredisi verilmeyecektir.
- 18 yaşını tamamlamış ancak 30 yaşından gün almamış olmak gereklidir.
- Minimum lise mezunu olunmalıdır.
- Eğitim aldığı hususta faaliyet yapacağına dair istekli olmak,
- Hukuki haklardan yasaklı olmaması gereklidir.
- Yatırım projeleri ve hizmet verdikleri sektörlerde banka tarafından incelenecektir.
Ziraat Bankası Genç Çiftçi Akademisi kredisini inceleyebilirsiniz.
Bu koşulları sağlayan kişiler Ziraat Bankası şubelerine kredi başvurusunda gerekli evraklar ile birlikte başvuruda bulunabileceklerdir. Belirlenen kriterlere göre başvuru sahipleri banka tarafından değerlendirmeye ve incelemeye alınacaklardır. Mevcut bütçesi yeterli olan kişilere banka kredi kullandıracaktır. Ancak gerekli görülen durumlarda banka kefil, ek güvence ya da ipotek talep etme hakkına sahiptir. Şartları sağlayan kişilerin banka şubesine bizzat müracaat etmesi gereklidir.
Ziraat Bankası Çiftçi Kredisi İçin Gerekli Belgeler
Bankalar tarafından verilen kredilerden yararlanmak için bazı evrakların hazırlanması gereklidir. Bu evraklar başvuru esnasında kişiler hakkında değerlendirme yapmak için gerekli görülmektedir. Bu belgeler ile birlikte başvuru yapılmasının ardından kişinin hakkında bir tahkikat süreci başlatılır. Şayet kişi geçmişte kara listeye düşmüş veya ödenmeyen, eksik yatırılan borçları yüzünden kredi notu riskli gruba girmiş ise Çiftçi Kredisi verilmeyecektir.
Kredi başvurusu için gerekli evraklar ise şu şekildedir:
- Başvuru yapacak kişiye ait Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı,
- İşletmeyi teşvik etmek adına kira sözleşmesi ya da tapu belgesi,
- Çiftçi Belgesi ve Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi,
- İşletme bilanço esasına göre faaliyet gösteriyor ise son üç yıla ait güncel bilanço ve gelir tablosu,
- Çekilecek olan kredi için gösterilebilecek güvenceler ile ilgili belgeler talep edilmektedir.
Ziraat Bankası Çiftçi Kredisi Faiz Oranları
Çiftçi Kredisi kapsamında çiftçilere o yılın koşullarında sağlanan hibe desteği tutarının 3 katı kadar Proje Kredisi ile Hibe Miktarı ve Proje Kredisi toplamında meydana gelen kapasite durumuna göre belirlenecek olan İşletme Kredisi kullandırmaktadır.
İşletme kredisi kapsamında:
- Küçükbaş, büyükbaş, arı yetiştiriciliği, kanatlı hayvan,
- Kontrollü örtü altı sebze ve muz yetiştiriciliği ile kültür mantarı üretimi,
- Üretim konularında gereksinim duyulacak olan alet ve makine temini, canlı hayvan alımı, ilaç, yem, gübre ve işçilik gibi konularda kredi kullanılabilecektir.
Kredi kapsamına giren konular bu şekildedir. Ancak bunların yanı sıra bir de hibe programına dahil edilmemesi sebebi ile kredi kullanımında da kapsama girmeyecek olan alanlar vardır. Kredi kapsamına girmeyen konuları da şu şekilde sıralayabiliriz;
- İşletmenin kurulacağı arazinin alımı,
- Tarım için gerekli olan traktör alımı yerine Ziraat Bankası tarafından verilen traktör kredilerinden faydalanabilirsiniz.
- Süt çiftliği, hazır kurulmuş sera, hayvan besi çiftliği gibi işletmelerin satın alımı,
- Sera yapımında kullanılacak olan inşaat malzemeleri için kredi kullanımına izin verilmemektedir.
Ziraat Bankası tarafından verilen Çiftçi Kredisinin kullanım alanları bu şekildedir. Kredinin faiz oranı senelik yüzde 10 olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda aylık uygulanacak faiz oranı da %0,83 oranında olacaktır. Banka işletme kredileri için 18 ay vade yatırım kredileri için 7 yıl vadeli kredi kullandırmaktadır.
Ziraat Bankası tarafından verilen Küçükbaş Koyun Kredisi hakkında bilgi alabilir ve alacağınız krediler ile hemen küçükbaş hayvan işletmenizi kurabilirsiniz.
Çiftçi Kredisi Hesaplama
Ziraat Bankası tarafından sağlanan tarım kredileri genel anlamda 2 yıl geri ödemesiz ve 7 yıl vadeli olarak verilmektedir. Bunun yanı sıra çiftçiler için farklı ödeme kolaylıkları sağlanmakta olup aylık, 3 aylık, 6 aylık ve hasat dönemi ödemeli krediler de sağlanmaktadır.
Ziraat Bankası Genç Çiftçi Akademisi
Genç bireylerin tarıma olsan ilgisini çoğaltmak, şartları taşıyan kişilere tarımsal üretim ve yatırım konusunda eğitimler vererek genç nesilleri bu konuda bilinçli birer birey olarak yetiştirmek ve tarımsal alanda girişimcilik ruhu taşıyan kişiler için Ziraat Bankası tarafından geliştirilmiş bir eğitim programıdır. Bu program sayesinde genç bireyler için tarımsal alanda yeni bir iş istihdamı açılacaktır. Başvurularda öncelik kadın çiftçilere veya çiftçi adaylarına, ailesine veya kendisine ait olan tarım işletmesinde faaliyet gösterenlere, tarımsal alanda teknik lise ya da üniversite mezunlarına verilecektir.
Başvuru yapacak olan kişilere verilecek olan eğitimler maksimum 5 hafta sürecek olup ücretsiz olarak verilecektir. Teknik kapsamda verilecek eğitimler, eğitimin uygulanacağı yerde bulunan Ziraat Bankası tarafınca belirlenecek olan üniversitelerin teknik bölümleri tarafınca verilecektir. Bu konuda başvuru yapacak kişilerin bir de staj görmesi gerekecektir. Maksimum 3 hafta sürecek olan bu stajlar ise yine Ziraat Bankası ve ilgili üniversite tarafınca belirlenecek olup üniversitenin uygulama işletmeleri veyahut çiftliklerde gerçekleştirilecektir. Sınıfların her biri 20 kişilik olarak belirlenecek olup haftanın 6 günü boyunca sürecektir. Verilen eğitimler zorunludur. Teknik eğitimin bitmesinin ardından staj sırasında ya da sonrasında başvuracak olan kişiler sözlü veya yazılı olarak sınava tabi tutulacaklardır.
Başvuru sahiplerinin teknik eğitim sonrasında yapacakları sınav neticesinde girecekleri yazılı ya da sözlü sınavda başarı göstermeleri halinde Ziraat Bankası Genç Çiftçi Akademisi Başarı Sertifikasına sahip olmak için hak kazanmış olacaklardır. Verilen sertifika sayesinde de çiftliklerde kolaylıkla iş bulabileceklerdir.