Köye Dönüş Kredisi Şartları
Devlet tarafından her alanda vatandaşa destek sağlanıyor. Verilen desteklerden genç çiftçiler ve köyüne dönmek isteyenler de faydalanıyor. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin artması ve gelişmesi amacı ile köye dönüş projesi kapsamında 30 bin TL destek sağlanıyor. Köye dönüş projesi kapsamının içerisinde ev projesi de yer alıyor. Bu yazımızda sizlere köye dönüş projesinin 2021 şartlarını, nereye başvuru yapılacağını, projeden kimlerin yararlanabileceğini ve başvuruların ne zaman yapılacağını araştırdık. Detaylar haberimizde.
Köye Dönüş Kredisi Nedir?
Bu kredi desteği Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilmekte olup köylerden kentlere çeşitli sebepler ile göç etmiş ancak iş bulamaması dolayısı ile geçimini sağlayamayan ve köyüne geri dönmek isteyen kişilere sağlanmaktadır. Bu proje sayesinde kentlerdeki insan yoğunluğu azaltmak da amaçlanmaktadır. 2016 yılında başlatılan bu proje o tarihten bu yana oldukça başvuru almış başarılı projelerden bir tanesidir. Bu proje kapsamında yapılacak olan ödemeler kredi ve hibeler kamu kuruluşlarından veya Ziraat Bankasından temin edilebilir.
Verilen destekten faydalanacak olan kişilerin bazı koşulları kabul etmeleri gerekmektedir. İlk şart olarak şehir hayatından uzaklaşarak doğa ile iç içe olmayı kabul etmeniz gereklidir. 🙂 Yani bu destek yalnızca o köyde daha evvelden ikamet edenlere ve devamlılığını sürdüren kişilere verilmektedir. Ancak bu şekilde kredi imkanı sağlanmaktadır. 2020 yılında köye kesin dönüş yapacak olanlara eşya taşıma, göç götürme parası için de destek sağlanacak.
Köye Dönüş Ev Projesi
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilecek olan Genç Çiftçi Projesi kapsamında ev projesi bulunmuyor. Yani çiftçilerin 30 bin TL hibe ile kendi evini yapması gerekiyor. Fakat büyük şehirlerde yaşamını devam ettiren vatandaşların köylerine dönmelerini sağlamak amacı ile hali hazırda bulunan eşyalarının nakliyesi için Belediye Başkanlıklarına veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı‘na başvuru gerçekleştirebiliyorlar. Yapılan başvurular neticesinde köye dönüş eşya taşıma parası tahsis edilebildiği gibi ücretsiz olarak taşıma işlemleri de yapılabiliyor. Ancak bazı bankalar köye ev yapanlara kredi desteği sağlayabiliyorlar. Bankaların uygun faizli kredilerine başvuru yapabilirsiniz.
Ziraat Bankası 7 yıl vadeli 2 yıl geri ödemesiz hayvan kredisi veriyor. İçeriğimizden bilgi alabilir ve banka tarafından verilen hasat vadeli kredilerden yararlanabilirsiniz.
Köye Dönüş Projesinden Kimler Yararlanabilir?
Köye dönüş projesi kapsamında verilen krediden faydalanmak için iyi bir projenizin bulunması gereklidir. Bakanlık tarafından verilen bu desteğin en büyük amacı üretimi geliştirmektir. Küçükbaş ve hayvancılık yetiştiriciliği yapan ve Çiftçi Kayıt Sistemine kaydı bulunan tarımla uğraşan kişiler verilen projeden faydalanacaktır.
Tüm bunların yanı sıra çiftçilerin şu koşulları sağlıyor olmaları gereklidir:
- İlk koşul başvuru sahibinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasıdır.
- Başvuru sahibinin düzenli bir geliri olmaması gereklidir. Yani herhangi bir işyerinde ücret karşılığında çalışmıyor olmalıdır.
- 18 yaşında olup 41 yaşını doldurmamış olması gereklidir.
- Vergi mükellefi olmaması yani esnaf veya sanatkar olmaması gereklidir.
- Projeye dahil olan başka bir hibe veya desteklerden faydalanmamış olunmalıdır.
- Örgün öğretimde okuyor olmamak. (Açık Öğretim ve Uzaktan Eğitim bu kapsama dahil değildir.)
Belirlenen koşulları karşılayan çiftçilerin başvuru yapması halinde 30 bin TL köye dönüş kredisi yapılan incelemeler sonucunda engel bir durum teşkil edilmemiş ise çiftçilere verilecektir. Başvuru için hazırlanması gereken evraklar bulunuyor. Bu evrakların hazırlanması halinde belirlenen başvuru tarihlerinde ilgili yerlere giderek başvuru işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
- Başvuru sahibine ait üzerinde T.C kimlik numarasının bulunduğu kimlik belgesinin bir adet fotokopisi,
- Herhangi bir yerde ücretli olarak çalışılmadığını beyan eden SGK’dan alınacak bir belge,
- Başvuru yapılacak olan projenin gerçekleşeceği alan için varsa tapu belgesi eğer mevcut yer size ait değil ise kira sözleşmesi belgesi,
- Kişinin son mezun olduğu okula ait diploma veya okur-yazarlık belgesi de gerekli evraklar arasındadır. Verilen destekten okuma yazma bilmeyen kişiler faydalanamıyor.
- Başvuru sahibine ait ikametgah belgesi de banka tarafından istenmektedir.
Başvuru esnasında talep edilen evraklar bu şekildedir. Bunların yanı sıra Tarım ve Orman Müdürlüğüne yazılan bir dilekçenin de sunulması gereklidir. Şayet Genç Çiftçi Projesi kapsamında verilen bu destek faydalanıyor iseniz talep edilen formun da eksiksiz olarak doldurulması gereklidir. Ayrıca bankalar tarafından tarımsal ekipman alımlarına yönelik olarak verilen kredilerden de yararlanabilirsiniz. Vakıfbank traktör kredisi hesaplaması yapmak için içeriği inceleyebilirsiniz.
Köye Dönüş Projesi İçin Nereye Başvurulur?
Köyde üretim yapacak olan vatandaşlara iş istihdamı sağlamak amacı ile verilen 30 bin TL köye dönüş desteği 2020 yılında da verilmeye devam edecek. Tarım ve Orman Bakanı tarafından yapılan açıklamalar neticesinde köye dönüş yaparak krediden faydalanmak isteyen genç çiftçilere 30 bin TL hibe kredi verilecektir. Geçen yıl için başvurular tamamlandıktan sonra 30 bin TL miktarındaki hayvan ya da maddi destek çiftçilere ödendi.
30 bin TL hibe kredisinin 2020 yılında da vatandaşlara verileceğinin müjdesi Bakanlık tarafından açıklandı. Destekten yararlanacak olan kişilerin başvuru yapmaları gereklidir. Köye dönüş kredisi veya Genç Çiftçi Destek Programı’na başvuru için; İl ya da İlçe Tarım Orman Müdürlüğüne yukarıda belirttiğimiz gerekli evraklar ile birlikte başvuru yapabilirsiniz. Ziraat Bankası Genç Çiftçi Kredisi hakkında da bilgi alabilir ve 90 bin TL. ile işletmenizi kurabilirsiniz.
Destek Verilen Projeler
Belirlenen projelere başvurular şahsen İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine yapılacaktır. Bu projelerin amacı şehirlere mecburiyetten yapılan göçü önlemek ve şehir hayatından bunalıp köye dönmek isteyen kişilere iş istihdamı sağlamaktır. Bunun yanı sıra tarımsal ve hayvancılık alanda üretimi yoğunlaştırmak, genç kesimin işini kurarak topluma faydalı bir birey olmalarını sağlamaktır. Bu projeden hem köye yeni dönüş yapmış olan hem de köyünde hayvancılık ve tarım alanında faaliyet gösteren kişiler faydalanabiliyor. 30 bin TL desteğe konu olan projeler ise aşağıdaki gibi olacaktır.
Tarımsal alanda:
- Kültür mantarı üretiminin gerçekleştirildiği projelerde,
- Kapama meyve bahçesi tesisi yetiştiriciliği,
- Fide, iç ve dış mekan süs bitkisi yetiştiriciliği, fidan yetiştiriciliği,
- Kontrollü örtü altı yetiştiriciliği (Sera),
- Tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi, işlenmesi depolanması ve paketlenmesi için ve coğrafi olarak işaretlenmiş olan gıdaların üretilmesi adına yapılan projelere 30 bin TL hibe kredisi verilmektedir.
Hayvancılık alanında:
- Hindi, ördek, kaz, tavuk gibi kanatlı kümes hayvanı yetiştiricilerine,
- İnek, sığır ve manda gibi büyükbaş hayvancılık sektörüne,
- İpekböceği yetiştiriciliğine,
- Küçükbaş hayvan yetiştiricileri için destek ödemesi yapılacaktır.
Köye dönüş projesi kapsamında verilen bu destekten faydalanacak olanların kesinlikle köye dönüş yapmaları gereklidir. Başlatılan proje ile tarım ve hayvancılığın son bulmadan devam etmesi ve yerli üretimin üst seviyelere çıkartılması için çalışmalar yapılmaktadır. Ülkenin tarıma ve hayvancılığa her zaman ihtiyacı vardır. Bu sebeple devlet tarafından bu alanda yapılan desteklemeler her zaman en üst seviyede sağlanmaktadır.
Projeye Başvurmadan Önce Bilmeniz Gerekenler
Bilinen üzere destekten faydalanmak için mevcut bir projenizin olması gerekiyor. Projeye konu olan konular bir önceki başlıkta verilmiştir. Bu projelerden bir tanesi ile birlikte köye dönüş kredi desteğinden yararlanabilirsiniz. Ama öncelikle kendinize bir plan yapmanız gereklidir. Aktif yaşama alışmış biri iseniz köyde yaşamanız biraz zor olabilir. Bu sebeple de tamamen detaylı olarak düşünmeli ve daha sonra karar vermelisiniz.
Köye dönüş kredisine başvuru yapmadan önce kendinize sormanız gerekenler şunlar olmalıdır:
- Tarım için şahsınıza ait bir araziniz veya kiralayabileceğiniz hali hazırda bir araziniz bulunuyor mu?
- Üreteceğim ürün yaşadığım iklim koşullarına uygun mu?
- Bankadan alacağım kredi ile tarım ve hayvancılık alanında faaliyet göstererek geçimimi sağlayabilir miyim?
- Destek kredisini hayvancılık alanında alacaksınız. Bu iş için küçükbaş ya da büyükbaş hayvancılık yapabilecek iklim koşullarına ve alana sahip miyim?
Projenizi hazırlarken kendinize bunlar gibi pek çok soruyu sorarak başlayabilirsiniz. Bu soruların cevaplarını da detaylı olarak araştırdıktan sonra projenizi hazırlayarak köye dönüş kredi desteğine başvuru yapabilirsiniz.
Köye dönüş kredisi kapsamında verilen 30 bin TL için başvurunuzu yapabilirsiniz. 2022 yılında yeniden verilmesi halinde içeriğimiz güncellenecektir.
Merhaba bu tarihten itibaren başvuru kabul olmuyormu
Selam benim köyde yerim var köye dönüş yapmak istiyorum hibe desteğinden faydalanmak istiyorum.
Cok güzel bir Pıroje bende faydalanmak istiyorum yanliz bugun tarim ve orman il müdürlügünü aradimda bakanlikta bilgi gelmemiş dediler bu pıroje gercekmi deyilmi emin olmak istiyorum
Köye dönüş yapmak istiyorum büyükbaş hayvan cılık yapmak istiyorum
Köye dönüş yasasında faydalanmak istiyorum arıcılık ve büyük baş hayvancılık
30 dönüm arazim var arıcılık ve büyük baş hayvancılık yapmak istiyorum köye dönüş yasasında faydalanmak istiyorum
40 dönüm arazi var küçük ve büyük baş hayvancılık yapmak istiyorum köye dönüş ve hibe desteğinden yararlanmak istiyorum
Köye dönüş yapmak istiyorum yerim var projemde hazır imkanım yok
Koyede ben veeşimle hayvancilik yapmak istiyoruz