Tarım Kredi

1 Kg Salça Kaç Kilo Domatesten Olur? NET HESAP

1 kilo salça için kaç kg domates gerekir, 10 kilo biber salçası kaç kasa biberden çıkar, salça tuzu nasıl ayarlanır, tuzlu olursa ne yapmalı, 1 kasa domatesten kaç kavanoz salça konservesi çıkar? Sizler için pazara çıktık, darttık hesapladık, pazarlık yaptık ve salça kaynattık.

1 Kg Salça Kaç Kilo Domatesten Olur? NET HESAP

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kışlık erzak hazırlıkları başladı. Salça, konserve ve melemen konserve yapmak isteyenler için küçük bir hesaplama yapmak istedik. 1, 5, 10, 20, 12, 15, 30, 50 ve 100 kg. kasa domatesten kaç kilogram konserve veya menemen çıkar? Hani derler ya, ne kadar ekmek o kadar köfte.. Bu hesaplama zor olmasa gerek. 

Domates Çeşitleri Nelerdir?

“Salça yapmak için, domates çeşitlerini bilmek gerekmez” dediğiniz duyar gibiyim. Ancak bu iş öyle kolay değil, bileceksiniz ki, zarar etmeyin. Zira domatesin o kadar çok çeşidi var ki, bir kaç tanesini sıralamak istedim.

salça domatesi
Örnek Salçalık Uzun Domates Görseli
  • Sırık domates,
  • Salkım domates,
  • Erik domates,
  • Sofralık pembe domates,
  • Sanayi tipi domates,
  • Adonis,
  • Süper red,
  • Cevahir domatesi,
  • Yeşim domates
  • Salçalık domates
Örnek salçalık yuvarlar domates görseli

Bu listenin yanlış olduğunu öne sürüp, 10 farklı isim daha sıralayabilirsiniz. Yorum bölümüne yazmayı unutmayın. Bizim için önemli olan ve siz ismine ne diyorsanız deyin önem taşıyan 2 farklı cins var. Bir tanesi yuvarlak domates, diğeri ise uzun salçalık domates. Gerisi boş..

1 Kg. Salça İçin Kaç Kilo Domates Gerekir?

Domates salça hesaplaması yapmadan önce yapacağımız kışlık gıdanın ne şekilde olacağına karar vermek gereklidir. Genelde domates salçalarında kapya, pembe veya yağ biberi adı verilen biberlerde kullanılmaktadır. 1 kasa veya 1 kilogram domatesten kaç kavanoz salça olacağı aşağıda yer alan kriterlere bağlıdır.

  • Kullanılacak domatesin seçimi (YUVARLAK-UZUN)
  • Salçanın yoğunluğu; (KIVAMI)
  • İçinde biber olup olmayacağı ve yağ biberinin ne kadar kullanılacağı (%80 domates, %20 biber gibi)
  • Domatesin posası ve çöpe ayrılan bölümünün yoğunluğu

Genelde domates salçası yapımında sebze halleri veya pazarlarda kasa kasa satılan domatesler kullanılır. Salçalık domates adı verilen bu ürünler, kahvaltılık için satın aldığımız domateslerden kalite açısından daha farklıdır. Yani bu domatesler sadece salçalık amacıyla satılır. Salata da veya yemeklerde kullanımı çok iyi olmaz. Türkiye genelinde Ağustos ve Eylül aylarında o yıl domates stoğu göz önünde bulundurularak kilogramı 5 TL., 10 TL. civarında bir ücretle satılırlar. Bir kasa domatesin 15-20 Kg. geldiği düşünüldüğünde ortalama olarak bir kasa domates 80 TL. fiyatla satılmaktadır. Eylül ayının sonralarında doğru ise salça kaynatmakta geç kalanlar için domatesin kasa ve kilogram fiyatı biraz daha yükselir ve 70 lira arasında satılmaktadır.

Tüm domates çeşitlerinden salça yapılabilse de genelde kullanılan salçalık domates 2 çeşittir. Birinci çeşit yuvarlak olarak kullanılan domates, ikincisi ise tabiri caizse uzun domatestir.

Uzun domateslerin posası daha fazla çıkacağından kilogram başına düşen yoğunlukları yuvarlak domatese göre daha fazladır.

Örnek vermek gerekirse 3-4 kilogram uzun salçalık domatesten 1 kg. salça çıkıyor ise, yuvarlak domates kullanıldığında 1 kilo salça için 6-7 kilogram domates kullanmak gerekir.

Ancak unutulmaması gerekir ki, yuvarlak domates uzun salçalık domatesten daha lezzetlidir. Bu sebeple genelde uzun salçalık domatesin yanında bir kaç kasa da yuvarlar domates alınması lezzetli olmasına katkı sağlayacaktır.

Yukarıda ki hesaplamayı göz önünde bulundurursak ortalama olarak;

1 kg salça için 3 kilo ile 7 kilo arasında domates gerekir.

1 Kasa Domates Kaç Kilogram Gelir?

Manavlarda satılan domatesle pazarda satılan domateslerin kasaları birbirinden farklılık gösterebilir. Plastik kasalar çok çeşitli ebatlara sahiptir. Ayrıca bu konuda domateslerin türleri de önemlidir. Kasa ve domates hesaplamasını bir örnekle açıklayalım.

  • Yuvarlak domates kullanıldığında 1 kasa domates maksimum 15 kilogram gelmektedir.
  • Uzun ve posalı salçalık domateslerin kasaları ortalama 18-20 kilogram gelmektedir.

Kavanoz hesaplamasını domatesin cinsine ve kasanın büyüklüğüne göre yapmanızı öneririz.

Domates satın alırken kaç kasa domates aldığınızı değil, kaç kilogram aldığınızı önemseyin. Zira bütün kışı 3-5 kavanoz domatesle geçirmek zorunda kalabilirsiniz. 😉

Teyzeden Domates Salçası Tarifi

İnternet ortamında özellikle youtube kanallarında size salçayı nasıl yapacağınızı ilmek ilmek anlatan bir çok youtuber var. Bunların içinden fazla hit alanları değil, geleneksel yöntemleri tercih edenleri izlemenizi öneririm. Ben size burada 2 farklı çeşitten bahsedeceğim. Bir tanesi çiğden salça yapımı, diğeri ise normal usul domates salçası yapımıdır. Sizinde bildiğiniz gibi artık salça yapımında endüstriyel makineler ve salça makineleri kullanılıyor.

salça makinesi örneği
örnek ev tipi salça makinesi

Eğer siz çok geleneksel usulleri kullanıyorsanız çokta takılmayıp basit bir makine almanızı öneririm (link verdim, tıklayıp alın bir tane). Zira salça yapmak zor iş. Kaynat kaynat bitmez. Neyse şu iki farklı yöntemden bahsedeyim.

  • Çiğden salça yapımı: Domatesler kaynatılmadan önce makineden geçirilir ve kaynatma işlemi tamamlandığında bir kez daha makineye gerek kalmaz.
  • Normal usul salça yapımı: Domatesler kaynayıp soğuma sürecinde makineden geçirilir. Kaynamadan önce makine kullanılmaz.

Teyzelerimizin tavsiyesi üzerine yukarıda yazılan 2. usul daha değerlidir. Öyle ki salça çiğden yapılırsa, pek lezzetli olmaz.

Babanne’den Biber Salçası Tarifi

Biber salçası yapmak için pazardan gözününe kestirdiğiniz en kaliteli yağ biberlerini satın alın. Ortalama kilogram fiyatları 3 TL. ile 4 TL. arasında değişiklik göstermektedir. Birçok vatandaşımız biber salçasını tek başına kullanmak yerine domates salçasına ilave olarak kullanmaktadır.  Biber salçasının nasıl yapıldığı hakkında binlerce kaynak bulabilirsiniz. Size bu hususta kısa ve önemli bilgiler vermek istiyorum.

  • Kaliteli biberleri tercih edin.
  • Temizlik aşamasında biberlerin çekirdek ayırma işlemini özenle yapın. Zira çekirdekler lezzeti etkilemektedir.
  • İnce bir süzgeç kullanarak kabuklarını ayırın. Ekmeğin üzerine sürdüğünüzde kabuklarını beğenmeyeceğinize bahse girerim.
  • Biberlerin tatlı olduğu söylense de, mutlaka tatlarına bakın. Acı süprizlerle karşılaşmayın. 😉
  • Kaya tuzu kullanıp, kısıt ateşte kaynatın.

Salça Tuzu Nasıl Ayarlanır?

Değerli okuyucular, salçada kullandığınız biberin ve domatesin yoğunlu, kazanda ne kadar olduğu gibi net bilgilere sahip olmadığımızdan dolayı;

1 kilo salçaya 100 gr. tuz atın veya 1 kasa domates salçasına 200 gr. tuz gider gibi bir hesaplama yapmak doğru olmaz.

Size tavsiyemiz salçanıza ortalama bir seviyede tuz atın ve sık sık kontrol edin. Karıştırdıkça tuz oranını yeniden hesaplayın. Salçanın kaynadıkça azalacağı ve tuzun sabit kalacağını unutmayın. Teyzelerimiz derler ki, “TUZSUZUN KOLAYI VAR AMA TUZLUNUN YOK” hesabınızı buna göre yapın.

Salça Tuzlu Olursa Ne Yapmalı?

Tuzlu biraz fazla olan salçalar diğerlerine oranla daha fazla süre dayanıklı oldukları söylenmektedir. Sizlere salçanın içine şunu katınca olay çözülür gibi bir yardımda bulanamayacağım. Çünkü ne yaparsanız yapın, salçanın o doğallığı ortadan kalkacaktır. Ancak yapım aşamasında iken iki farklı kazandaki salçaları birbirine karıştırarak, biraz daha tuzsuz domates veya biber ekleyerek karışımın tuzunu ayarlayabilirsiniz. Tabi en iyisi yapım aşamasında tuzunu ayarlamaktır.

Kaç Kavanoz Salça Çıktı? Salça Kaynatmak Hesaplı mı?

Bazı ev hanımları yemeklere AVM’den aldığı salçaları kullanırken, kahvaltılık özenle kaynattığı salçaları kullanıyor. Geçenlerde bir yakınım 250 kg. domates kullandığını ve 80 kavanoz civarında salça yaptığını anlattı. Bu hesaba göre 250 kilogram domates / 80 = 3,1250 = 3-4 kilogram salça çıkmış gibi görünüyor

Domatesin kilogramının fazla fazla 8 TL olduğunu ve 4 kilo domates harcadığımızı düşünün. 8 TL x 4 kilo domates = 32 TL domates masrafı tutuyor..

Odun, ateş, tüp vs. gibi yakıt giderleri için de kilogram başına 1-2 TL ayıralım.

Tuz ve su ve diğer giderler için de 1 TL ayıralım.

  • Domates 8 TL
  • Yakıt giderleri 2 TL
  • Tuz ve su gideri 1 TL
  • Toplam : 30 TL masrafınız olacaktır.

Tabi bunun işçiliğini de düşünürseniz, sabah namazında başlayıp gece saat 1’e, 2’ye kadar kepçe salladığınızı da düşünürseniz hesap alıp başını gidiyor. Eğer siz domatesi pahalı almış ve yakıt içinde bir sürü para ödemişseniz, benim hesabım çarşıya pek uymayabilir. Artık bu kadar hesaplamadan sonra değer mi, değmez mi hesabını siz yapın. Altını çizelim; bu giderler ortalamadır.

Kolay gelsin, afiyet olsun. Sevgiyle kalın.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Tarım Kredi Kooperatifleri Resmi Web Sitesi Değildir.