Biyolojik ve Biyoteknik Desteklemeler 2022 (Açık Alan Örtü Altı)
2 Kasım 2022 tarihli bugün yayınlanan 3002 sayılı Resmi Gazete’ de; Biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele yapan üreticilere destekleme ödemesi yapılmasına ilişkin yayınlanan karar ile destekleme miktarları yeniden belirlendi. Başvuru Tarihleri Açıklandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen desteklemeler Resmi Gazete de yayımlanır ve yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. Tarımsal destekler kapsamında İyi Tarım Uygulamalarına, nohut prim desteği, mazot desteklemesi gibi pek çok kategoride destek sağlanmaktadır. İçeriğimiz de sizlere Tarım Bakanlığı tarafından verilen tarımsal destekler ve hibe desteklemeleri hakkında bilgi aktarmaya çalışacağız.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bitkisel üretimde mücadele edilmesi yerine alternatif mücadele yöntemlerinin uygulanmasına, kimyasal bitki ilacı kullanımının en aza indirilmesi ve tüketicilerin sağlığının korunması amacıyla biyolojik destekleme ödemelerin her yıl üreticilerin hesaplarına yatırıyor. 2022 yılında da destekleme ödemelerinin miktarları belirlendi. 2 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete’ de yayınlanan karara göre;
Biyolojik veya biyoteknik mücadele yapan üreticilere destekleme ödemesi yapılmasına ilişkin yayınlanan karar ile bitkisel üretimde kimyasal mücadele yerine biyolojik ve biyoteknik yöntemler kullanan ve kimyasal ilaç kullanımını azaltan üreticilere dekar başına yapılacak destekleme ödemeleri belirlendi.
Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Destek Tutarı Ne Kadar?
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bitkisel üretimde mücadele edilmesi yerine alternatif mücadele yöntemlerinin uygulanmasına, kimyasal bitki ilacı kullanımının en aza indirilmesi ve tüketicilerin sağlığının korunmasına ilişkin yöntemlerin yer aldığı bir tebliğ yayımlamıştır. 2 kasım 2022 tarihli 32001 sayılı Resmi Gazete kararı ile yayımlanan ve yürürlüğe giren tebliğin 5. maddesine göre;
“Ülkemizde bitkisel üretime arız olan zararlı organizmalara karşı biyolojik ya da biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması ile kimyasal ilaç kullanımının azaltılması amacı ile örtü altında ve açık alanda bitkisel üretimde, destekleme kapsamına alınan ürünler ve destekleme ödeme miktarları belirlenmiştir.”
Maddede belirtildiği üzere tarımsal anlamda geliştirme ve iyileştirmeler yapmak amacı ile çeşitli kategorilerde destekler sağlanacaktır. Destekleme ödemesi için Bakanlık tarafından belirlenmiş birtakım koşullar bulunmaktadır. Yetiştiriciler bu koşulları sağlıyorlar ise destekleme ödemesinden faydalanabilirler.
Destek kapsamında ödeme yapılacak olan tutarlar şu şekildedir;
Örtüaltı paket toplamı;.
Yani buna göre örtüaltı paket toplamı için 850 TL olarak belirlenmiştir.
Açıkalanda paket toplamı;
- Belirtilen tutarlar neticesinde açık alanda paket toplamı destek miktarı
100 TLiken değişiklik yapılarak 290 TL oldu.
Tebliğe’e göre;
- 2) Açık alanda turunçgilde Akdeniz meyvesineğine karşı feromon+tuzak kullanımı için tahsis edilen 150 TL/da desteklemeden, tuzak kutusunun en az 5 yıl kullanma ömrü bulunmasından dolayı daha önceden tuzak kutusu olup da sadece feromon kullanan üreticilere 60 TL/da olacak şekilde destekleme ödemesi yapılır.
- (3) Örtüaltında biyoteknik mücadelede; feromon+tuzak kullanan üreticilere 150 TL/da, domateste domates güvesine karşı sadece feromon kullananlara 70 TL/da olacak şekilde destekleme ödemesi yapılır.
- (4) Açık alanda domateste biyoteknik mücadelede; feromon+tuzak kullanan üreticilere 70 TL/da, domateste domates güvesine karşı sadece feromon kullanan üreticilere ise 45 TL/da olacak şekilde destekleme ödemesi yapılır.
- (5) Üreticiye yapılacak olan destekleme ödemesi miktarı, üreticinin biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele amacıyla yaptığı harcamaları gösteren fatura bedelinin, mücadele yaptığı toplam alanına bölünmesiyle elde edilecek olan dekara maliyetini geçemez.
Destekleme ödemesi başvurusu ve değerlendirilmesi
MADDE 6- (1) 2022 yılı uygulamaları için 1/1/2022 tarihinden itibaren biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele yapan üreticiler tarafından destek başvuruları; kayısı, ayva, armut, elma, bağ, açıkta domates, zeytin, turunçgil, nar, şeftali ve nektarin için 18/11/2022, örtüaltı için ise 31/12/2022 tarihi mesai bitimine kadar, başvuru dilekçesi ve gerekli belgeler ile birlikte ÇKS ve/veya ÖKS kayıtlarının bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne yapılır.
2023 yılı uygulamaları için ise; 1/1/2023 tarihinden itibaren biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele yapan üreticilerin ürün bazında son başvuru tarihleri aşağıda belirtilmiştir:
- a) Elma, bağ ve kayısı için: 23/6/2023,
- b) Açıkta domates ve zeytin için: 22/9/2023,
- c) Turunçgil, şeftali, nektarin, ayva, armut ve nar için: 27/10/2023,
- ç) Örtüaltı için: 31/12/2023.
Başvurular, ilgisine göre ikinci fıkrada belirtilen tarihlerin mesai bitimine kadar, başvuru dilekçesi ve gerekli belgeler ile birlikte ÇKS ve/veya ÖKS kayıtlarının bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne yapılır.
Destekleme ödemesinden faydalanmak amacıyla üretici tarafından beyan edilen belgelerin ve uygulama bilgilerinin 4 üncü ve 5 inci maddelerde yer alan hususlara uygunluğu il/ilçe müdürlüğünce kontrol edilir ve Ek-2’de yer alan tespit tutanağı hazırlanır.
Destek tutarları geçen yıl ile aynı şekilde 2022 yılında da verilmeye devam edecektir. Biyoteknik ve Biyolojik Mücadele Desteği’ne ilişkin yeni bir tebliğ yayımlanması halinde 2022 başvuru tarihleri tebliğin yürürlüğe girdiği tarihte başlayacaktır.
2 Kasım 2022 tarihli; 30002 sayılı Resmi Gazete‘de Bitkisel Üretimde Biyolojik Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Uygulama Tebliği yayımlandığını belirtmiştik.
Başvuru tarihleri ise;
- 01.01.2022 tarihinden itibaren biyolojik veya biyoteknik mücadele yapan üreticiler tarafından destek başvuruları kayısı, ayva, armut, elma, bağ, açıkta domates, zeytin, turunçgil, nar, şeftali ve nektarin için 4/12/2022,
- Örtüaltı için ise 31/12/2022 tarihi mesai bitimine kadar, başvuru dilekçesi ve gerekli belgeler ile birlikte ÇKS ve/veya ÖKS kayıtlarının bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne başvuru yapılır.
Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteği İçin Şartlar Nelerdir?
Yetiştiricilerin destekten faydalanmaları için aşağıda maddeler halinde vereceğimiz koşulları sağlıyor olmaları gereklidir;
- Yetiştiricinin örtüaltı üretim yeri bulunuyor ise Örtüaltı Kayı Sistemine, açık alanda üretim gerçekleştiriyor ise bu yerin Çiftçi Kayıt sistemine kayıt olması gereklidir.
- Yetiştiriciler destekleme kapsamına giren ürünlerin üretimini gerçekleştiriyor ve destekten faydalanmak için başvuru yapacak ise üretim yaptığı alanın bitkilerin korunması adına yapılan faaliyetleri Bakanlık tarafından yayımlanan teknik talimatlara göre uyguluyor olması ve mücadele kapsamındaki prensiplere uygun olarak yapıyor olması gereklidir.
- Örtüaltı üretimi yapan ve fayda sağlaması adına böcek kullanan yetiştiricilerin seralarında yan ve giriş kısımlarında açıklık var ise bu yerlerin tül ile kapatılması gerekmektedir.
- Bitkilerin korunması adına verilen Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönetmelik hazırlanmıştır. Bu yönetmelikte belirtilen kararlar neticesinde ürünlerin Üretici Kayıt Defterine kaydı tutulmalıdır.
- Biyolojik ya da Biyoteknik Mücadele için kullanılan ürünlerin Bitki Koruma Ürünleri veri tabanına kayıtlı olması ve bu sisteme ait bir faturaya sahip olunması gereklidir. Şayet e-fatura olur ise bağlı olduğu firma tarafınca onaylı olması gereklidir.
- Yetiştiriciler zeytin üretimi yapıyor ise Zeytin Sineğine karşın biyoteknik mücadele almak isterlerse ruhsatlı feromon+tuzak desteğinden faydalanmak için bireysel olarak minimum 40 dekar zeytinlik alanda biyoteknik mücadele uygulandığının beyan edilmesi gereklidir.
- Desteklemeden faydalanmak adına başvurusu yapılan Bitki Koruma Ürünlerinin Bakanlık tarafından belirlenen ruhsatlanma şartlarına göre yapılmış olması gereklidir.
Desteklemeden faydalanacak olan kişiler için Bakanlık tarafından belirlenmiş ve tebliğde yayımlanmış olan şartlar maddeler halinde verilmiştir. Kişilerin belirlenen destek tutarlarından yararlanmaları için yine Bakanlık tarafından belirlenmiş olan evraklar ile birlikte İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine başvuru yapmaları gereklidir.
Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteğine Başvuru Evrakları Nelerdir?
- Destekleme ödemesi için ilk olarak başvuru dilekçesi doldurulması gereklidir.
- Açık alanda faaliyet gösteren çiftçilerin ÇKS kaydının bulunduğuna dair belge sunmaları gerekmektedir.
- Örtüaltı üreticiliği yapan çiftçiler ÖKS kaydını belgelemelidir.
- Üretim yapılacak olan alanda yapılan incelemeler sonucunda tespit tutanağı bulunmaktadır. Bu tutanak eksiksiz olarak doldurulmalıdır.
- Yetiştiricilik yapılan alanları teşvik edici belgelerin sunulması gereklidir.
Belirtilen evraklardan en önemlileri ÇKS ve ÖKS belgeleridir. Yeni bir tebliğ yayımlandığında başvuru tarihleri de başlamış olacaktır. Başvuruların başlaması halinde son tarihe kadar belirtilen evraklar ile başvuru yapılması gereklidir.
Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteği Ödeme Tarihleri 2022
Biyolojik ve biyoteknik mücadele için ödemeler Tarım ve Orman Bakanlığının belirlediği takvimlere göre yapılacaktır. Ödeme tarihleri Bakanlığın resmi web sayfasından ayrıca duyurulacaktır.
Tarımsal Destekleme Ödemeleri 2022
Geçtiğimiz yıl tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösterenlere toplamda 2 milyar 35 milyon TL civarında destekleme ödemesi yapılmış, ödemelerin bazıları sahiplerine yapılmaya başlanmış olup birçoğunun ödemeleri ve 2022 yılı başvuruları henüz başlamamıştır. 2022 yılından da destekleme ödemeleri için Bakanlık 29 milyar lira kaynak ayırmıştır.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarım alanında verilen bazı desteklemeler ve tutarları aşağıdaki gibidir;
Fındık yetiştiriciliği=> 170 TL,
Toprak analizi desteği=> 40 TL
- Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf, Tritikale 75 TL 46 TL 121 TL
- Aspir 76 TL 21 TL 97 TL
- Kütlü Pamuk, Çeltik 250 TL 21 TL 271 TL
- Nohut, Kuru Fasulye, Mercimek 75 TL 21 TL 96 TL
- Kolza( Kanola) 88 TL 21 TL 109
- Patates, soya 125 TL 21 TL 146 TL
- Yağlık Ayçiçeği, 88 TL 21 TL 109 TL
- Yem Bitkileri 94 TL 21 TL 115 TL
- Kuru Soğan, Yaş Çay, Zeytin 63 TL 21 TL 84 TL
- Dane Mısır, Fındık ve Diğer Ürünler 62 TL 21 TL 83 TL
- Nadas 38 TL
Tarım ve Orman Bakanlığı hayvancılık için de çeşitli hibe destekleri sağlamaktadır. Tarım ve hayvancılık alanında verilen destekler hakkında detaylı bilgi için Tarım ve Orman Bakanlığı sayfasını ziyaret edebilirsiniz.