Tarım Kredi

Borçtan Dolayı Tutuklama Kararı Çıkar mı?

Borçlu kişilerin en çok merak ettiği ve araştırmaya konu ettiği hususlardan bir tanesi mevcut borçlar yüzünden şahısları adına tutuklama kararının çıkıp çıkmayacağı olmaktadır. Borç yüzünden tutuklama kararı çıkar mı ve hapse girince olan borçlar silinir mi soruları tüm borçluların en çok araştırdığı konular olmuştur. Bu yazımızda borçlu vatandaşların meraklarını gidermek amacı ile borçtan dolayı tutuklama çıkar mı? Hapse girince borç silinir mi? Borçlardan dolayı olan yakalama emri nasıl kaldırılır? Sorularına cevap arayacağız. 

Borçtan Dolayı Tutuklama Kararı Çıkar mı?

İcradan Dolayı Tutuklama Var mı?

Bankalara borç yaparken ve aldığımız paraları harcarken ödeme günleri aklımızdan uçup gider. Taksitler aksadı, ödemeler gecikti ve bankalar sürekli arayıp duruyor, sizinse elinizden tahmin ediyorum ki hiçbir şey gelmiyor. Bu hususta bankalar tarafından sürekli aranacak ve borcunuzu ödemeniz istenecektir. Şayet borcunuzu ödemezseniz de hakkınızda yasal işlem başlatılacağı belirtilir. Bunların yanı sıra hakkınızda tutuklama kararı çıkartılarak hapse gireceğiniz bile söylenebilir. Öncelikle belirtmek isteriz ki hiçbir borç sizi hapse sokmayacak veya hakkınızda tutuklama kararı verdirmeyecektir. Bankaların bu şekilde yaptığı söylemler yalnızca kişilerin borçlarını ödemeleri için geliştirilmiş göz korkutucu ifadelerdir. İcra geldiğinde evinizde haczedilecek ve haczedilmeyecek mallar belirlidir. Lüks bir yaşantınız ve eşyanız yok ise temel gereksinimlerden yalnızca bir tanesine el konulur.

Anayasanın 38. maddesinde belirtildiğince herhangi bir kişi bir sözleşmeden dolayı özgürlüğünden mahrum bırakılamaz. Böyle bir şey mümkün değildir. Kişilerin hakkında tutuklama kararının çıkarılabilmesi için daha farklı sebeplerin meydana gelmesi gereklidir. Mevcut sebepler İcra ve İflas Kanununda belirtilmektedir.

Borçtan Dolayı Hapse Girilir mi?

Bankalar, kredi ve kredi kartı ürünlerini vatandaşlara verirken melek gibi geri alma durumunda da maalesef ki adeta bir canavara dönüşebiliyorlar. İki tarafın açısından da bakmak gerekirse sonuçta bu bir karşılıklı güven meselesi diyebiliriz. Tıpkı ikili arkadaş ilişkilerinde olduğu gibi bankalar da sizlere kredi ya da kredi kartı verirken güven çerçevesi içerisinde bu imkanı sağlıyorlar. Arkadaşınızla olan borç ilişkisinden farklı olarak bankalarda imzalı bir kanıt bırakmak durumunda kalıyorsunuz. Bu da bankanın güvencesi oluyor ve yasal işlemlerde bu kanıtları kullanıyor.

Finansal anlamdaki bozukluklar sebebi ile bankalara muhtaç durumda kaldığımız zamanlar oldukça fazla oluyor. Kendi evimizin veya aracımızın sahibi olmak için, düğünümüzü yapmak için, tatile gitmek ve günlük nakdi ihtiyaçlarımız gibi birçok işleminiz için bankalara başvuru yapmanız gerekebiliyor. Bunların sonunda ödeme günü geldiğinde çeşitli aksilikler neticesinde borcunuzu ödeyemeyecek duruma geldiniz. Bankalar arayarak hapse gireceğiniz konusunda sürekli uyarılar yapıyorlar.

Borçtan Dolayı Hapse Girilir mi?
Borçtan dolayı hapse girilmemektedir.

Banka bu hususta sizlerin hakkında borçlarınızı ödemediğiniz için yasal işlem başlatma hakkına sahiptir. Eğer mevcut borcunuzu ödemezsiniz yasal işlem başlar ve avukata verilirsiniz. Bu durumda başlangıçta yapabileceğiniz en mantıklı şey bankaya bir mazeret bildirmek olacaktır. Banka prosedürlerine göre başlangıçta sizlere borcunuzun ödenmesi ve yasal takibe düşmemesi için 90 gün yani yaklaşık üç aylık bir süre verilir. Bu süreç bankaların size sunduğu bir inisiyatif diyebilirim. Eğer borçlarınızı kapatamıyorsanız bankaların yapılandırma kredilerine başvuru yapabilirsiniz. VakıfbankZiraat Bankası ve Halkbank 2022 yılı için kredi kartı ve kredi borçları için yapılandırma kredisi imkanı sağlamaktadır. Bu bankalara kredi başvurusu yapabilir 90 günlük süre içinde borcunuzu kapatabilirsiniz. Şayet borcunuzu 90 gün sonunda kapatmadınız diyelim artık hakkınızda yasal takip süreci başlayacaktır. Takip başladığı anda artık muhattabınız bankalar yerine icra daireleri olmaktadır. İcra işleminden sonra sırada haciz uygulaması vardır. Haciz işleminde taşınır veya taşınmaz malınız var ise bunlara el konulacaktır. Ancak yapılan son düzenleme ile kredi ya da kredi kartı borcu olanlara hapis cezası verilmemektedir.

Hapis Cezası Verilen Borç Kategorileri Nelerdir?

İcra ve İflas Kanunun 337. maddesinde hangi borçlulara ceza verileceği belirlenmiştir. İcra yapılması esnasında sahip olduğu malları göstermeyen borçlunun yüzünden alacaklı kişinin zor duruma düşmesi nedeni ile alacaklının şikayet etmesinin sonucunda borçlu kimseye 3 aydan 12 aya kadar hapis cezası verilmektedir. Borçlunun hapis cezasından kurtulmasının tek yolu alacaklıya herhangi bir şekilde zarar vermediğini ispatlaması gereklidir. Bunun yanı sıra borç yüzünden yargılanacak olan diğer suçlar şu şekilde olmaktadır;

  • Kişilerin kira borcunu ödememesi ve ev sahibini mağdur konuma düşürmesi,
  • İki taraf boşandıktan sonra nafaka durumu söz konusu olmaktadır. Diğer tarafın nafaka kararına uymayan ve ödemelerini zamanında gerçekleştirmeyen kişilere tazyik hapsi verilmektedir.
  • İflas etmiş kişilerin mallarını iade etmeyenlerine hapis cezası verilecektir.
  • Borçlu kimselerin mevcut borçlarını ödemeleri için herhangi bir mazeret durumu belirtmeksizin borç ihlali yapması halinde hapis cezası verilmektedir.
  • Ticari usullere aykırı hareket yapan kişilere özgürlüğü kısıtlayıcı cezalar verilmektedir.
  • Çocukların velayetinin bulunduğu kimselere çocukların teslim edilmesi esnasında sorun çıkartılması ve karara uyulmaması halinde hapis cezası verilmektedir.
  • Konkardato faaliyetlerinde kasti olarak ya da hile yolu ile tarafları zarara uğratan kişilere mahkumiyet cezası verilmektedir.
  • Ticari faaliyetler ile uğraş veren kişilerde yönetici olan bireyin kanunlarca belirlenmiş olan görevlerini layığı ile yerine getirmemesi halinde mahkumiyet kararı verilmektedir.
  • Sermaye şirketi olarak faaliyet gösteren işletmelerin iflas isteyenlerine de hapis cezası verilmektedir.
  • Gerçek olmayan bir şeyin beyanında bulunan kişilerin özgürlüğü kısıtlanacaktır. Bunun yanı sora mal beyan edildikten sonra kazançlarında olan değişimleri beyan etmeyen kişilere de mevcut ceza uygulaması yapılmaktadır.
  • Şahsına teslim edilen malları geri vermeyenler ve kesinleşmiş olan mahkeme kararlarına uymayan kişilere de hapis cezası verilmektedir.
  • Mevcut bir ihaleye katılmış ve ihaleden çekilmiş olan veya kendisine verilen çeşitli vaatler durumunda açık arttırmaya katılmaktan vazgeçmiş olan kişilere de özgürlüğü kısıtlayıcı cezalar verilmektedir.
  • Gerçekleştirilen iflas ve konkordato işlemlerinde şahsi menfaatlerini düşünerek çeşitli faaliyetler yapan kişilere mahkumiyet cezası verilmektedir.
  • İcra gelmesi halinde yanlış bir mal beyanında bulunmak ve mevcut mal varlığını eksik göstermek sureti ile alacaklı kişiyi mağdur etmek durumunda hapis cezası verilmektedir.

İcralık Borç Yüzünden Tutuklama Çıkar mı?

Borçlulara hapis cezası verilmesinin iki farklı sebebi vardır. Bu sebeplerden bir tanesi kişinin mal beyanı yapmaması veya beyanın gerçek olmaması, icra görevlileri veya alacaklı kişinin karşısında borcunu ödeyeceğine dair yazılı bir beyan vermesi ama bu beyanı yerine getirmemesi durumunda icra yüzünden tutuklama yapılabilir. Bu durumlarda alacaklı kimsenin şikayeti üzerinde 3 aya kadar tazyik hapsi hapsi verilecektir. 3 aylık süreç içerisinde icra dairelerinde bulunan borçlarını vezneye ödeme yapan kişilerin tahliyesine karar verilecektir. Ancak borçlardan dolayı kişilere verilmekte olan tazyik hapis cezasının süresi 3 ayı geçmemektedir.

İcralık Borç Yüzünden Tutuklama
İcralık Borç Yüzünden Tutuklama

Hapse Girince Borç Silinir mi?

Bazı durumlar dışında borç yüzünden hapis cezası verilmemektedir. İcra dairesine müracaat ederek mevcut borçlarımı taksit yaptırarak ödeyeceğim gibi bir taahhütte bulunmanız ve ödemezseniz hapis cezasına çarptırılırsınız. Ancak hapse girseniz de bu borç silinmeyecektir. Birçok alacaklı 5 sene boyunca tahsilat işlemi gerçekleştiremediği zamanlarda icra dosyasını yenilemek yerine kapatmayı tercih ediyor. Hapis cezasına maruz kalmak istemiyorsanız icra memurlarını asla borcunuzu ödeyeceğinize dair söylemlerle kandırmayın. İmza atar ve ödeyeceğinizi beyan eder ve ödemezseniz hapis cezası alırsınız. Bu sebeple ödeyemem demeniz sizin için daha mantıklı olacaktır.

Şayet üzerinize kayıtlı ev ya da araba bulunmuyor ise size hiçbir şey yapamayacaklardır. SSK’lı olarak çalışıyor iseniz maaşınızın dörtte biri haczedilebilir. Şayet o da yok ise hiçbir işlem yapılmaz ve 5 senenin sonunda işlem görmeyen icra dosyası kapanacaktır.

Var olan kredi borçları yüzünden herhangi bir hapis cezası söz konusu değildir. Yalnızca yukarıda belirtilen durumlarda cezai işlemler uygulanmaktadır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Tarım Kredi Kooperatifleri Resmi Web Sitesi Değildir.