Doğum Yardımı Nasıl Alınır? 2022 Şartları Nelerdir?
15 Mayıs 2015 tarihi itibari ile Türk vatandaşlarına ve mavi kart sahibi kişilere, canlı doğan her çocuk için doğum yardımı parası verilmeye başlanmıştır. Doğum yardımlarından faydalanacak olan annenin sağ ve Türk vatandaşı olması gereklidir. Bu yazımızda sizler için doğum yardımına nasıl başvuru yapılacağını, doğum yardımı hesaplamasını, çalışmayan kadınlara verilecek olan doğum parası yardımını, verilen doğum parasının miktarını, süt parasının nasıl alınacağını ve geriye dönük süt parasının alınıp alınmayacağı hususlarında sizleri bilgilendirmeye çalışacağız. Detayları haberimizden inceleyebilirsiniz.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından gıda yardımları, barınma yardımları, yakacak yardımları, öksüz ve yetim yardımı, eşi vefat eden kadınlara yardımlar gibi pek çok alanda destek sağlanmaktadır. Tüm bunların yanı sıra 2022 sayılı Kanun kapsamında engellilere, yaşlılara, evinde hasta bulunanlara da nakdi ve ayni yardımlar yapılmaktadır. Doğum yardımı da SYDV tarafından verilen bir sosyal yardım programıdır.
Sağlanan yardım kapsamında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan annelere 15 Mayıs 2015 tarihi itibari ile yapılan doğumlarda nakdi yardım yapılmasına karar verilmiştir. Canlı doğum yapılması halinde annelere; birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuğu için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise 600 TL ödeme yapılmaktadır. Ancak bu yardımlardan faydalanmak için bazı koşulların sağlanması gereklidir. Devlet tarafından verilen doğum parası yardımları şu şekildedir;
- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen doğum parası yardımı,
- Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından annelere verilen doğum parası,
- Çalışan anne ya da babaya verilen çocuk yardımı parası,
- SGK’dan temin edilecek olan süt parası yardımı olmaktadır.
Bu işlemlerin hepsi için belirlenmiş bazı koşullar bulunmaktadır. Belirlenen koşulları sağlayan kişilere yardım parası verilmektedir.
- Doğum yardımından faydalanmak için en belirgin koşul annenin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasıdır.
- İkinci bir koşul ise çocuğun doğumu gerçekleştiğinde annenin de çocuğun da canlı olması gereklidir.
- 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğmuş çocuklar için geçerlidir.
- Kamu personeli olan anneler de bu haktan faydalanabilmektedir.
Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılacak?
Doğum parası yardımından faydalanacak olan anneler ikamet ettikleri yerde bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine veyahut Sosyal Hizmet Merkezleri‘ne yapılacaktır. Şayet yurtdışından başvuru yapılacak ise Konsolosluklar aracılığı ile başvuru yapılabilmektedir. Devlet kurumlarında hizmet veren kişilerin başvuruları ise ilgili kurumlara gerçekleştirilecektir. Başvuruların şahsen yapılması gerekli olup E-devlet kapısı da dahil olmak üzere herhangi bir elektronik ortamdan gerçekleştirilen başvurular kabul görmeyecektir. Başvuru için gerekli evraklar ise şu şekildedir;
- Anneye ait üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanının fotokopisi,
- Başvuruyu gerçekleştirenin baba olması halinde babanın kimlik kartı fotokopisi,
- Annenin doğum yaptığı hastaneden alınacak olan doğum raporu,
- İl Müdürlükleri tarafınca verilecek olan başvuru dilekçesi gereklidir.
Bu evraklar eksiksiz olarak hazırlanmalı ve ilgili yerlere müracaat edilerek başvuru işleminin tamamlanması gereklidir. Doğum yardımı başvuru dilekçesini linke tıklayarak bilgisayarınıza PDF dosyası olarak indirebilirsiniz.
Süt Parası Ödemeleri Ne Zaman Yapılmaktadır?
Doğum yardımı parasından faydalanmak için başvuru sonrasındaki incelemelerin beklenmesi gereklidir. Kişiler için verilen bilgilere göre gerekli incelemeler ve değerlendirmelerin yapılmasının ardından ödemeler PTT şubelerine yapılmaktadır. Ödemeler bireysel olarak yapılacak olup tek seferde gerçekleştirilmektedir. Yıl içerisinde her ay ödeme gerçekleştirilebilmektedir. Kişilerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarına tahsil edilmektedir. Başvurunun yapılmasının ardından 3 ay içerisinde PTT şubelerinden doğum parası yardımını temin edebileceklerdir.
Doğum Yardımı Sorgulama Nasıl Yapılır?
2021 yılında da verilen doğum yardımlarından faydalanacak milyonlarca vatandaş bulunmaktadır. Vatandaşlar başvuru yapmalarının ardından doğum yardımlarını belirli bir zaman dilimi içerisinde alabilmektedir. Başvuruların kabulünün ardından yalnızca 90 günlük süreç içerisinde kişilerin PTT’de bulunan hesaplarına yatırılmaktadır.
Ancak başvuruların kabul edilip edilmediği ya da ödemelerin yatıp yatmadığını kontrol etmek amacı ile sorgulama yapabileceğiniz iki yol bulunuyor:
- PTT
- E-Devlet sistemi
PTT aracılığı ile sorgulama yapmak için en yakın PTT şubesini ziyaret edebilirsiniz. E-devlet üzerinden sorgulama işlemi yapmak istiyorsanız da aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz;
- İlk olarak e-devlet kapısını internet üzerinden aratın ve en başta çıkan içeriğe tıklayın.
- Açılan ekranda bulunan “Arama” yerine “Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama” yazın ve “Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama” sekmesine tıklayın.
- Kimliğinizi doğrulamadan arama yapmanız dolayısı ile açılan sayfada kimlik doğrulama işlemi yapmanız gerekecektir. Karşınıza gelen ekrandan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna basın.
- Bir sonraki işlemde ise T.C kimlik numaranız ve şahsınıza ait şifreniz ile giriş yapmanız gerekecektir. Eğer bir şifreniz bulunmuyor ise en yakın PTT şubesinden 2 TL karşılığında bir şifre edinebilirsiniz.
- T.C kimlik numarası ve şifrenizi talep edilen yerlere girdikten sonra “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayın. Açılan sayfada doğum yardımlarınız ile ilgili bilgiler karşınıza gelecektir.
Süt Parası Nedir? Kimlere Verilir?
Süt parası yasalar gereğince emzirme ödeneği olarak bilinmektedir. Bu ödenek sigortalı olarak çalışan annelere ve sigortalı olarak çalışan babaların çalışmayan eşlerine ödenmektedir. Bu ödenek doğum yardımından farklı olarak verilmektedir. Doğum yardımı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Türk vatandaşı olan bütün annelere sağlanan bir haktır. Ancak emzirme ödeneğini yalnızca belirli kişiler alabilmektedir.
Emzirme ödeneği SSK’lı olarak faaliyet gösteren annelere ya da eşi SSK’lı çalışan kendisi çalışmayan annelere verilirken, SSK doğum parası iş göremezlik ödemesi ise SSK’lı çalışan ancak doğum sebebi ile işe gidemeyen kadınlara, işe gidemediği dönemlerde ödenen iş görmezlik ödemesidir. Süt parası ödemesinden faydalanmak için bireylerin aşağıdaki koşulları sağlamaları gereklidir.
Yardımdan faydalanacak kişinin çalışan baba olması halinde:
- Eşinin doğum yapması,
- Doğum yapan eşin çalışmıyor olması,
- SSK’lı olunması,
- Babanın doğumdan evvelki bir sene içerisinde toplamda 120 günlük sigorta primlerinin yatırılmış olması gereklidir.
Yardımdan faydalanacak kişinin çalışan anne olması halinde:
- Kadının doğum yapmış olması,
- Çocuğun doğduğu tarihi takiben son bir sene içerisinde toplamda 120 günlük sigorta priminizin yatırılmış olması,
- SSK’lı olarak bir yerde çalışıyor olmanız ya da daha evvelden çalışmış olmanız gereklidir.
- Bu hususta kocanızın çalışıyor ya da çalışmıyor olması herhangi bir şeyi değiştirmeyecektir.
Bu ödeme için bebeğinizin doğduğu tarihi takiben 5 yıl içerisinde başvuruda bulunma hakkına sahipsiniz. Ancak yukarıda belirttiğimiz koşulları sağlamıyorsanız ödenekten faydalanamazsınız. Bu sebeple ödenekten faydalanabileceğinizden emin olmadan başvuru işlemi yapmayınız. Süt parası ödeneği yıl itibari ile çocuk başına 202 TL. olarak belirlenmiştir.
Emzirme ödeneğinden faydalanmak isteyen sigortalı kişilerin daha evvelki yıllarda Sosyal Güvenlik Kurumu‘na doğum belgesi ve emzirme ödeneğinden faydalanmak istediğini beyan eden bir dilekçe doldurması gerekiyordu. Ancak bu şekilde başvuru yapılabiliyordu. Artık herhangi bir başvuru dilekçesine veya başvuru yapmaya gerek görülmemektedir. Merkezi sistem aracılığı ile doğum ilişkin bilgiler ilgili Kuruma aktarılmaktadır.
Süt parası 2021 yılında da Ziraat Bankası üzerinden yatırılmaya devam edecektir. Ancak bulunduğunuz bölgede Ziraat Bankasının bir şubesi bulunmuyor ise Kurum ödemelerinizi PTT aracılığı ile yapacaktır. Emzirme ödeneği kapsamında verilen bu yardımlar bir kere mahsus olmak üzere verilmektedir. Süt parası sorgulama işlemi için e-devlet kapısını kullanabilirsiniz.
Geriye Dönük Süt Parası Yardımı
5 sene geriye dönük süt parası yardımı alınabilmektedir. Ancak geriye dönük süt parası yardımlarından faydalanmak için bazı koşullar bulunuyor. İlk şart olarak kişinin gerçekleştirdiği doğumun üzerinden 5 yıldan fazla bir zaman geçmemiş olması gereklidir. Örneğin; 18.01.2016 tarihinde doğum yapmışsanız bugün yani 18.01.2021 tarihinde süt parası yardımı için başvuru yapabilirsiniz. Ancak yarın başvuru işlemi gerçekleştiremezsiniz. Çünkü doğumunuzun üzerinden 5 yıldan fazla zaman geçmiş olacaktır.
Aranacak olan bir diğer koşul ise bebeğin dünyaya canlı olarak gelmiş olması olacaktır. Son şart ise annenin SSK’lı olarak çalışıyor veya çalışmış olarak, doğumdan evvelki son bir yıl içerisinde 120 günlük priminin yatırılmış olması gereklidir. Baba çalışıyor ancak anne çalışmıyor ise de baba için 120 gün şartı aranmaktadır.
Doğum yardımı kapsamında verilen ödenekler içeriğimiz de ki gibi olmaktadır. Sizler de doğum yaptığınız her bir çocuk için doğum yardımı parası veyahut emzirme ödeneği başvurusunda bulunabilirsiniz.