Konya da Maddi Yardım Yapanlar SYDV Destekleri
Konya’da yardıma ihtiyacı olan vatandaşlarımıza vakıflar ve kaymakamlık aracılığı ile destek sağlanmaktadır. Bu yardımlar kimi zaman kömür yardımı, kimi zaman da gıda yardımı şeklinde olmaktadır. Vatandaşlarımız kaymakamlık yardımlarının nasıl alındığını merak etmektedir. Bu yardımların bir kısmı kömür ve gıda yardımı şeklinde olurken bir kısmı da nakdi olmaktadır. Bu yardımlardan yararlanmak için kaymakamlık ve valilik binalarında bulunan SYDV’leri ziyaret etmek gerekmektedir. Konyanın Karatay, Selçuklu gibi ilçelerindeki vakıflar aracılığı ile de başvuru yapılabilmekte olup, formu doldurabilirsiniz.
Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında gerçekleşecek projeler kamuoyuna duyurulmasından sonra Konya Büyükşehir Belediyesi de bu mücadele için görevlerini eksiksiz yerine getirmek için çalışmalara başladı. 65 yaş üstü, kronik rahatsızlığı bulunan ve ihtiyaç sahibi dar gelirli hanelere yönelik yapılacak sosyal yardımı Sosyal Kart aracılığıyla daha öncesinde yapılan sosyal yardımların yapıldığını belirten Başkan Altay konu ile ilgili;
“Ama şimdi sayı iki katına çıktı. Bu insanlar bugüne kadar bizden hiçbir destek almamıştı. Kendi yağlarında kavrulan, devlete, millete, belediyeye karşı tüm sorumluluğunu yerine getiren insanlardı. Bugün ilk kez ihtiyaçları var. Onun için biz de sadece bu işe yoğunlaştık ve bir koordinasyon dahilinde bugünden itibaren Sosyal Kartları dağıtmaya başlıyoruz. Şu anda en önemli konu özellikle yaklaşan Ramazan ayında evlerde aşın kaynaması. Bütün ekonomik gücümüzü buna ayırdık. Merak etmeyin, Allah’ın izniyle herkese yeteceğiz” ifadelerini kullandı.
Sosyal yardımları Konya Büyükşehir Belediyesi’nin kendi imkanları doğrultusunda karşılanacağını ve herhangi bir ekonomik kayıp olmayacağını belirten Başkan Altay;
“Çünkü bahar geldi sahada yapmamız gereken işler vardı onları yapamıyoruz. O işlerin bütçesini de buraya ayırıyoruz. Belki bazı hizmetleri 6 ay, 1 yıl ertelemek zorunda kalacağız. Ama şu anda önceliğimiz insanların evinde aşının kaynaması. Bütün enerjimizi buna harcıyoruz” ifadelerini kullandı.
Büyükşehir Belediyeleri arasında diğer Belediyelere kıyasen Türkiye’nin en geniş sosyal destek paketi olduğunu söyleyen Başkan Altay;
“El uzatmadığımız kimse kalmayacak. Sosyal Destek Paketimize 41 bin 259 hemşerimiz için başvuru yapıldı” dedi.
Konya Büyükşehir Belediyesi Kira Almayacak
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay Kira süreci hakkında şu sözleri dile getirdi;
“Esnafa ve vatandaşlara destek amacıyla Büyükşehir’in kiracısı olan esnafların kira ödemeleri 2 ay süreyle gecikme zammı olmadan ertelenmişti. Şimdi bunu düzeltiyoruz. Büyükşehir’in kiracılarından 2 ay boyunca hiç kira talep etmeyeceğiz. Erteleme değil, ücretsiz bir dönem olacak”
Konya’dan Esnafa Tam Destek
KOSKİ abonelerinin suyunun hiçbir gerekçe ile kesilmeyeceğini belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay;
“Suyu kesik olan abonelerimizin su kullanımı tekrar sağlanıyor. Yine vatandaşlarımızın ve esnafımızın bu süreçte mağdur olmaması için su fiyatlarını 2019 rakamlarına geri çektik. İş yeri kapanan ve çalıştığı iş yeri kapandığı için işsiz kalanların evlerinden 2 ay boyunca su ücreti alınmıyor. 1 Nisan’dan itibaren, Esnaf Odalarımızın Esnaf Bilgi Sistemi’ne kayıtlı tüm esnafımız 2 ay boyunca işyerinden suyu ücretsiz kullanacak” dedi.
Konya Belediyesi Maddi Yardımları
Ülkemizde her ilde olduğu gibi Konya’da da yardıma muhtaç pek çok vatandaşımız bulunmaktadır. Bu vatandaşlarımızın tüm yönlerden gerek duydukları ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile kendilerine belediyeler ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığı ile ayni ve nakdi yardımlar yapılmaktadır. Belediyelerden yardım almak isteyenlerin Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na giderek şahsen müracaat etmeleri gerekmektedir. Bu yardımlardan yararlanabilmek için Konya sınırları içerisinde ikamet etmek gerekmektedir. Farklı bir şehirde yaşayanlara yasalar gereği herhangi bir yardım yapılamamaktadır.
Sosyal belediyecilik anlayışı gereği belediye tarafından çeşitli yardımlar yapılmaktadır. Yapılan bu yardımlar, gıda, yakacak, barınma, eğitim ve sağlık konularında olmaktadır. Vatandaşlarımız şahsen başvuru yapabileceği gibi belediyeler tarafından zor durumda olan vatandaşlarımız da tespit edilerek kendilerine yardım yapılması mümkün olmaktadır. Bu yardımların yapılabilmesi için vatandaşlarımızın gerçek manada yardıma ihtiyaçlarının olması gerekmektedir.
İhtiyaç sahiplerinin tespitinde belediye tarafından görevlendirilen personeller yaptıkları yerinde incelemeler ile birlikte bu kanaate varırlar. Şayet başvuru sahipleri yardım almaya uygun değilse kendilerinin başvuruları reddedilir. Ancak kurul tarafından yardım almaya uygun görülmeleri durumunda kendilerine yine belediye tarafından belirlenen tutarlarda yardım yapılmaktadır.
Konya Sosyal Kart Başvurusu Nasıl Yapılır?
Kişilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile çoğu belediye tarafından yardımlar genel olarak yardım kolileri şeklinde yapılmaktadır. Ancak bazı belediyeler basıkları yardım kartları ile vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi gibi belediyelerde olduğu gibi Konya’da da bu uygulama yapılmaktadır.
İhtiyaç sahibi ailelerin tespit edilmemesinin ardından mevcut sıkıntıların ortadan kaldırılması amacı ile verilen kartlarda tutarlar, ailelerin gelir durumlarına göre belirlenmektedir. Sosyal kart uygulaması belediyelerin ailelere verdiği erzak yardımlarından daha güzel bir uygulamadır. Kartlar için belirlenen limitler hakkaniyet sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Kartın verilebilmesi için aşağıdaki şartlara sahip olunması gerekmektedir;
- Başvuru sahibinin çalışmıyor olması ve sosyal güvencesinin olmaması
- Sabit bir gelirinin olmaması
gibi durumlar dikkate alınarak kişilere yardımlar yapılmaktadır. Bu kartlar, aile nüfusuna göre belediye tarafından belirlenen limitlerde verilmektedir.
- 1 ve 3 kişilik ailelerde limit: 75 TL
- 4 ve 5 kişilik ailelerde: 100 TL
- 6 ve üzerinde nüfusu olan ailelere verilen kart limitleri ise 150 TL olmaktadır.
Kart ihtiyaç sahibi olan ailelere verilmektedir. bu kartlara yüklenen meblağlar genel olarak temizlik, gıda ve kırtasiye ürünlerinin alınması amacı ile kullandırılmaktadır. Belediyeler tarafından koli hazırlanması durumunda kolide belediye tarafından seçilen ürünler yer alırken bu şekilde verilen kartlar ile vatandaşlarımız ihtiyaç duydukları ürünleri almaktadır. Ayrıca kartların yanı sıra ailenin ihtiyaç durumuna göre yardımlar verilmektedir.
Kartlar iki tipte basılmaktadır. Bazı ailelere verilen kartlar tek kullanımlık olurken bazı kartlar banka kartı şeklinde olmakta ve bakiye yüklenebilmektedir. Kişisel sosyal kartlara belediye tarafından belirlenen tarihlerde bakiye yüklemesi yapılmaktadır. Kartların bir şifresi ve manyetik alanı bulunmaktadır. Alışveriş yaparken tıpkı kredi kartında olduğu gibi çekme işlemi uygulanmaktadır. Kartınız kasadaki kişi tarafından denendikten sonra şifresini girmeniz gerekmektedir.
Bu kartların sağladığı pek çok avantaj vardır. Vatandaşlarımız ihtiyaç duydukları ürünleri, kendilerine verilen kart limitleri dahilinde alabilmektedir. Sadece Konya değil bu uygulama pek çok belediye tarafından yapılmaktadır.
Konya SYDV Yardımları
Vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile belediyeler dışında faaliyet gösteren kurumlardan bir tanesi de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları olarak belirlenmiştir. Vakıflar tarafından yapılan yardım konuları aşağıdaki gibidir;
- Gıda yardımları: Geçimini sağlayamayan ve kendisi ile ilgilenecek yakını olmayanlara yapılan yardımlardır. Bu yardımlar genel olarak engelli, dul ve yaşlılara yapılmaktadır. Yiyecek yardımları genel olarak gıda kolisi şeklinde verilmektedir. Ancak nakdi olarak yapılan yardımlar da bulunmaktadır.
- Giyecek yardımları: Kış aylarında giyecek bulmak konusunda sıkıntı yaşan maddi durumu zayıf ailelere verilmektedir. Genel olarak az talep edilen bir yardım türüdür. Bu durumun sebebi ise kış aylarında genel olarak yakacak tarzında yardımların yapılması olmaktadır. Ayrıca kış aylarında ön plana çıkan yardım konularından bir tanesi de şüphesiz sağlık yardımları olmaktadır.
- Geçim temini sağlamak amacı ile verilen yardımlar: İş kurmak amacı ile verilen yardımlar, çalışmak isteyip iş bulamayan ya da sermaye yetersizliğinden dolayı işlerini kuramayan kişilere yapılmaktadır. Bu anlamda yapılacak olan yardımlar kişilerin meslek alanlarına göre yardımlar yapılmaktadır. Boya sandığı, seyyar araba, dikiş makinesi, köyde ikamet edenlerin geçimlerini sağlayabilmeleri için hayvan alımı gibi yardımlar yapılmaktadır.
- Barınma yardımları: Evi olmayan ya da kiralarını ödemekte güçlük çeken ailelere verilen ayni ve nakdi yardımlar olarak tanımlamak mümkündür. Ayrıca meydana gelen bir afetten dolayı evleri zarar görmüş kişilere yönelik olarak yardımlar yapıldığında da söz etmek mümkün olmaktadır. Verilen bu yardımlar genel olarak demir, kiremit ve çimento gibi maddelerden oluşmaktadır.
- Eğitim yardımları: Yapılan yardım konularından bir tanesi de eğitim yardımları olarak karşımıza çıkmaktadır. Öğrencilere sağlanan kırtasiye, çanta, kitap gibi malzemelerin karşılanması amacı ile genel olarak nakdi yardımlar yapılmaktadır. İl ve İlçe Vakıfları aracılığı ile başvuru yapılabilmektedir. Çocukların okullarından alınacak olan öğrenci belgesi ve ikametgah belgesi ile başvuru yapılması yeterli olmaktadır.
- Nakdi yardımlar: Yardım konularından bir diğeri de nakdi yardımlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Ailelerin ihtiyaç duydukları meblağlarda kendilerine parasal olarak yapılan yardımları ifade etmektedir. Bu yardımlar sürekli olabileceği gibi geçici bir süre olarak da verilmektedir. Nakdi yardım alan bazı şahıslar yardım alabilmek için çalışmamaktadır. Bu da vatandaşlarımıza tembelliğe sevk ettiğinden dolayı verilmeye yanaşılmamaktadır.
- Yakacak yardımları: Özellikle kış aylarında vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması amacı ayni ve nakdi olarak yapılan yardımları ifade etmektedir. Bu uygulama ile Türkiye Kömür İşletmelerinden alınan kömürler vakıflar aracılığı ile ihtiyaç sahibi ailelere verilmektedir.
- Diğer yardım konuları: Sünnet ve evlilik düğünlerinde, çeyiz yardımı, sağlık yardımı vb. olarak yapılan yardımları ifade etmektedir. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile verilen bu yardımlar kimi zaman düğün masraflarının karşılanması olurken kimi zaman da beyaz eşya şeklinde olabilmektedir.
Sosyal Yardımlaşma Nakdi Yardım Ne Kadar?
Yapılan yardımlardan bir tanesinin de nakdi yardım olduğunu söyledik. Nakdi yardımlar belediyeler ve vakıflar tarafından şu an için çok kullanılan bir yardım türü değildir. İnsanımız genel olarak ihtiyaç sahibi de olmasa bu tarz yardım taleplerinde bulunduğundan dolayı yardımlar hak etmeyen kişilere gitmektedir. Ayrıca bir maaş gibi düzenli olarak gelir elde eden vatandaşlarımız çalışmamaktadır. Bu sebeple yardımlar çoğunlukla ayni olarak yapılmaktadır.
Nakdi olarak yapılan yardımlara belediyenin kartları örnek gösterilebilir. Zaten bu kartlardan da para çekme işlemi yapılamıyor. Sadece içine yüklediğiniz meblağı kullanabiliyorsunuz. Bu sebeple ayni yardımlara şu an için ara verilmiş durumdadır. Futbolcular, ünlüler, zenginler vb. tarafından da maddi yardımlar yapılmaktadır. Bu kişilere ulaşabilirsiniz.
Konya Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na Nasıl Ulaşabilirim?
İl merkezindeki başvurular Konya valiliği binasında bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılmaktadır. Yapılan başvurular vakıf bünyesinde bulunan mütevelli heyet tarafından incelenmekte olup, yardım almaya uygun görülen vatandaşlarımıza destek verilmektedir. Yapılan yardımlar aslında Çalışma, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından vakıf eli ile yapılmaktadır.
Adres : Şükran Mahallesi Tevkifiye Caddesi Numara: 2 Meram Konya
Telefon: 0332 350 63 51
Karatay Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı
Bu vakıflar ilçelerde de kaymakamlığa bağlı vakıflar tarafından yapılmaktadır. Bu vakıflara şahsen başvurular kabul edilmektedir. Öncelikle vakıflara T.C. kimlik belgesi ve muhtarlıklardan alacağınız fakirlik kağıtları ile müracaat ediyorsunuz. Daha sonra vakıf tarafından size verilen başvuru kayıt formunu doldurabileceğiniz gibi bazı vakıflar tarafından sizden yardım talebinde bulunduğunuzu gösteren bir dilekçe hazırlamanız da istenebilir.
Karatay SYDV
Adres: Şemsitebrizi Mahallesi Mevlana Caddesi Numara: 25 Karatay/Konya
Telefon: 0332 352 60 38
Özellikle tefeciler yerine borç para veren yerlere başvurarak da finansman ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
Selçuklu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı
Selçuklu’da ikamet eden vatandaşlarımız burada bulunan vakıflara giderek başvurularını yapabilir. Yine aynı evraklar ile başvuru yapmanız dahilinde mütevelli heyet tarafından yapılan inceleme sonrası destek almaya uygun görülürseniz tarafınıza destek verilecektir.
Adres: Nişantaş Mahallesi Şahin Ağa sokak numara: 21
Telefon: 0332 236 81 07
Konya’da belediyeler ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından vatandaşlarımıza yardım yapılmaktadır. Bu yardımlara başvurabilirsiniz.
Selamın aleyküm benim adım Gülay ben ev hanımyım bir tanede oğlum var iki yaşında eşim cezaevinde iki senedir yatıyor hiç bir sosyal desteğim yok gerçekten çok zor durumdayım lütfen bana yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden Allah razı olsun sizden
Selamın aleyküm benim adım Gülay size yazmıştım
Banada yardımcı olursanız sevinirim işim yok kirami veremedim iki çocuğum var masraflarını karşılayamadim yardimc olursanız sevinirim
Merhabalar nereye basvurmam gerektiğini ne yapacağımı bilmediğim için burdan yazıyorum nereye başvurduysam nerenin kapısını çaldıysam geri çevrildi ben evlendim bosandim ve bi kızım var annem ve erkek kardeşim le kalıyorum sondayım artık başka çarem kalmıyor kendimi öldürmek den başka bana yardım edin lütfen her hangi bir gelirim yok kardeşimin hakaretlerin den bana kötü biriymişim gibi hor görmesin den kendimi geçtim kızıma kötü şeyler söylemesin den çok yoruldum eski eşimle şuan kızım için konuşuyorum ona da söyledim bana bi ev ayarla diye ama borçlarından dolayı yapamıyor ne esya alacak durumumuz var nede eşyalı ev kiralayacak durumumuz kızım olmasa bi minder üstünde kalır dim ama o olunca olmuyor kızımı asla bırakamam ben çok küçük daha emiyor da cahil insan değilim ben bu yardımı kızım biraz daha büyüyen3 kadar istiyorum gerekirse geri ödemeli olsun nolursunuz yardim edin bana bom boş bi 3vin içinde 3 minder yeter bana sizden tek isteğim bi buz dolabı 1+1 kirlik ev elimde yikarim çamaşırları kıyafetlerimi satar vi müddet kirami da öderim nolur yardim edin
Beni hiç birşey yok kocam çalışmiyor beş tane çocuk var
Eşimden ayrıldım üç tane çocuğum var kiradayım yardıma ihtiyacım var
Merhaba abi biz afganli aileyiz AKSARAY ORTAKÖY de yaşıyoruz 4küçük çocuk ta var eşım 2sene dır kanser hastası tedavisi devam ediyor paramız yok şüanda konya şehir hastanesin deyiz 2 küçük çocuk tü ave kılit ledik geldik 2 küçük çocuk yanımızda 3 gün dur hastane acil mescid için de kaliyüroz aç kaldık lütfen yardım eder misiniz