Tarım Kredi

Silikozis Hastalarına Devlet Yardımları 2022

Silikozis hastalığı bilinen diğer adı ile meslek hastalığıdır. Bu hastalara Sosyal yardım kapsamında devlet tarafından aylık olarak belirli miktarlarda maaş ödemesi yapılmaktadır. Bu yazımızda sizler için Silikozis hastalığı nedir, nasıl geçer, bu hastaların yaşam süreleri ne kadardır, bu hastaların emeklilikleri, verilen devlet yardımlarına başvurunun nasıl yapılacağı ve ödenek tutarlarını anlatacağız. Silikozis hastaları ile ilgili tüm detaylar haberimizde.. 

Silikozis Hastalarına Devlet Yardımları 2022

Silikozis kot taşlama, kot kumlama, kumun kuru hava kompres işlemi ile kotların yüzeylerine aşındırılması durumuna denmektedir. Silikozis hastalığı ise bir çeşit meslek hastalığıdır. Belirtilen işlemin oluştuğu esnada tozlar kişilerin akciğerlerine dolmakta ve orada yapışıp kalmaktadır. Bu da insan vücudunda hastalık oluşumunun önünü açmaktadır. İnsan sağlığı için büyük tehditler oluşturan bu hastalık son zamanlarda sıklıkla görülmekte olup ölüme kadar yol açan bir solunum yolu hastalığıdır.

Bu hastalık ile ilgili en büyük sıkıntı vücuda hiçbir şekilde tepki vermeyen ve belirtisi olmayan bir hastalık olmasıdır. Uzun yıllar boyunca size hiç bilinmeden ve görünmeden vücudunuzda yaşayabilir. Hastalık için erken teşhis koymak ve tahmin edebilmek mümkün değildir. Hastalık solunum yollarını iflas ettirmekle kalmaz akciğer kanserine kadar yol açabilmektedir. Bunun yanı sıra akciğer nakli olmak zorunda bile kalabilirsiniz. Ancak ülkemizde akciğer naklinin başarılı olarak gerçekleştirildiği pek görülmemiştir.

Silikozis Oluşum Aşamaları Nasıldır?

Bu hastalık; sanayi mesleklerinde ve kot taşlama, yer altı meslekleri gibi işlerde faaliyet gösteren kişilerde sıklıkla görülen bir hastalıktır. Silikozis hastalığı;

  • İlk olarak silika tozunun işyerlerinde solunması neticesinde akciğerlere dolar ve orada yapışıp kalır.
  • Hastalık vücutta hiçbir tepkimeye girmemesi ve belirti yaratmaması amacı ile anlaşılmamaktadır. Uzun yıllar insan vücudunda tamamen yer etmektedir.
  • Hastalık en ciddi belirtilerini genel olarak 50’li ve 60’lı yılların sonuna doğru vermektedir.
  • Hastalık bu yaşa kadar ilerlemesi halinde akciğerlerde bulunan koruyucu yapıyı zayıflatması sebebi ile akciğer kanseri, akciğer ve kalp yetmezliği, verem gibi oldukça ciddi hastalıkları da beraberinde getirmektedir.
  • Silika tozunun solunması ile akciğerlerde fibrozis adı verilen bir katılaşma ortaya çıkıyor ve bu katılaşma ortaya çıktığı zaman şahıslar iş yerlerinden ayrılsa bile hastalık vücutta hızla ilerlemeye devam ediyor. Hastalık, ilerlemesi halinde de kişilerin solunum yollarında ciddi sağlık problemlerini ortaya çıkartıyor ve ölüm ile sonuçlanabiliyor.

Silikozis Hastalığına Kimler Tutulur?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere Silikozis hastalığı bir meslek hastalığıdır. Çalışma koşullarında meydana gelen bazı hususlar yüzünden insanların sağlığı kötü anlamda etkileniyor. Makinelerin yapması gereken işlerin insanlara yaptırılması sebebi ile ekmek parası uğruna kendilerini feda ediyorlar. Üstelik bu hastalık belirti vermemesi sebebi ile, ilerlerme derecesinin bilinmemesinden kaynaklı olarak çok ciddi boyutlara gelip ölüme yol açabiliyor. Bu hastalık genel anlamda;

  • Maden işçilerinde,
  • Ağırtma işlerinde faaliyet gösterenlerde,
  • Oto boya çalışanlarında,
  • Çimento fabrikasında çalışanlarda,
Silikozis Hastalığına Kimler Tutulur
Silikozis Hastalığına Kimler Tutulur
  • Cam endüstri çalışanları,
  • Yer altında çalışan işçilerde,
  • Kot taşlama işi yapanlarda ve
  • Sanayi işçilerinde ortaya çıkmaktadır.

Hastalığın Belirtileri Nasıl Ortaya Çıkar?

Bu hastalığın belirtileri oldukça zor ortaya çıkar hatta bazen belirmeyedebilir. Sinsi sinsi vücudunuzda ilerler ve yavaş yavaş akciğerlerinizi toz ile doldurarak solunum yollarında sıkıntılara öncü olarak ölüme kadar gidebilir. Aşağıda maddeler halinde vereceğimiz belirtiler meydana geldiğinde bir kontrole gitmenizi öneririz;

  • Bu hastalığa tutulan kişi efor sarf ederken fazlası ile yorulacaktır.
  • Kişi gündelik işlerini yaparken bile harcadığı enerji düşecek ve artık her şeyde zorlanmaya başlayacak.
  • Son olarak ise kuru öksürük ve nefes darlığı meydana gelecek.

Bu hastalığın belirtileri çok belirgin olmamaktadır. Şayet kişiye silikozis hastalığı teşhisi konulmuşsa ve bulunduğu işte çalışarak halen o tozu yutmaya devam ediyor ise 10 senenin sonunda hayatını kaybedebilir. Bu yüzden böyle belirtiler meydana geldiğinde ve doktorlar tarafından bu hastalığın teşhisi konulmuş ise kişilerin işyerlerinden ayrılmaları gereklidir. Silikozis hastalığı için belirli ve bilinen  bir tedavi bulunmamaktadır. İşverenlerin, çalışanlarının sağlığını düşünerek çalışma şartları için sağlıklı bir ortam hazırlaması gereklidir. Çalışma yerlerinin devamlı olarak havalandırılması ve oluşan tozlardan tamamen temizlenmesi gereklidir. Bu hastalığın oluşumuna bir nebze de olsa engel teşkil edecektir.

Silikozis Hastalarına Yapılan Yardımlar

6111 Sayılı Yasanın 67. Maddesi ile 2022 sayılı Yasaya geçici bir madde ilave edilmiştir. Oluşturulan madde de Sosyal Güvenlik mevzuatına bağlı olarak faaliyet göstermeyen ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından herhangi bir geliri olmayan silikozis hastalarına ve bu hastaların ölmesi halinde ise yakınlarına aylık bağlama imkanı verilmektedir. Yasa gereğince başvurular 25.02.2011 tarihi itibari ile 3 ay içerisinde Sosyal Güvenlik il/merkez Müdürlüklerine yapılmaktadır. Mayıs 2011 tarihine kadarki 3 aylık sürede başvurular alınmış ve şu an yeni başvuru alınmamaktadır.

İl/Merkez müdürlükleri başvuru yapacak kişiler Meslek Hastalıkları Hastahanesi, Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ya da Devlet Üniversitesi Hastanelerine göndermişlerdir. Başvuru esnasında gerekli olacak sağlık raporu çıkartılması gereklidir. Bu kapsamda meydana gelecek olan giderler Kurum tarafından karşılanacaktır. Kişilerde meydana gelen özür oranı Kurum Sağlık Kurulu tarafından belirlenmektedir. Kurum tarafından belirlenen şahısların dosyaları Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğüne gönderilir ve Aylık bağlama işi de yine Genel Müdürlüğünde yapılmaktadır.

Silikozis Hastalarına Maaş Desteği

Silikozis hastalarına yapılan yardımlar için başvuruların 18 yaş üstü aile bireyleri tarafından yapılması gereklidir. Ancak yeni başvuru alınmamaktadır. Verilmekte olan destek tutarlarından yalnızca Silikozis hastalığı sebebi ile çalışma hususunda güç kaybı yaşayanlar faydalanabilmektedir.

2022 yılında aylık ödenen destek tutarları ise aşağıda belirtildiği gibidir;

  • Yüzde 15 ve Yüzde 34 oranında iş kaybının yaşanması halinde; 1.160,50 TL,
  • Yüzde 35 ve Yüzde 54 oranında iş kaybının yaşanması halinde;  1,505,41 TL, 
  • Yüzde 55 ve üzeri oranında iş kaybının yaşanması halinde ise; 1,677,45 TL aylık ödemesi yapılmaktadır.

Silikozis Hastalığı Yardımları Hangi Durumlarda Kesilir?

Bu hastalık kapsamında daha evvelki yıllarda kişinin hastalık oranının %40 olarak tespit edilmesi gerekiyordu. Ancak daha sonra hasta vatandaşlarımızın talebi üzerine malulen emeklilik ve desteklerden yararlanmak için gerekli olan yüzde oranının düşmesine dair çalışmalar yapıldı. Meclise sunulan bu husus neticesinde Silikozis hastalarının destekten faydalanmaları için gerekli oran %15’e düşürüldü. Yani alınan rapor neticesinde hastanın %15 kadar hasta görünmesi yeterli olmaktadır.  Kişi ölmesi halinde aylık dul eşe verilmektedir. Kişi mevcut maaşın yüzde 75’ine kadar alabilmektedir. Silikozis hastasının hayatını kaybetmesi durumunda konuyu Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmeniz gerecektir.

  • Kişinin maaşının kesilmesinin bir sebebi hastalığının %15’in altına düşmesidir. Bu orandan aşağısı için aylık desteği sağlanmamaktadır.
  • İkinci bir sebebi ise hasta kişinin sigortalı bir işte çalışmaya başlamasıdır. SGK primlerinin ödenmeye başlaması anında verilen aylık kesilecektir.

Hastalara verilen aylıklar ilk olarak Ziraat Bankasına daha sonra PTT şubelerine yatırılmaktadır. Ödeme günler ise Yaşlılık Yardımı ve Engelli yardımında olduğu gibi doğum yıllarının son rakamına göre yapılmaktadır. Silikozis hastalığının kişilere verdiği rahatsızlıklar çok fazla olsa da hastalığın belirtileri ve ortaya çıkması biraz zordur. Bu hastalık kişilere bulaştığında başka bir işte çalışma olanağı da pek fazla yoktur. Bu sebeple devlet tarafından bu hale gelmiş vatandaşların ihtiyaçlarını görmeleri adına maaş desteği sağlanmaktadır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Tarım Kredi Kooperatifleri Resmi Web Sitesi Değildir.