Tarım Kredi

Tohum Destekleme Parası Ne Zaman Ödenecek 2022 Dönemi

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarımsal üretimin ve hayvancılığın geliştirilmesi adına pek çok kategoride çeşitli tutarlar ile desteklemelerin yapıldığını biliyoruz. Şu an gündemde destekleme ödemelerinin yakın zamanda başlayacağı bilinen mazot ve gübre desteklemesi yer alıyor. Vatandaşlar mazot ve gübre desteğinin ne zaman verileceğini, ne kadar verileceğini ve sorgulama işleminin nasıl yapılacağını merak ediyor. Mazot ve gübre desteklemelerinin yanı sıra Yurtiçi Sertifikalı Tohum Kullanım ve Üretim Destekleri sağlanmaktadır. Tarım destekleme ödemelerine ilişkin detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz. 

Tohum Destekleme Parası Ne Zaman Ödenecek 2022 Dönemi

Tohum üretimine ve kullanımına ilişkin yapılacak ödemeler, ile ilgili üreticilerin merak ettiği 2022 sertifikalı tohum desteği ne kadar oldu, sertifikalı tohum üretim ve kullanım desteği 2022 ne kadar verilecek, ne zaman ödenecek
Sertifikalı tohum desteği dekara kaç kg ödeniyor, Desteği son başvuru tarihi ne zaman vb. tüm konuları içeriğimizde inceleyebilirsiniz.

Yurtiçi Sertifikalı Tohum Üretim Desteği

Tohum üretimine ilişkin yapılacak ödemeler, verilecek olan desteğin şartları ve başvuruların nerelere yapılacağına ilişkin bilgiler 2021/40 nolu Bitkisel Üretime Destekleme Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Tebliğ kapsamında üreticilere yurtiçi sertifikalı tohum kullanım ve üretim desteği verilecektir. İsimlerinden de belirtildiği üzere destekleme üreten ve kullanan kişilere ayrı ayrı verilecektir. Tohum üretim desteğinden faydalanacak olan kişilerin desteğe konu olan tohumları yurtiçinde üretmeleri gereklidir. Destek elit sertifikalı, orijinal veya temel ve sertifikalı kademedeki tohumlara verilmektedir. Tohumların sertifikalandırılma işlemi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan sertifikasyon kuruluşu tarafından düzenlenmektedir.

Tohum üreticiliği yapan kişilerin Denetleme Yönetmeliği Tohumculuk Sektöründe Yetkilendirme bünyesinde tohum üretici belgesi almış olması gereklidir. Kişiler üretim yerine yetiştiricilik yapıyor ise yine aynı kurumlar tarafından tohum yetiştirici belgesine sahip olması gereklidir. Tohum desteklemesinden faydalanacak olan yetiştiricilerin ÇKS kaydının bulunması gerekmektedir.

Yurtiçi Sertifikalı Tohum Üretim Desteği
Yurtiçi Sertifikalı Tohum Üretim Desteği

Tohum üretim desteği kapsamında verilen destek tutarları belirtildiği gibidir. Orijinal, temel ve üzeri tohumluk üretimi yapıldığında alınan desteğe yüzde 100 oranında ekleme yapılacaktır. Çiftçi Kayıt Sistemine kaydı bulunan arazilerin yurtiçinde olması ve yine tohum üretiminin yurtiçinde yapılıp sertifikalandırılması halinde satışı gerçekleşecek olup tohumlar için ödenecek olan desteklemeler kilogram başına yapılacaktır.

Sertifikalı fidan üretimi için de destekleme verilecek olup adet başına ödeme gerçekleştirilecektir.

Tohum Üretim Desteği İçin Gereken Şartlar

Yurtiçi sertifikalı tohum üretimi alanında faaliyet gösteriyorsanız ve devlet desteklerinden faydalanmak istiyorsanız birtakım koşulları sağlıyor olmanız gereklidir. Aksi durumlarda verilen desteklerden faydalanamazsınız. Gerekli koşulları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Destekten faydalanmak için ilk koşul tohum üretimi desteklemesi için görevlendirilmiş tohumculuk kuruluşu belgesine sahip olunması,
  • Üretim yapılan alanın Çiftçi Kayıt Sistemi‘ne kaydının bulunması,
  • Görevlendirilmiş olan tohumculuk kuruluşunun yapıldığı geçerlilik kontrolünden geçmiş olunması,
  • Başvuru için gerekli evrakların eksiksiz olarak hazırlanması ve ilgili Bakanlığa teslim edilmesi,
  • Alım ve satım belgelerine ait tarihlerin sertifikadan önce olmaması, 
  • Kişilerin Çiftçi Kayıt Sisteminde kaydı bulunuyorsa da güncel olması gereklidir. Bu sebeple başvuru tarihinde ÇKS bilgileri güncel olmayan kişilerin başvuruları kabul görmeyecektir.

Başvuru için yetiştiricilerin sağlaması gereken şartları maddeler halinde belirtilmiştir. Başvuru esnasında ilgili Bakanlık tarafından yapılacak işlemler sırası ile aşağıdaki gibi olacaktır. İşlemler sonlandığında destekten faydalanmaya engel bir durum teşkil edilmez ise yetiştiricilerin hesaplarına Bakanlık tarafından belirlenen tarihlerde ödemeler yapılacaktır. Başvurusu kabul edilen kişiler için izlenecek adımlar şu şekildedir;

  • Yetkilendirilmiş Tüzel Kişiler tarafından yetiştiricilerin sahip olduğu tohumculuk kuruluşu belgesi tohumluk sertifikasyon dönemini kapsıyor mu ya da başvurunun yapıldığı tarihlerde geçerliliği devam ediyor mu? Hususları araştırılacak ve denetlenecektir.
  • Sıradaki işlemde yine aynı kurum tarafından ÇKS kayıtlarının güncelliği denetlenir.
  • Başvuru yapan kişiler değerlendirildikten sonra olumlu sonuçlanan YTK‘lerin Tarım Bilgi Sistemine kullanıcı girişleri yapılacaktır. Bunun yanı sıra veri girişi için yetki de tanımlanacaktır.
  • Detaylı bilgiler yetki verilmiş olan kişiler tarafından oluşturulur.
  • Yetki verilmiş olan tohumculuk kuruluşunca hazırlanmış olan icmaller ilgili Bakanlığa iletilir.
  • Son olarak da Bakanlık ödemeleri Ziraat Bankasına gönderecektir. Ödeme dönemleri geldiğinde de başvurusu kabul olmuş ve destekten faydalanmaya hak kazanmış olan kişiler T.C kimlik numaralarının son rakamlarına göre ödemelerini alabilecektir.

Sertifikalı tohum desteği dekara kaç kg?

2022 sertifikalı tohum Üretim desteği ne kadar? diyenler için 2022 sertifikalı tohum üretim desteği birim fiyat ödeme listesi;

Yurt İçi Sertifikalı Tohum Üretim DesteğiSertifikalı
Kademe
(TL/kg)
Orijinal/Temel ve
Üstü Kademe (TL/kg)
Arpa, Tritikale0,080,10
Buğday0,10 0,12
Aspir0,500,80
Yulaf, Çavdar0,08 0,16
Çeltik 0,25 0 0,35
Korunga, Fiğ, Yem Bezelyesi 1,50 1,60
Nohut, Kuru Fasulye, Mercimek0,50 0,60
Kanola 1,20 1,80
Patates 0,10 0,200,10 0,20
Soya 0,35 0,700,350,70
Susam 0,60 1,800,60 1,80
Yer Fıstığı 0,80 1,000,801,00
Yonca 4,00 5,004,005,00

Tohum Üretim Desteği İçin Gerekli Evraklar

Destekten faydalanmak için yetiştiricilik yaptığınız yerdeki İl veya İlçe Tarım Müdürlüklerine müracaat ederek başvurularınızı aşağıdaki belgeler ile birlikte gerçekleştirebilirsiniz.

  • Yetkilendirilmiş kişilerden temin edilecek olan tohumculuk kuruluş belgesi,
  • Başvuru dilekçesi (Tohum Üretimi tohum üretimi başvuru dilekçesini linke tıklayarak word. dosyası şeklinde indirebilirsiniz.)
  • ÇKS kaydının bulunduğunu belirten bir belge,
  • Alım satıma ilişkin belgeler ve tohum sertifikalarının bilgileri (sertifika fotokopileri),
  • Tohum üretimlerine ilişkin bilgiler,
  • Tohum türlerinin satışına ve sisteme girildiğini gösteren belgeler gereklidir.

Üretilecek olan tohum veya fidanlarının üretim tarihleri bulunmaktadır. Yani bu tarihlerde yapılan üretimlere destek verilecektir. Şayet üretimleriniz aşağıdaki görselde belirtildiği gibi değil ise desteklerden faydalanamazsınız.

Yurtiçi Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği

Yurtiçinde sertifikalı tohum üretimine ve kullanımını yapanlara ayrı ayrı destekleme verildiğinden bahsetmiştik. Sertifikasız olarak tohum kullanmak vatandaşlara uğraş vermediği için daha yoğun kullanılmaktadır. Ancak sertifikalı olarak kullanılan ürünlerin verimi her zaman daha fazla olduğunu bilmenizi isteriz. Tohum kullanım desteği için verilecek olan tutarlardan faydalanmak için susam ve yer fıstığı ürünleri hariç Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar ekinde bulunan listedeki havzalarda ve yurtiçi sertifikalı tohum kullanılması halinde yararlanılabilmektedir.

Tohum kullanım desteğinden faydalanacak çiftçilerin şu koşulları sağlamaları gereklidir;

  • Yetiştiricinin ürettiği tohumların yurtiçinde üretilmesi ve yurtiçi sertifikalı olanlara,
  • Yetkilendirilmiş Tüzel Kişilerin adına sözleşmeli olmak kaydı ile sertifikalı tohum yetiştiriciliği yapanlara,
  • Yetiştiricilerin Çiftçi Kayıt Sisteminde şahsına kayıtlı olan arazilerde tohum elde edenlere,
  • Sertifikasyon kuruluşları tarafından ürünleri sertifikalandırılan kişiler, 
Yurtiçi Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği 
Yurtiçi Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği
  • Yetiştiriciliğin yapıldığı arazi alanının ve tohum miktarının her türlü bitki çeşidi için uygun olan,
  • Kullandığı tohumları Denetleme Yönetmeliği ve Tohumculuk Sektöründe Yetkilendirmede belirtilen hükümler neticesinde tohumluk bayilerinden ya da tohum üreticilerinden almış olan,

kişiler faydalanabilmektedir. Şayet tohumlar yurtiçinde üretilmemiş, yurtiçi sertifikası bulunmamış ve yetiştiriciliğin yapıldığı alan bulunduğu bölgede ÇKS’ye kayıtlı değil veya ÇKS kaydı güncel değil ise desteklerden faydalanamazlar.

Tohum Kullanım Destek Tutarları Ne Kadar?

Tohum kullanımı kapsamında Bakanlık tarafından verilen desteklemelerin tutarlarını aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

Özel Sertifikalı Tohum Fidan Desteği 2022

2022 sertifikalı tohum desteği ne kadar diyeneler için sertifikalı tohum desteği birim fiyatı tablosu;

Yurt İçi Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği Destek(TL/da)
Kanola (Kolza), Aspir5
Susam4
Yer Fıstığı17
Yonca30
Kuru Fasulye, Mercimek30
Buğday, Arpa, Tritikale, Yulaf, Çavdar, Çeltik16
Nohut20
Patates100
Soya, Korunga, Fiğ, Yem Bezelyesi22

Tohum kullanımı desteğinde yapılacak olan ödemeler dekar alanına göre verilmektedir. Örneğin çeltik tohum kullanımı yapan üreticiler dekar başına 8 TL alacaklardır. Yani kişinin 10 dönümlük bir yeri var ise 80 TL destekten yararlanabilecektir. Tohum kullanımı için verilen destekten faydalanacak olan çiftçilerin gerekli evraklar ile birlikte İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvuru yapılması gereklidir.

Sertifikalı Tohumluk Kullanım Desteği Başvurusu

Yurtiçi Sertifikalı tohumluk kullanım desteği başvurusu e-devlet kapısı üzerinden yapılmaktadır.

Tohum Kullanım Desteği Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

Tohum kullanım desteği başvurusunda bazı belgeler istenecektir. Bu belgeler;

  • Yurtiçi Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği Talep Formu,
  • Başvuru dilekçesi,
  • Tohumlukların satışı için fatura, (Faturanın tarihi sertifikada belirtilen tarihten daha önce olmamalıdır. Aynı faturada birden çok sertifkalı tohum var ise sertifika numaraları ve mevcut tohumların miktarları faturada listeli olarak belirtilmelidir.)
  • Taahhütname,
  • Tohumluk sertifikalarına ait fotokopi, (Sertifikalar ve tohumluk analizinden sonra verilen raporların geçerli olduğu süre düzenlendiği tarihi takiben bir senedir.)

2022 Sertifikalı tohum Desteği son başvuru tarihi

Belgeleri ile birlikte başvuru tarihleri açıklanması durumunda belgelerin son teslim tarihine kadar başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. Ancak tohum kullanımı desteğinin henüz başvurularına ilişkin bir bilgi verilmemiştir. Sertifikalı Fidan/Fide ve Standart Fidan Kullanım Desteği ve Sertifikalı Tohum Kullanım Destekleri için başvuru süresi oldukça kısa tutuldu, son başvuru tarihi 30 Kasım 2020 oldu.

Başvuru tarihleri yayımlandığında sizlerle paylaşacağız.

2022 sertifikalı fidan fide kullanım desteği ne kadar? diyenler için 2022 sertifikalı fidan fide kullanım desteği tablosu;

Yurt İçi Sertifikalı Fidan/Fide Kullanım DesteğiSertifikalı (TL/da)Standart
(TL/da)
Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu100
Antepfıstığı, Ceviz, Badem, Maviyemiş ve Aronya100400
Armut, Ayva, Elma, Kiraz, Nektarin, Şeftali, Erik,
Limon, Mandalina, Portakal, Kayısı, Vişne, Zeytin,
Diğer Meyve Türleri ve Asma(Nar ve Muz hariç)
100280
Sertifikalı Çilek Fidesi ile Bahçe Tesisi400

Sertifikalı tohum kullanım ve üretim desteğinin Resmi Gazete’de ki haliyle tablosu şu şekildedir;

2022 yılı sertifikalı tohum desteği ne zaman ödenecek

2022 yılı ödemeleri Ziraat Bankası aracılığı ile Bakanlığın açıkladığın tarihlerde ödemeler yapılacaktır. Şuan herhangi bir ödeme tarihi belirtilmemiştir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Tarım Kredi Kooperatifleri Resmi Web Sitesi Değildir.