Organik Tarım Desteklemesi 2022
Organik tarıma destek verilerek çiftçileri üretime teşvik etmek hedefleniyor. Organik tarıma verilen destekleme ödemelerinin ne zaman hesaplara yatırılacağı merak ediliyor. Çiftçiler destek ödemelerinin sorgulamasını online olarak yapabilecek. İçeriğimiz de sizlere tarım desteklerinin ne zaman ödeneceği ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen son dakika destekleme ödemeleri hakkında bilgi vereceğiz. İçeriğimizi inceleyerek konuya ilişkin detaylı bilgiler edinebilirsiniz.
Tarım ve Orman Bakanlığı Destekleme Ödemeleri
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere ve hayvancılık alanında faaliyet gösterenlere çeşitli kategoriler altında farklı tutarlar ile destekleme ödemesi yapılmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda yayımlanmış olan tebliğ neticesinde organik tarım alanına verilen desteklemeler insan, hayvan ve çevre sağlığına zarar teşkil etmeyen bir tarımsal ortamın geliştirilmesi, doğal kaynakların himaye altına alınması, tarım alanında devamlılık ve beslenilen gıdalara güvenin artmasını sağlamak amacı ile verilmektedir. Tarım alanında faaliyet veren yetiştiriciler birim alan üzerinden desteklenmektedir.
Bakanlık tarafından verilen bu uygulamalardan yararlanmak ve tebliğde insan, hayvan ve çevre sağlığının korunması amacı ile verilen organik tarım uygulamasını gerçekleştirecek olan yetiştiricilerin Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olması ve başvuru esnasında ÇKS belgesinin ilgili mercilere evrak halinde sunulması gereklidir. Çiftçilerin bilgilerinin kayıt altına alındığı bu sisteme İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından üye olunmaktadır. Üye olmak için kişinin üzerine kayıtlı bağ bahçe gibi yerlerin ekilecek düzeyde olanlarının tapu kontratı ya da kira sözleşmesi verilmelidir.
Tarım alanında verilen desteklemelerden yararlanmak için başvuru için belirlenen zaman dilimlerinde İyi Tarım Uygulamaları desteklemesinde olduğu gibi İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine bir dilekçe ile başvuru yapılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra ekilecek olan arazinin desteklemeye uygun bir tarım bitkisi için uygunluğu tespit edilmiş ise uygunluk belgesinin teslim edilmesi gereklidir. Bakanlık tarafından verilen tarımsal desteklemeler şu şekildedir;
- Fındık yetiştiriciliği,
- İyi Tarım Uygulamaları,
- Mazot, Gübre ve Toprak Analizi Desteği,
- Organik Tarım Desteği,
- Çatak Desteği,
- Yurt içi Sertifikalı tohum kullanım desteği,
- Sertifikalı fidan üretim desteği,
- Sertifikalı fidan/fide ve standart fidan kullanım desteği,
- Yurt içi Sertifikalı tohum üretim desteği,
- Fark ödemesi destekleri,
- Geleneksel Zeytin Bahçelerinin Rehabilitasyonu desteği,
verilmektedir. Desteklerin kendi içlerinde ayrı ayrı ödemeleri bulunmaktadır. Yapılan ödeme tutarları hakkında bilgi almak için Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Desteklemeler linkine tıklayabilirsiniz.
Organik Tarım Destek Tutarları Ne Kadar?
Organik tarım alanında faaliyet gösteren kişilerin verilen desteklerden faydalanabilmeleri içi her sene Bakanlık tarafından belirlenen sürelerde İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine Organik Tarım Desteği Dilekçesi vermeleri gereklidir. Bunun yanı sıra her desteklemede olduğu gibi Organik Tarım Desteği için de Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olunması gereklidir. ÇKS’de kaydı bulunmayan kişiler desteklemeden yararlanamayacaktır. Ayrıca kişilerin sahibi olduğu arazinin destek kapsamına giren tarım bitkisi için uygun olup olmadığını belirten uygunluk belgesinin verilmesi gerekmektedir. Bu belgenin temini için ise çiftçinin Organik Tarım Bilgi Sistemi’ne kayıtlı olması gerekli olup tekrar bu sisteme kayıt yapılması halinde bitkiler için hangi arazinin ekim alanı uygunluğu olduğu tespit edilebilmektedir. Desteklemeye konu olacak olan ürünler şunlardır;
- Ekonomik değeri olmayan orman ürünleri ve tarla bitkileri,
- Ekonomik değere sahip olan tarla bitkileri,
- Meyve – sebze,
- Kekik, damla sakızı ve adaçayı gibi ıtri ve tıbbi bitkiler
Maddeler halinde belirtilen hususların bir ya da birkaç tanesinde yetiştiricilik yapan çiftçilerin başvuru için gerekli olan evrakları tamamlayarak İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvuru yapmaları gereklidir. Organik tarım desteğinin en çok araştırılan konularından bir tanesi de sağlanacak desteklerin tutarlarıdır. 2021 senesinde Bakanlık tarafından hazırlanan bütçenin 24 milyar TL’lik kısmının çiftçilere verileceği biliniyor. Geçen senelere göre artış göstermiş olan destekler organik tarım alanında faaliyet gösterenlere de yaramaktadır. Organik tarım alanında sağlanacak destek miktarlarını maddeler halinde vereceğiz;
- Itri ve tıbbi aromatik bitkilerin yetiştiriciliğini yapan çiftçilere dekar ve dönüm başına 70 TL olarak verilen hibe desteğinden yararlanabilecektir.
- Meyve ve sebze yetiştiriciliği yapan çiftçilere dekar veya dönüm başına 100 TL destek verilecektir.
- Ekonomik değeri olmayan orman ve bitki ürünlerinin üretimini ve yetiştiriciliğini yapan kişilere dekar-dönüm başına 10 TL destek verilecektir.
- Ekonomik değeri olan tarla bitkilerini yetiştiren üreticilere dönüm ya da dekar başına 30 TL destek ödemesi yapılacaktır.
Destek tutarları maddelerde belirtildiği gibidir. Organik tarım alanında faaliyet gösterenlere verilecek olan desteklemelerden faydalanmak isteyenlerin belli başlı bazı koşulları sağlıyor olması gereklidir.
Organik Tarım Desteklemesi İçin Gerekli Koşullar
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen desteklemelerden bir tanesi olan Organik Tarım Desteklemesinden yararlanacak olan yetiştiricilerin bazı koşulları karşılıyor olması gerektiğini bir önceki başlığımızda belirtmiştik. Bu desteklemeden yararlanmak isteyen kişilerin;
- Başvuru için Başvuru Dilekçesini belirlenen zaman dilimi içerisinde yetiştiricinin Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olunan İl veya İlçe Müdürlüğüne vermesi gereklidir.
- Başvuru yapılacak olan üretim malzemesi ve yetiştiriciliğin yapılacağı parsellerin başvuru yapacak olan yetiştiricinin ismine Çiftçi Kayıt Sistemi ve Organik Tarım Bilgi Sistemi’ne kayıtlı olması gereklidir. Ayrıca 2017 senesinde hasat edilmiş olan geçiş 2, geçiş 3 ve organik statüde yer alan üretim parsellerinin bulunması zorunludur.
- Yetiştiricilerin üretimini yaptığı ürünlerin Organik Tarım Bilgi Sisteminde bulunan kayıtlarının görevlendirilmiş olan kuruluş tarafından kontrollerinin yapılmış olması ve yönetmelikte belirtilen hükümler neticesinin destek verilmesi için uygun bulunması ve OTBİS’e kaydının yapılmış olması gereklidir. OTBİS’te bulunan bilgilerin tamamının eksiksiz olarak girilmesi ve sona erdirilmesi kapsamındaki sorumluluk başvuru yapan yetiştiriciye ait olmaktadır.
- Yetiştiricilerin bazı sebepler doğrultusunda organik tarım faaliyetinin sona ermiş olmaması gereklidir.
- Ekim yapılacak olan arazinin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kaydının bulunmaması halinde destekleme verilmeyecektir.
- Organik Tarım Desteklemesi kapsamında verilecek olan ödemelerden yararlanmak üzere başvurusunu tamamlayan ancak gerçek olmayan yalan bir beyanda bulunan veyahut sahte bir belge sunan kişiler desteklemeden faydalanamaz.
- Yetiştiricinin organik tarım ile uğraşıyor olması tek başına yeterli bulunmamaktadır. Yönetmelikte belirtilen hükümlere uygun üretim yapmayan kişilere destek verilmez.
- Destekleme başvurusunun son başvuru tarihine kadar ilgili kurumlara gerekli evraklar ile birlikte yapılması gereklidir. Aksi taktirde verilecek olan desteklemelerden yetiştirici faydalanamaz.
Koşulları sağlamayan yetiştiricilere belirlenen alanlarda faaliyet gösteriyor olsalar bile destek sağlanmayacaktır. Bu sebeple ÇKS ve OTBİS‘e kaydınız bulunmuyor ise kayıt yaptırmayı, şayet kaydınız bulunuyor ise de güncellemeyi unutmayınız.
2021 Organik Tarım Destekleri Ne Zaman Ödenecek?
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayvancılık ve tarımın gelişmesi, çiftçilerin kalkınması adına pek çok farklı alanda destek sağlandığını biliyoruz. Bakan Bekir Pakdemirli tarafından tarımsal desteklemelerin artırılacağına dair sözler ifade edilmişti. 2021 yılında geçen yıla göre destek tutarlarında artış gözlemlenmiş olup toplamda 24 milyar lira destek verileceği planlanıyor. Tarımdan daha çok hayvancılık alanında destek verileceği söyleniyor.
Organik Tarım Destekleme ödemeleri çiftçilere 2021 yılında da verilmeye devam edecektir. Ziraat Bankası tarafından yapılan ödemeler yetiştiricilerin T.C kimlik numaralarının son hanelerine göre belirlenecek olup;
- 4-6 ve 8 olanlar,
- 0 ve 2 sayıları ile bitenler olarak iki grupta inceleneceklerdir.
Başvuru yapan ve başvurusu kabul edilen yetiştiricilerin ödemeleri Bakanlık tarafından hesaplarına aktarılacaktır. Destekleme ödemelerinin net tarihi belli olduğunda sitemiz üzerinden sizlerle paylaşacağız.
Çiftçi Destek Ödemeleri Nasıl Sorgulanır?
Destekleme kapsamında verilen ödemelerden faydalanmak için ÇKS’ye üye olunması gereklidir. Yetiştiricilik yapacağınız işletmenin ÇKS kaydının bulunduğu yerde olması gereklidir. Şayet bir kaydınız bulunmuyor veya bulunan kaydınız güncel değil ise destekleme hesabınıza yatırılmayacaktır. Destekleme ödemeleri Ziraat Bankasından yatırılmaktadır. Bankada hesabınız bulunmuyorsa da en yakın şubeye giderek T.C kimlik numaranızın son hanesine göre ödemenizi alabilirsiniz. Ödemeler T.C kimlik numaralarının sonuna göre yatmaktadır. Banka şubesinden sorgulama işleminizi yapabilirsiniz.
Organik tarım alanında faaliyet gösterenlerin verilen desteklemeden faydalanmaları için gerekli evraklar ile birlikte İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvuru yapmaları gereklidir.