Tarım Kredi

1 İnek 10 Yılda Kaç İnek Olur? Kazanç Hesaplaması

Büyükbaş hayvancılık mı yapmak istiyorsunuz? Ancak gerekli bilgiye sahip değil misiniz? Bir ineğin günlük maliyetini hesaplayarak işe başlayabilirsiniz. Süt ve besi hayvancılığından hangisini yapacağınıza karar verdikten sonra 1 ineğin günlük maliyetini hesaplamalısınız. Bir inek için gerekli alanı bulmalı ve ahırınızı buna göre inşa etmelisiniz. Diğer husus ise yem giderleri olacaktır. Süt besiciliğinde kar marjı elde etmek için 1 ineğin günlük yem maliyetini bulmalısınız. Bir ineğin yılda kaç balya saman yediğini bulduktan sonra maliyet hesaplaması yaparak inekten ne kadar kazanabileceğinizi bulabilirsiniz. 1 inek aldığınızda 10 yılda kaç ineğiniz olur, maliyet ne kadar gibi merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını içeriğimizde bulabilirsiniz.

1 İnek 10 Yılda Kaç İnek Olur? Kazanç Hesaplaması

Büyükbaş hayvancılık oldukça zordur. Özellikle yüksek yatırım gerektiren iş kollarından bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. İneklerin beslenme şekilleri, sağlık durumları, doğumları hepsinin en ince ayrıntısına kadar bilinmesi gerekmektedir. Özellikle tek bir inekle bu işe başlayan yetiştiricilerimiz 10 yılın sonunda kaç inekleri olacağını merak etmektedir. Burada karşımıza ineklerin doğumu konusu çıkmaktadır. Aşım yerine günümüzde suni tohumlama yöntemi tercih edilmektedir. Özellikle koyunlarda uygulanan bu teknik ile hayvanların yılda iki kez doğum yapması sağlanmaktadır. Ancak koyunların hamilelik süreleri 5 aydır. Süre kısa olduğundan dolayı yılda iki kez doğum yapmaları mümkün olmaktadır.

İneklerin Doğumu

 1 koyun 10 yılda kaç koyun yapar diye merak ediyorsanız içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

İneklerin Doğumu
İnekler 280 gün sonra doğum yaparlar.

İneklerin gebelik süreleri ise ortalama 280 gün olmaktadır. Ancak gebelik 5 gün evvel ya da 5 gün sonra olabilmektedir. İneklerin doğurması belirli bir zaman alır. 10 saat içerisinde buzağının kafası ve ayakları çıkar. Daha sonra ise arka ayaklar çıkar. Genel olarak suni tohumlama yöntemi kullanılmaktadır. İneklerin doğumdan önce sancıları başlar. Bu sebeple hayvanların huysuz olduğu görülür. Çoğu doğumda normal doğum gerçekleşir. Fakat bazı durumlarda güç doğum olması da mümkün olmaktadır. Doğum başladıktan sonra inek kendisi doğum yapabilir. Ancak buzağının yarıda kalması durumunda çekme işleminin yapılmaması gerekir.

İnek Yılda Kaç Kez Doğurur?

İneklerin kızgınlık süreleri 14 saat ile 18 saat arasında olmaktadır. Şayet bu sürede hayvan gebe kalmazsa 21 gün sonra tekrarlanması gerekir. Tohumlama ise kızgınlık başladıktan 12 saat sonra yapılmalıdır. Örneğin hayvan sabah kızgınlık gösterdiyse öğleden sonra, akşam kızgınlık gösterdiyse sabah tohumlamanın yapılması gerekir. İneklerde hamilelik süresi 9 aydır. Hamilelik süresini tamamlayan hayvanlar senede bir kez doğum yapmaktadır. İki inek alarak işe başladığınızda bu demek oluyor ki 2 de buzağınız olur. Buzağıların olgunlaşma dönemleri 1,5 yıldır. 9 ay da hamilelik süreleri olduğunu hesaplarsak doğan buzağılar da 27 ay sonra buzağı verecekler demektir. 36 ayın sonunda elinizde hayvan sayısı boğa ile birlikte 11 olacaktır.

Yılda bir kez doğuran ineğin tek, ikiz ya da üçüz buzağıları da olabilir. Doğum aralığının düvelerde 13, ineklerde ise 12 ay olması gerekir. Ancak süre uzadığında kayıplar meydana gelebilir. Döl verimi verebilen her inek gebe kaldıktan 280 gün sonra doğurur. Ancak doğum yapan ineğin hemen tohumlanması doğru olmayacaktır. Buzağılayan ineklerin en az 60 gün dinlendirilmesi ve daha sonra tohumlanması gerekir. Hayvanların döl veriminin de iyi takip edilmesi gerekmektedir. Tohumlama işlemi zamanında yapılmaz ise kayıp meydana gelebilir. Şayet buzağı 2 aylık olduktan sonra inek kızgınlık göstermiyor ise veterinerden destek alınması gerekir. Devlet veteriner desteği veriyor. Aşı vb. masraflarınız için para harcamayın.

1 İnek 10 Yılda Kaç İnek Olur?

Yetiştiricilerimiz zamanla işlerini büyütmek istiyor. Ancak hayvan almak da oldukça maliyetli. 1 inekle işe başlayanlar buzağı ürete ürete hayvan sayılarını artırmak istiyor. Sizler için 1 ineğin 10 yılda kaç inek olabileceğini hesapladık.

  • 1. yılda : İnek bir yavru yapacağı için toplamda 2 hayvanınız olur. (İkiz de olabilir.)
  • 2. yılda : İkinci yılda buzağı doğuramaz. Bu sebeple baştaki inek bir yavru daha yapacak ve 3 hayvanınız olacaktır.
  • 3. yılda : İki yavru daha olacak ve toplamda 5 hayvanınız olacak.
  • 4. yılda : Sonradan doğan 2 buzağı da doğuracak ve toplamda 8 hayvan olacak.
  • 5.yılda : 5 buzağı ile birlikte 13 hayvanınız olacak.
  • 6. yılda : Sonradan doğan buzağılar da yavru yapacak 8 buzağı ile toplamda 21 hayvan olacaktır.
  • 7. yılda : 13 yavru ile birlikte toplamda 34 hayvanınız olacak.
  • 8. yılda : 21 yavru ile birlikte toplamda 55 hayvanınız olacak.
  • 9 yılda : 7. yılda doğan buzağılar da yavrulayacak ve 34 yavru ile toplamda 89 hayvanınız olacak.
  • 10 yılda : İlk ineğin yanı sıra 55 yavru alınacak ve toplamda 144 hayvanınız olacak.

İneğin her yıl 1 adet yavru üzerinden hesapladık. Ancak herhangi bir problem meydana gelmesi, ineğin ya da buzağının doğum esnasında ölmesi gibi sebeplerde sayı azalabileceği gibi ikiz olması durumunda da sayı artabilecektir.

1 inek 10 yılda 144 inek olacaktır.

Şayet bu hayvanları süt hayvanı olarak kullanacaksanız her biri günde 20 kilogram civarında süt verir. Besi hayvancılığı yapacaksanız kasaplık faaliyetlerinde kullanabilirsiniz. Sahibinden.com sitesi üzerinde bulunan ilanlardan inek fiyatlarını inceleyebilirsiniz.

İnek Kaç Yaşında Süt Verir?

Merak edilen konulardan bir diğeri de ineğin kaç yaşında süt vereceğidir. Hayvancılığa başladığınızda süt ya da besi hayvancılığından hangisini yapacağınıza karar vermeniz gerekecektir. Süt hayvancılığı yapacaksanız süt veren inek cinslerinden satın almanız gerekecektir.

  • Friz inek ırkı : Yılda 9000 litre
  • Jersey : Yılda 5000 litre
  • Guernsey : 5000 litre
  • Simental : 6000 litre
  • Ayrshire : 5800 litre
  • Mantofon : Yılda 4000 litre
  • Silifke ırkı hayvan ırkları süt hayvancılığında kullanılmaktadır.

İnekler genel olarak kuru ve taze otlarla beslenirler. Tuzu seven hayvanlardır. Bunların yanı sıra kendilerine havuç ya da pancar yedirmek oldukça yararlı olmaktadır. 2,5 yaşından itibaren 10 yaşına kadar doğurabilirler. 2,5 yaşından itibaren boğalar ise damızlık yapılır ve 9 yaşlarını tamamlayıncaya kadar damızlık olarak kullanılırlar. İnekler 600 kilograma kadar ulaşabilirken, öküzler 1000 kg ulaşabilmektedir. Normal şartlarda bir inek 15 ile 20 kilogram arasında süt verebilmektedir. Süt verimi hayvanlar kuruya alındıktan ve doğum yaptıktan sonra süt verimleri artmaktadır. Ayrıca süt hayvancılığı yapanlar devlet tarafından verilen süt desteklemesinden yararlanabilir.

İnek Kaç Yaşında Süt Verir?
İneklerin süt verimi ırklarına göre değişiklik göstermektedir.

Bir İnek İçin Ne Kadar Mera Gerekli?

Yem masrafları oldukça çok olduğundan dolayı yetiştiricilerimize ağır gelmektedir. Yem masraflarının en aza indirilebilmesi için hayvanların meralarda otlatılması gerekmektedir. Ahır ile meranın oldukça birbirine yakın noktalarda olması yem giderlerinizi azaltmanızı sağlayacaktır. Fabrikalardan endüstriyel yem almak yerine merada bulunan otlarla ineklerinizi besleyebilirsiniz. Bir ineğin günlük olarak tüketebileceği yem miktarı vücut ağırlığının %10′ u kadar olmaktadır. Bu da demek oluyor ki 500 kilogramlık bir inek günlük 50 kilogram yem yiyecek demektir.

Meralardaki ot uzunluğu 25 cm geldiğinde ve 9 kg*25 = 225 kilogram ot olacak demektir. Bu otların yarısının hayvanların tüketebileceği cinsten olduğunu farz edersek 112,5 kilogram ot kalacaktır. 550 kilogramlık 2 inek 1 dekar merada otlayabilecektir. Oysa ki 1 dekar arazi 10 koyunun otlayabilmesi için elverişli oluyor. Mera hesaplaması isimli içeriğimizden bilgi alabilirsiniz. Büyükbaş hayvanlar ciddi manada yem tüketiyor. Ancak kesif yemlerle bu ihtiyaç karşılandığında bu da yüksek yem gideri anlamına geliyor. Mera, hayvancıların kar elde etmesini sağlamak için kullanılabilecek olan tekniklerin başında geliyor.

Bir İnek İçin Ne Kadar Mera Gerekli?
1 dekar merada 10 koyun veya 2 inek rahatlıkla otlayabilir.

1 İneğin Günlük Yem Maliyeti

Bir ineğin günlük yem maliyetini hesaplamadan evvel sizlere yemden kar elde edebilmek için birkaç yöntem sunmak istiyoruz. Şayet işletmenizin içerisinde kendi hazırlayacağınız yem rasyonları hayvanlara yedirirseniz yüksek oranlarda kar elde edebilirsiniz. Sağmal ırkların verecekleri süt miktarları bakım şartlarına göre değişmektedir. Hayvanlara çok yem vermek demek yüksek süt ya da et verimi sağlanacağı anlamına gelmemektedir. Genel olarak işletmelerde sabah ve akşam iki kez sağım işlemi gerçekleşmektedir.

Sağımların 12 saatte 1 yapılması gerekir. Meralar çok fazla kullanılmasa da ahır şartlarında verim almak oldukça zor. Meralardaki otlarla sadece yem giderleri azaltılmıyor. Burada bulunan yemler hayvanların enerji, protein gibi çok sayıda ihtiyacının karşılanmasını sağlıyor. Beslenmede %60 kesif yem kullanılıyor ise %40 oranında da kaba yemin kullanılması gerekecektir. Silajların ise 30 kilogramdan fazla verilmesi hayvanlara zarar vermektedir.

Bir ineğin günlük yem maliyeti 15 TL. olmaktadır. 22 kilogram süt veren bir inek için sütün 1,5 TL’den satıldığını farz edersek 33 TL kazanırsınız. Bir inekten günlük kazancınız ise 18 TL olur. 10 inek için günlük 180 TL, aylık ise 5 bin 400 TL kazanırsınız. 1 ineğin günlük masrafını ve diğer maliyetleri merak ediyorsanız içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

1 ineğin günlük yem maliyeti 15 TL’dir.

10 İnek Ne Kazandırır?

Süt hayvancılığı üzerinden hesaplama yapalım. Bir süt ineği normal şartlarda ortalama 20 kilogram süt verir. 1 ineğin günlük yem maliyeti ise kaba ve kesif yem karışımı ile 15 TL olarak baz alırsak;

  • 10 hayvan * 15 = 150 TL günlük yem gideri olacaktır. 
  • 10 inek * 20 kg’ dan = 200 kilogram süt elde edilir. Sütü 1,5 TL’den satarsanız kazancınız 300 TL olacaktır. Yani günlük net kazancınız 150 TL olur. Aylık * 150 =4500 TL, yıllık ise 54 bin TL kazancınız olur. Ancak yem rasyonları ile yem maliyetini 15 TL yerine 8-9 TL arası bir tutara mal ederseniz kazancınız neredeyse iki kat artacaktır.

Yem Maliyetleri Nasıl Azaltılabilir?

Yem maliyetlerinin azaltılması ve daha çok kar elde edebilmeniz için size birkaç öneride bulunacağız. Naçizane tavsiyelerimiz ile kar marjınızı artırabilirsiniz.

  • Hayvanlardan süt ya da et verimi almak için esas etken tüketilen yem değildir. Hayvan yemlerinin az ya da fazla verilmesi zararlıdır. Yem fiyatlarını inceleyebilirsiniz.
  • Yonca verimli bir besin maddesidir. Verimlilik elde etmek isteyenler kaba yem olarak yonca verebilir.
  • Yem olarak mısır silajı tercih edebilirsiniz. Maliyet olarak uygundur.
  • Süt verimi az olan bir hayvana verimi artsın diye çok yem yedirmek doğru bir uygulama değildir. 
  • Düzenli beslenme veteriner hekim masraflarını azaltır.
  • Pelet yemleri satın almak yerine, buğday ya da arp tercih edebilirsiniz.
  • Şeker pancarı posası kesinlikle tercih edilmesi gereken bir yem maddesidir. İşletmenizde yem bitkileri üretmeniz size yarar sağlayacaktır.
  • Devlet tarafından yem bitkisi desteği verilmektedir. Bu destekten yararlanarak işletme giderlerinizi en aza indirebilirsiniz.
  • Şayet yem giderlerini azaltmak için rasyon hazırlıyorsanız oranlara dikkat etmeniz gerekebilir.

Büyükbaş hayvancılık her ne kadar maliyet gerektiren bir iş olsa 1 inekle işe başlayıp sayıyı artırabilirsiniz. Yem giderlerini de en az indirdiğinizde kar elde etmenizin önünde hiçbir engel olmayacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
  1. Kenan dedi ki:

    Merhaba hocam! Hollandadan 20 tane gebe holştein getirdim 5-6 aylık, eğer mümkünse düvelerin doğuma kadar nasıl beslemem lazım düzgün bir rasyon programı verirseniz sevinirim, ve doğumdan sonra ilk laktasyonda nasıl beslenmeli, teşekkürler!

  2. kaan dedi ki:

    Nasıl bir hesap bu hep mi dişi doğuruyor bu cins. isim veride bizde ondan alalım.

    1. Ali dedi ki:

      Kaan bunlar bu işleri oyurdugu yerden kolay zanediyolar yok neymis efendim hep dişi olucakda hiç hasta olmayacaklarda hic eve weteriner gelmicekde 4500 tl para öyle olsa millet neden okul okusun bosuna 10 inek alır herkez bu işi yapar . Doğrumu ?

Tarım Kredi Kooperatifleri Resmi Web Sitesi Değildir.