1 Koyun 10 Yılda Kaç Koyun Olur? (NET HESAPLAMA)
Küçükbaş çiftliği kurmak mı istiyorsunuz? Hayvancılık faaliyetlerine başlayanların küçükbaşla işi öğrenmesi gerekiyor. Hayvan sayısı az olarak kurduğunuz bir işletmeyi daha sonra büyütebilirsiniz. Koyun beslenmesi maliyetli bir iştir. Ancak edineceğiniz bilgilerle bu işi daha az maliyetli hale getirebilirsiniz. Koyunun yılda kaç kez doğuracağı hakkında bilgi alarak en çok doğuran koyun cinslerini araştırınız. daha sonra 1 koyunun ya da 10 koyunun 10 yılda ne kadar koyun yapacağını bulunuz. Böylece en çok yavru yapan ırkları araştırarak dışarıdan hayvan satın almadan işletmenizi büyütebilirsiniz. Kombine ırk olan Romanov koyunu da alabilirsiniz. İçeriğimizde küçükbaş hayvancılık ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
İşinizi büyütmek için devletten destek alabilirsiniz. Pek çok hayvancılık konusunda devlet şartları taşıyan vatandaşlarımıza belirli tutarlarda destek vermektedir. Anaç koyun ve keçi desteği alarak işlerinizi büyütebilirsiniz.
Küçükbaş Hayvancılık Yapmak İstiyorum
Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde bulunmak isteyenler ilk olarak işe küçükbaş hayvancılıkla başlarlar. Küçükbaş hayvancılık büyükbaşa göre daha az yatırım maliyeti gerektirmektedir. Ayrıca meraya dayalı bir hayvancılık türü olduğundan dolayı işletmenin giderlerinin de en az düşürülmesi mümkün olmaktadır. Hayvancılığa başlamak için nakitiniz yoksa, daha az sayı ile bu işe başlayabilir ve daha sonra işinizi büyütebilirsiniz. Böylece gelir oranını yükseltmiş, gider oranını azaltmış olursunuz.
Hayvancılık kolay bir iş değil. İşletmenin giderlerinin yanı sıra bu işle ilgilenecek olan kişinin de ilgi ve bilgisi gerekli. Hayvanlar ne yer, ne içer, nasıl beslenir, nasıl sağılır gibi soruların cevapları araştırılmalı. Ayrıca ağılın inşa edilmesi konusunda da teknik bilgi almak gerekiyor. Bir koyun ne kadarlık bir alanda yaşar, ağılda hangi bölümler olmalı gibi sorulara cevaplar aranmalı. Bunların yanı sıra kuracağınız işletmenin elektriğe, suya, pazara yakın olması da oldukça önemli.
Hangi faaliyet için bu sektöre atılacağınıza da karar vermeniz gerekiyor. Sektöre karar vermeniz alacağınız hayvan cinsleri konusunda size ip uçları verecektir. Kasaplık faaliyetleri için yetiştiricilik yapıyorsanız etçi hayvan cinslerini tercih etmeniz gerekiyor ve sütçü ırklar işinize yaramayacak demektir. Özetle işin tüm detaylarına araştırarak yola çıkmanız, yolda kalmanızı önleyecektir. Alacağınız bir hayvanla da işinizi büyütmeniz mümkün. Bunun için en çok doğuran koyun cinslerini bilmek gerekiyor.
Koyun Yılda Kaç Kez Doğurur?
Bazı yörelerde büyükbaş hayvancılık yaparken bazı yöreler ise küçükbaş hayvancılık faaliyetleri daha elverişli olmaktadır. Hayvanların etinden, sütünden ve yapağısından yararlanılır. Ayrıca küçükbaş hayvanların gübresi de oldukça para etmektedir. Tüm bu ürünler satılarak yetiştiriciler para kazanmaktadır. Koyunlar yılda 2 kez ve her defasında 1 ila 3 yavru yaparlar. Maksimum 10 yıl-12 yıl arasında yaşarlar. Kuzular ise koyunları 3 ay ile 5 ay arasında emerler. Bir hafta sonunda da otlama kapasitesine erişirler. Erkek hayvanlar iki yaşını tamamladıklarında sürülerinden ayrılırlar ve koç olurlar. Kuzu doğduktan 90 gün sonra biraz kendini toparlar.
Şayet koyun doğururken ölür ise kalan yavru diğer hayvanlardan emdirilir. Emme süresi ise 2 ay olmaktadır. Kış mevsimi geldiğinde hayvanlar kısırlaşmaya başlar. Ekim ayından şubat ayına kadar hayvanların sağımı tamamlanır. Koyunlar Temmuz ayında, kuzular ise Eylül ayında olmak üzere senedi bir kırpılır. Yünleri istenirse satılabilir. Genel olarak koyunlar yılda 1 kez doğururlar. Ancak iki kez doğurmaları için de tohumlama adı verilen bir yöntem kullanılır. Doğumdan sonra bir ay boyunca hayvanlara arpa ve mısır ezmesi yedirmek gerekiyor. Kuzulayan koyunun kendini toparlaması için bu yöntem kullanılıyor.
Hayvanların kızgınlık ve katım zamanlarında ise yine arpa ve mısır yedirmenin yararlı olduğu söyleniyor. Bu uygulama hayvanların döl tutma ve ikiz yapma oranlarını artırmaktadır. Ancak hayvanların çok fazla doğum yapması kendilerine zarar vermektedir. Küçükbaşla uğraşanların tavsiyeleri hayvanların geç kuzulatılması olacaktır. Çünkü her yıl 2 kez doğum yapan koyunun ömrü çok kısa olacaktır. Hayvan yaşamı boyunca 7 ya da 8 kuzu verir ve iyi bir planlama yapılır ise hayvanlardan verim edilir. Hayvanların bakım koşullarından anlamıyorsanız bir çoban tutabilirsiniz. Devlet tarafından sürü yöneticisi desteği verilmektedir. Yılda 5 bin TL alarak giderlerinizi azaltabilirsiniz.
Koyun Kaç Ayda Doğum Yapar?
Koyunların genelinde gebelik süresi 5 ay olarak bilinmektedir. Bu süre 145 gün 155 gün arasına tekabül etmektedir. Ancak bu durum ırklara göre değişiklik göstermektedir. Gelişimlerini geç tamamlayan hayvan cinslerinde gebelik daha önce gelişenlere göre daha uzun sürmektedir. Yaşlı koyunların ise yavrularını taşıma süreleri daha fazla olmaktadır. Ancak ikiz gebelik yaşanıyor ise, tek gebeliğe göre hayvanlar 1-2 gün daha erken doğacaktır. Gebeliğin son aylarına gelindiğinde hayvanlara bakmak oldukça önemlidir. Hayvanların hareket ettirilmemesi gerekiyor. Yüksek yerlerden atlatılmamalı, hızlı yürümesi engellenmelidir.
Kuzulama zamanı geldiğinde hayvanın karnı oldukça şişer ve süt gelmeye başlar. Koyunların doğum yapmaları oldukça kolaydır. Yetiştiriciler tarafından hayvanın başının çıkması için yardım edilebilir. Genel olarak hayvanlar önden gelişli doğarlar. Doğum sonrası kordon kendiliğinden kopar. Hayvanın döl yatağı 30 gün sonra eski haline döner. Nasıl ki bebeklerde göbek kordunu temizliği önemliyse kuzularda da önemlidir. 4 parmak uzunluğunda kesilmeli ve daha sonra bağlanmalıdır.
1 Koyun 10 Yılda Kaç Koyun Olur?
Hayvanların uzun ömürlü olmalarının sağlanması için yılda 1 kere doğum yapmaları idealdir. Doğumda bir yavru olabileceği gibi iki yavru da olabilmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi yılda 2 kez kuzulatmak mümkün olsa da sağlıklı olan hayvanın yılda 1 defa doğurmasıdır. 1 koyun yılda 1, ikiz olması durumunda 2 kuzu verecektir. İki doğum yapılması durumunda bu sayı 2 katına çıkacaktır.
Normal şartlarda 1 kez doğum olduğunu ve her doğumda 1 yavru yapıldığını farz edersek 10 kuzu olur. Bu doğumlardan 5’inin ikiz olduğunu söylersek toplamda 15 kuzu olacaktır. Yerli ırklarda hayvanlar 2 yaşına geldiklerinde kuzulamaya başlarlar. Bu da demek oluyor ki doğan ilk kuzu 2 yaşına geldiğinde yavrular.
YIL | Kuzu Sayısı |
1. Yılda | 1 |
2. Yılda | 2 |
3. Yılda | 4 |
4. Yılda | 7 |
5. Yılda | 12 |
6. Yılda | 20 |
7. Yılda | 33 |
8. Yılda | 54 |
9. Yılda | 88 |
10. Yılda | 143 |
10 yılın sonunda baştaki 1 koyunla toplam hayvan sayısı 144 olur. Bu hesaplamada koyunun yılda 1 kez ve tek doğum yaptığı varsayılmıştır. Bir koyun ilk yıl sadece bir yavru yapar. İkinci yıl kendisi ile birlikte toplam sayısı 3 olur. Üçüncü yılda ilk doğan kuzu koyun olur ve yavru yapar. Böylece sayı sürekli olarak artar. 10 yılın sonunda ilk koyun zaten ömrünü tamamlayacaktır. 1000 TL’den satılan koyunların 10 yıl sonra maliyeti 143 bin TL’dir. Ancak ilk aşamada daha çok hayvan almak istiyorum diyorsanız ve gerekli finansmanınız yoksa Ziraat Bankası tarafından verilen küçükbaş koyun kredisi kampanyasından yararlanarak uygun faiz oranları ile kredi alabilirsiniz.
Romanov Koyunu Yılda Kaç Kuzu Verir?
Romanov koyunu kombine ırktır. Hem et hem de süt verimi açısından elverişli hayvanlardan bir tanesidir. Eti lezzetli ve koyunlarının ağırlıkları 50-55 kilogram arasında değişmektedir. Bu hayvanların yılda iki kez gebe kalma özellikleri vardır. Mevsim şartlarına bağlı olarak yılık her mevsiminde çiftleştirilebilir. Kuzu üretiminde en çok tercih edilen cinsler arasında yer almaktadır. Bu ırk üçüz ve hatta altız yavru verme kapasitesine sahiptir. Romanov koyunları et yönünden olduğu kadar döl yönünden de verimli hayvanlar arasında yer almaktadır. Bu sebeple sadece ülkemizde değil diğer ülkelerde de melezleme çalışmaları için kullanılmaktadır. Fin koyunu ile kuzu makinesi olarak tanımlanırlar.
Ancak fin ırkına göre Romanov koyunları daha uzun ömürlüdür ve çevre koşullarına çok çabuk adapte olurlar. Hayvanların kızgınlık süreleri de diğer hayvanlardan uzun olmaktadır. Dişiler 12 aya geldiklerinde doğurgan özellikle kazanırlar. 8 ayda doğururlar. Yılda her Romanov koyunu 3 ile 4 kuzu doğurabilmektedir. Melezleri elde etmek içi suni tohumlama yapmak ya da toklu almak işinizi görecektir. Suni tohumlama yöntemini kullanarak hayvanlardan yüksek verim elde etmek mümkündür.
1 Koyunun Yıllık Maliyeti
Bu işe başlarken ki amaç her ne kadar kar elde etmek olsa da işletmenizin bazı giderleri olacak. Özellikle yem fiyatları hayvan yetiştiricilerinin belini büküyor. Bakanlık, yem maliyetlerinin azalması için sürekli olarak mera hayvancılığının önemini vurguluyor. İşletme giderlerinin azalması ise ancak meralarda hayvanların otlatılması ile mümkün. 1 dönüm mera 10 koyunun otlayabilmesi için elverişli olmaktadır. Ağıl maliyeti ve mera hesaplama isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz. Ancak kaba yemlerin yanı sıra hayvanların belirli oranlarda da kesif yem tüketmesi gerekmektedir. 1 büyükbaş 10 koyunun yediği yemi 1 günde tüketir. Küçükbaş bu yönden avantajlıdır. Fakat endüstriyel yem fiyatları oldukça pahalıdır. Bu da yetiştiricilerimize yük demektir.
Örneğin; 100 koyunla bu işe başlayacaksınız. Koyunları tanesi 1.000 TL’den 100 bin TL’ye mal edersiniz. 100 bin TL’ye de bir ağıl yaparsanız etti 200 bin TL. 1 koyun yılda 625 TL yem tüketir. 100 koyun ise 62 bin 500 TL. Tek koyunla işe başlıyorsanız yem giderleriniz sürekli olarak artacaktır. Bu maliyetin düşürülmesi ise yine mera hayvancılığı ile mümkün olmaktadır.
10 yılın sonunda toplamda 144 koyununuz olacak. Hayvanlar çift doğum yaparsa bu sayı artacak. Bu da işletme maliyetlerinin artması anlamına geliyor. Ancak finansmana ihtiyaç duyuyorsanız Tarım Kredi Kooperatifi hayvan kredisi veriyor. Bu kredilerden yararlanarak işletmenizi kurabilir ve işletmenizin diğer ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz.
Hesaplamalar değişken olup, yem maliyeti yıllara göre değiştiği göz önüne alınarak hesaplama yapılmalıdır.
Sizler için yaptığımız hesaplamalardan yararlanarak işletmenizi kurabilir ve faaliyetlerinize başlayabilirsiniz. İlk iş olarak almak istediğiniz hayvan sayısına ve cinsine karar verin. İşletmeniz için gerekli olan finansmanı sağladıktan sonra beslenme koşulları hakkında da bilgi alınız.
Bu nasıl koyun bu nasıl bı hesap hep dişi yavrulayan bı koyun cinsi varsa onuda belirtin sonra evdeki hesap ahıra uymaz
Gayet güzel olmuş teşekkürler
Her sene 1 dişi kuzu olarak hesaplamış 1 kuzu değil. Senede 1 kuzu ile zaten koyunculuk yapamazsın. 2 senede 3 yavrulamada en az 5 kuzu alabilirsin. 1 ini kaybetsen 4 yavru eder. Müsade et de 1 tanesi dışı olsun.
Ziraat Bankası parası olmayana kredi vermiyor parası olanında kredi almasına gerek yok baş vuru yapmak için gitti bir kaç yıl önce ama bizden değerli gayrimenkul istediler