Tarım Kredi

Organik Salma Tavuk Çiftliği Projesi

Tavuk ve yumurta fiyatlarının artışı sebebi ile tavuk çiftliği işletmeciliği yapmak kar marjı oldukça yüksek bir iş haline geldi. Tavuk çiftliği kurmak ve bu işte tutunmak için kendinize başlangıçta iyi bir iş planı oluşturmalısınız. Bu yazımızda sizler için tavuk çiftliği nasıl kurulur ve maliyeti nedir? 20 bin kapasiteli tavuk çiftliği maliyeti, proje örnekleri ve çiftliğin getirisi hakkında bilgiler vereceğiz. Detaylar içeriğimiz de.. 

Organik Salma Tavuk Çiftliği Projesi

Tavuk çiftliği son dönemlerde yatırım yapılacak olan en karlı işlerden biri olarak görünüyor. Geliştirilme olasılığı yüksek, karlı ve pazar gücü fazla olan bir iş fikri istiyorsanız tavuk çiftliği fikrini muhakkak değerlendirmeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Tavuk çiftliği kurmanın pek çok püf noktası vardır. Konuya ilişkin detaylı bir araştırma yapmadan ve bilgi edinmeden bu işe başlamamalısınız. Çiftlik kurmak için öncelikle projenize karar verin. Projenizi açık alan yani merada mı yoksa çiftlikte mi yapmak istiyorsunuz buna karar verin. Eğer sermayeniz düşük ise mera içerisinde salma tavukçuluk sizin için daha imkanlı olacaktır.

Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur?

Organik salma tavukçuluk için merada küçük bir tavuk çiftliği kurulumu için:

  • Yeterli alanı bulunan bir yer temin etmeniz gereklidir.
  • Bu işte çalışacak olsan minimum 2 ya da 3 personel,  
  • Hayvanların güvenliğinin sağlanması amacı ile tel örgüler,
  • Hayvanların beslenme ihtiyaçlarını gidermek amacı ile gerekli yem teminleri,
  • Pazara çıkartılması ve satışa sunulması alanlarında çalışmalar yapmanız gerekecektir.

Salma tavukçuluk için çiftlik üzerinde çalışma yapacaksanız:

  • Bu iş için betonarme ya da prefabrik bir kümes temin etmeniz ve faaliyete geçireceğiniz çiftlik için bir arazi kiralamanız ya da satın almanız gereklidir. Tavuk çiftliği için kırsal bir alan bulmanız gereklidir. Hayvanların gezebilmesi ve yeşilliklerden faydalanacağı bir mevki tercih edilmelidir.
  • Çiftlik için açık alandan farklı olarak daha fazla personele ihtiyacınız olacaktır. Minimum 6-7 personel başlangıçta yeterli olacaktır. 
  • Çiftliğin kurulması ve hayvanların ihtiyaçları için gerekli olacak olan elektrik, tavukları beslenmesi için ve sulanması için gerekli ekipmanlar, tavuk işleme makineleri, kuluçka için gerekli ekipmanlar, hastalıklara ve böceklere karşı hayvanları korumak için gerekli ekipmanlar, tavuk yemlerinin temini gereklidir.
  • Bunun yanı sıra minimum 1 tane veteriner ile senelik anlaşma imzalanmalıdır.

Tüm bunların dışında bu işi yapmak için gerekli izinler bulunmaktadır. Bu izinler alınmadan herhangi bir şekilde tavuk çiftliği kurulumu gerçekleştirilemez.

Tavuk Çiftliği Kurma Maliyeti Ne Kadardır?

Tavuk çiftliklerinin maliyeti çok değişken bir yapıya sahiptir. Her alana göre ve kapasiteye göre fiyat farklılığı olabilir. Bu sebeple çiftlik kurarken bütçenize göre hareket etmeniz gereklidir. Hesaplamaları sermayenize göre ayarlamalısınız. Çiftlik kurmak için yalnızca hayvan alımı yeterli olmayacaktır. Temin edeceğiniz hayvan sayısı kadar gerekli malzemelerin tedariğini de yapmanız gereklidir. Bu sebeple bu işe başlamadan önce iş planınızı iyi bir şekilde hazırlamalı, sermayenizi de aynı yönde iyi hesaplamanız gereklidir.

Eğer geniş kapsamlı ve büyük bir tavuk çiftliği kurmak istiyorsanız iyi bir sermaye bulmanız gerekecektir. Yeteri kadar sermayeniz yok ise pek çok şirket tarafından anahtar teslim tavuk çiftliği kuruluyor. Bu firmalara müracaat edebilirsiniz. Tavuk çiftliği kurulurken en çok masraf olacak konular mevcut bir araziniz yoksa arazi kiralamak ya da satın almak ve çiftliğin iç kurulumu için gerekli malzemeler olacaktır. Prefabrike olarak kurulan çiftliklerin sera tarzında kurulan çiftliklere göre daha dayanıklı ve verimli olduğu gözlemlenmiştir.

Prefabrike çiftlik kurulumunun kapasitesine göre maliyeti; 

  • 1000 kapasiteli bir tavuk çiftliğinin maliyeti: 75 bin TL ile 80 bin TL arasında değişiklik gösterecektir.
  • 2000 kapasiteli bir tavuk çiftliğinin maliyeti: 140 bin TL ile 150 bin TL arasında değişiklik gösterecektir.
  • 3000 kapasiteli bir tavuk çiftliğinin maliyeti: 225 TL ile 230 bin TL arasında değişiklik gösterecektir.
  • 4000 kapasiteli bir tavuk çiftliğinin maliyeti: 300 bin TL ve 310 bin TL arasında çeşitlilik gösterecektir.

Tüm bunlar yerine daha az sermayeniz var ise 40 bin 50 bin TL kadar bir sermaye ile 500 adet kapasiteli bir çiftlik kurabilirsiniz.

Prefabrike çiftlik kurulumunun kapasitesine göre maliyeti
Prefabrike çiftlik kurulumunun kapasitesine göre maliyeti.

Ya da çadır kümes kurulumu da gerçekleştirebilirsiniz. Çadır kümesin maliyetleri de genel olarak şu şekildedir; 

  • 500 tavuk kapasiteli çadır kümesin maliyeti; 8 bin TL ile 10 bin TL arasında değişiklik gösterecektir.
  • 1000 tavuk kapasiteli çadır kümesin maliyeti; 15 bin TL ile 20 bin TL arasında değişiklik gösterecektir.
  • 2000 tavuk kapasiteli çadır kümesin maliyeti; 30 bin TL civarında olacaktır.
  • 3000 tavuk kapasiteli çadır kümesin maliyeti; 80 bin TL ile 85 bin TL arasında olacaktır.
Çadır kümesin maliyetleri de genel olarak şu şekildedir
Çadır kümesin maliyetler, prefabrike kümese göre daha düşüktür.

Görüldüğü üzere çadır kümesin maliyeti prefabrike kümese göre daha ucuza mal olmaktadır. Ancak prefabrike kümeslerin dayanıklılık süresi daha uzun olmaktadır. Bu sebeple yeterli sermayeniz var ise prefabrike kümes çiftliği kurmanızı öneririz.

Tavuk Çiftliği Projesi

Tavuk çiftliği projesi oluşturmak sandığınız kadar kolay olmayacaktır. Bu sebeple kendinize bir iş planı oluşturmadan asla bu işe başlamamalısınız. 500 tavukla çiftlik kurulabileceği gibi 3000 tavuklada çiftlik kurabilirsiniz. Organik salma tavukçuluk için kırsal alanda yaşıyor iseniz ve kendinize ait bir araziniz bulunuyor ise maliyetiniz az da olsa düşecektir. Hayvan bakıcılığı sabit mesaili bir iş değildir. Özellikle yetiştiricisi kendiniz iseniz 24 saat boyunca aktif bile olabilirsiniz. Tavukların dış etkenlerden korunması, sürekli olarak sağlık durumlarının kontrol altında tutulması gibi birçok işlemde dikkatli olmanız gereklidir.

Genel anlamda tavuk çiftliği kurmak maliyetli bir iştir. Bunun için cebinizde 200 bin TL civarında bir sermayeniz bulunması gereklidir. Bunun yanı sıra her ihtimale karşı 60-70 bin TL’de kenarda kendinizi güvene alacak bir nakdiniz olması gereklidir. Bunun yanı sıra bu işi yalnızca getirisi iyi olduğu için değil sevdiğiniz için de yapmalısınız. Çünkü gününüzün büyük bir kısmını tavuklar ile geçirmek zorunda kalacaksınız. Sağlık sorunları ile yakinen ilgilenmeli, işletmede oluşacak tüm sorunlara hazırlıklı olmalı ve çözüm getirmeyi bilmelisiniz. Tavuk çiftliği için ilk olarak yer, yem, hayvan ve personel temini yapmanız gereklidir. Bunun yanı sıra kurulum ve hayvanların ihtiyaçları için gerekli olan genel malzemeler ise şu şekildedir;

  • Yemlik,
  • Suluk,
  • Ayaklı kafes,
  • Yumurta kasaları,
  • Havalandırma fanları,
  • İlaçlama ve aşılama sistemleri,
  • Tavukların taşınması için kafes,
  • Askısı bulunan sulama makinesi,
  • Civcivler için ayrı bölmeler,
  • Kuluçka için gerekli makineler,
  • Konteyner kasa,
  • Plastik hijyenik palet,
  • Soğutma ve ısıtma sistemleri,
  • Aydınlatma sistemi,
  • Tavuk eşilemek için gerekli plastikler,
  • Tüy yolma ekipmanları,
  • Askılı serpme yemleme,
Tavuk Çiftliği Projesi
Tavuk Çiftliği Projesi

Ekipmanlarına ihtiyacınız olacaktır. Belirlenen malzemelerin ne kadar miktarda olması gerektiği kuracağıniz işletmenin büyüklüğüne ve hayvanların sayısına göre çeşitlilik gösterecektir. Örneğin; 3 bin tane tavuk için 150 adet yumurta kasası yeterli olacakken, 6 bin tavuk için 300 tavuk kasası gerekli olabilir. Kurulum için gerekli olan tüm ekipmanlarda ve tesis büyüklüğü yine hayvan kapasitesine göre belirlenecektir.

Tavuk Çiftliği Ne Kadar Kazandırır?

Tavuk çiftliğinden güzel tutarlarda kazanç elde etmek istiyorum diyorsanız bu işe başlamadan önce ilk olarak tam anlamı ile bilgi sahibi olmanız gereklidir. Tavuk çiftliğinin kurulumundan tutunda alınacak hayvanlara ve satış gücüne kadar her şeyi düşünmelisiniz. Tavuk seçimi bu hususta en önemli etmenlerden bir tanesidir. Hangi hayvanın üretimi daha iyi ise onların teminini yapmaya çalışmalısınız. Bu işe başlamadan evvel ilinizde ya da ilçenizde bulunan Tarım ve Orman Bakanlıklarını ziyaret edebilir bu hususta verilen hibe ve krediler hakkında bilgi alabilirsiniz.

Tavukçuluk kredisi veren bankaları ve devlet destekleri için içeriğimizi inceleyebilirsiniz. En çok getiri sağlayacak tavuk cinsleri şu şekildedir;

  • Lohman Brown; Yılda ortalama 280 yumurta vermektedir. Yem tüketimi 105 gram civarında olup 19 hafta sonra yumurta vermeye başlarlar. 
  • Nick Brown; Yıllık ortalama 260 tane yumurta verirler. Ancak bu tavuklar daha çok yumurta için değil tavukçuluk için kullanılırlar. Çünkü 19. haftada tavukçuluğa uygun olmaktadırlar. 
  • Pleymut Tavuk; Günlük ortalama 130 grama yakın yem tüketirler. Yıllık ise hemen hemen 240 yumurta üretirler.  

Yeterli sermayeniz olması durumunda ve devlet tarafından verilen desteklerden yararlanarak işletmenizi kurabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Tarım Kredi Kooperatifleri Resmi Web Sitesi Değildir.