Tarım Kredi

Toruna Bakma Maaşı 2022 Yılında Hangi İllere Verilecek?

Toruna Bakma Maaşı 2022 Yılında Hangi İllere Verilecek?

Bakıcıya çocuğunu emanet etmek istemeyen fakat iş hayatlarına devam etmek zorunda olan anneler için devlet tarafından bir proje hayata geçiriliyor. Torunlarına bakan anneanne ya da babaannelere toruna bakma maaşı verilecek. Başvuru formu ile yapılan başvuruların ardından bebek bakım parası şartlarına uyan büyükanneler verilecek olan ödemelerden yararlanabilecek. Bebek bakım parası başvuru formu ile İş-Kur ya da SGK’ ya başvurarak maaş alabilirsiniz. Toruna bakma maaşının hangi illere verildiğini, gerekli şartları ve başvuru detaylarını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Devletten Torununa Bakan Büyükannelere Maaş

Anne olmaktan zor bir şey varsa o da çalışan anne olmaktadır. Bütün gece beşik mi salladın esprilerine maruz kalanlar elbette ki çalışan annelerdir. Ev işleri, yemek bulaşık derken, bir de anne olup sorumluluğu sırtlarına binen cefakar kadınlarımız doğumdan sonra çalışmak durumunda kalıyor. Kendilerinin iş hayatından kopmamaları ve iş hayatındaki rollerine kaybetmemeleri adına bakıcı tutmaları gerekiyor. Fakat bazı anneler çocuklarını bakıcıya emanet etmek istemiyor. Anahaber bültenlerinde izlediğimiz bakıcı vakıaları sebebi ile anneler tedirgin oluyor. Uzun iş saatleri olduğundan dolayı süt izinleri de bittikten sonra hali ile çocuklarını sadece akşam görebiliyorlar.

Devletten Torununa Bakan Büyükannelere Maaş
Devlet büyükannelere toruna bakma maaşı veriyor.

Devlet çalışan annelere destek vermek amacı ile yeni bir projeye imza attı. Geleneksel aile yapısının desteklenmesi, annenin çalışırken aklının çocuğunda kalmaması ve çocuğunu güvenle emanet edeceği bir dayanak bulması amacı ile büyükannelere torunlarına bakmaları neticesinde maaş teklif etti. Gerekli şartları taşıyan büyükanneler 425 TL toruna bakma maaşından yararlanabilecek. 

Bebek Bakım Parası Şartları

Aşağıdaki şartları taşıyan anneanne ya da babaanneler torunlarına bakmaları neticesinde devlet tarafından verilecek olan maaş ödemelerinden yararlanabilecek.

  • T.C. vatandaşı olmak
  • Devlet tarafından projenin uygulanması amacı ile belirlenen pilot illerde ikamet etmek
  • Anne, çocuk ve büyükannenin aynı il sınırları içerisinde ikamet ediyor olması,
  • Anne ile çocuğun aynı evde ikamet etmesi
  • Annenin reşit olması
  • Büyükannenin 65 yaşın altında olması
  • Annenin sigortalı olarak fiilen çalışması
  • İş sözleşmesine tabi olması
  • Annenin en az 360 gün primi ödenmiş olması
  • Annenin başvuru yaptığı tarih itibari ile resmi olarak çalışıyor olması
  • 4857 sayılı kanun neticesinde annelik süresi olan doğumdan sonraki 8 haftanın dolmuş olması
  • Anne ile babanın belirlenen üst sınırdan daha fazla geliri olmaması
  • Çalışan anne ile patron arasında 3. dereceye kadar akrabalık, kayın ve kan bağının olmaması
  • Büyükanneye destek verilecek olan süre içerisinde çocuğa bakmak için bakıcı görevlendirilmemiş olması
  • Büyükannenin  fiziksel ya da ruhsal sağlığında herhangi bir problem olmaması

gerekiyor. Bu şartları taşıyan büyükanneler başvurularını yaparak toruna bakma maaşı alabilirler. Ayrıca maaş alma hakkı aldıktan sonra annenin iş bırakmasının tespit edilmesinin ardından verilen maaş geri alınacaktır. Bu sebeple yanlış beyanda bulunmaktan kaçınınız. Ayrıca anne ve babanın toplam geliri üç asgari ücretten az olmalıdır. Annenin maaşının ise 2 asgari ücretin altında olması gerekmektedir. Bu projenin yanı sıra bakanlık tarafından çocuklara sağlık yardımı da yapılmaktadır. Maddi durumları yetersiz olan aileler bu yardımlara başvuru yapabilecektir.

Toruna Bakma Maaşı Hangi İllere Veriliyor?

Anneanne ya da babaannelerin toruna bakma maaşı alabilmesi için aşağıdaki illerde bulunması şartı aranıyor. Bunların yanı sıra bebek ile annenin aynı evde olması gerekiyor. Yani çocuk, anne ve büyükanne aynı ilde yaşamalıdır.

  1. İstanbul
  2. İzmir
  3. Gaziantep
  4. Sakarya
  5. Konya
  6. Tekirdağ
  7. Kayseri
  8. Ankara
  9. Antalya
  10. Bursa
Toruna Bakma Maaşı Hangi İllere Veriliyor?
Toruna bakma maaşı 10 pilot ilde uygulandı.

Devlet tarafından bu pilot illerde ikamet edenler verilecek olan toruna bakma maaşından yararlanabilirler.

Büyükanne Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Başvurular şahsen ya da elektronik ortam üzerinden yapılabilir. Elektronik ortamdan başvuru yapacak olanlar;

Formun eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulması gerekmektedir. Yanlış beyanat vererek haksız kazanç elde etmek isteyenlere idari ve hukuki yaptırımların uygulanması söz konusu olmaktadır.

Ancak internet üzerinden başvurularını yapamayanlar il müdürlüklerine giderek başvuru formunu doldurabilir.

  • İş-Kur : İllerde bulunan Çalışma ve İş Kurumu Müdürlükleri aracılığı ile başvurularınızı yapabilirsiniz.
  • Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü : SGK il müdürlüklerine giderek müracaatlarınızı yapabilirsiniz.

İnternet kullanamayanlar şahsen başvurularını yapabilirler. Özellikle geçtiğimiz yıl 65 bin kişi toruna bakma maaşı almak için başvurularını yapmıştı. Ancak başvuru yapmak isteyen kişi sayısının çok olması sebebi ile tarihler uzatılmıştı. Bu başvurular içerisinde sadece 19 bin 100 adet ailenin şartlara uygun olduğu tespit edildi. Verilecek olan maaş ödemelerinden yararlanabilmek için büyükanneler bazı elemelerden geçirilecektir. Çocuğun kaçıncı çocuk olduğu, ailenin maaşı, çocuğun sezeryan ya da normal doğum olup olmadığına göre ailelere maaş ödemesi yapılacaktır. 425 TL. olarak belirlenen maaşın ödemeleri ise PTT aracılığı ile yapılacaktır.

Büyükanne Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
İnternet üzerinden ya da şahsen başvurularınızı yapabilirsiniz.

Bebek Bakım Parası Başvuru Formu

İnternet üzerinden başvuru yapacak olanların aşağıdaki alanları eksiksiz bir şekilde doldurmaları gerekmektedir ;

  • Çocuğa bakacak kişi : Babaanne ya da anneanne seçenekleri mevcuttur. Bu seçeneklerden herhangi birisinin tercih edilmesi gerekmektedir.
  • Çocuğun annesine ait Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası alanı 11 haneli olacak şekilde doldurulacaktır.
  • Çocuğun babasına ait T.C. kimlik numarası alanı doldurulmalıdır.
  • Çocuğa ait T.C. kimlik numarası alanı doldurulmalıdır.
  • Çocuğa kim bakacaksa ve başvuru kimin adına yapılıyor (anneanne ya da babaanne) ise T.C. kimlik numarası girilmelidir.
  • Çocuğun annesinin cep telefonu numarası, iş telefonu ve e-posta adresi alanları doldurulmalıdır.
  • Annenin doğumu nasıl gerçekleştirdiği (normal doğum ya da sezaryen) yazılmalıdır.
  • Annenin çalıştığı iş yerinde kreş, gündüz bakım evi şeklinde bir birim olup olmadığı ifade edilmelidir. Ayrıca varsa neden burayı tercih etmediğinizi de belirtmelisiniz.
  • Anne, herhangi bir sendikaya üye ise üyelik alanı doldurulmalıdır.
  • Çocuk için aylık ne kadar masraf yapıldığı yazılmalıdır.  (0’dan 800 TL’ ye kadar seçenekler bulunmaktadır. )
  • Ailenin çocuk sayısı da yazılmalıdır.
  • Bu bilgileri doldurduktan sonra KAYDET butonuna basarak bilgileri kaydetmeniz gerekmektedir.
Bebek Bakım Parası Başvuru Formu
Başvuru yaparak 425 TL. büyükanne maaşı alabilirsiniz.

Bu form ile birlikte başvurunuz alınmış olup başvurularını internet üzerinden yapanların kuruma giderek başvuru yapmalarına gerek yoktur.

Proje Yıllık Olarak Uygulanıyor

İlk kez toruna bakma projesi 2017 yılında hayata geçmiştir.  Vatandaşlarımız projenin devamlı olup olmadığı konusunda vatandaşlarımız merak içindedir. Proje yıllık olarak uygulanmaktaydı. Yıl başında alınan başvuruların ödemeleri Mart ve Nisan ayları arasında yapıldı. Ancak projenin geçtiğimiz yıl devamlılığı sağlanmadı. Çünkü uygulama oldukça maliyetliydi. 19 bin 100 ailenin başvurularının kabul edildiğini söyledik. 19.100* 425 = 8.117.500 TL aylık ödemeye tekabül etmektedir. 81 il üzerinden hesaplama yapıldığında maliyet oldukça yüksek olmaktadır. Ayrıca başvuru süresinin uzaması ile birlikte projenin uygulandığı 10 pilot ilde toplamda 6500 büyükanne toruna bakma maaşından yararlandırıldı.

Ancak projenin devam etmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Geçtiğimiz yıl bakanlık kanadından herhangi bir açıklama gelmesini bekledik. Fakat maliyetten dolayı projede devamlılık sağlanmadı. Fakat bu maliyetin azaltılması amacı ile iş adamlarından projeye sponsor olmaları gibi bir fikir öne sürüldü. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı projeyi devam ettirmek hususunda herhangi bir açıklama yaparsa elbette ki devamlılık sağlanacaktır.

Bakan, 1 yıl boyunca yapılan çalışmalar üzerinde bir analiz yapılarak alınan verilere göre programın devam edebileceğini öne sürmüştü. Annelerin çalışma hayatların aktif olarak devam etmeleri adına başlatılan bu proje aslında pek çok kişiye yarar sağladı. İş yerlerinde kreş olmaması, ailenin maddi anlamda kreş için yeterli güçlerinin olmaması, çocuğun aile fertleri dışında kimseye emanet edilmek istenmemesi gibi sebeplerden dolayı aileler bu proje dahil olmak istedi. Şayet 2020 yılında bakanlık tarafından bir açıklama yapılırsa proje devam edebilecektir. Ayrıca proje kapsamında İstanbul, İzmir ve Bursa’da toplamda 1000′ er aile, kalan diğer pilot illerimizden ise 500 aile olmak üzere toplamda 6500 aile projeden yararlandırılmıştır. Proje pilot illerde uygulanmakta olup sosyal yardım alan ailelere devlet 80 TL. elektrik yardımı da yapmaktadır. Faturalarınızı ödeyemiyor iseniz verilen bu destekten de yararlanabilirsiniz.

Proje Yıllık Olarak Uygulanıyor
Proje Yıllık Olarak Uygulanıyor

Doğum Yapan Annelere Yönelik Olarak Verilen Diğer Yardımlar

2021 yılında projenin devam edip etmeyeceği bilinmemekle birlikte doğum yardımı, süt yardımı ve bez yardımı gibi verilen yardımlar söz konusu olmaktadır.

Doğum Yardımı : Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından doğum yapan ailelere ödemektedir. T.C. vatandaşı olan ve doğum yapmış her kadın bu ödemelere başvuru yapabilir. Bu ödemenin doğum parası ile karıştırılmaması gerekmektedir. Bakanlık tarafından doğum yardımı verilebilmesi için aranan herhangi bir şart bulunmamaktadır. Doğum yardımı anneye her doğum sonrası tek seferde verilmektedir. İlk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü çocuk için ise 600 TL ödeme verilmektedir. E-devlet doğum yardımı sorgulaması yapabilirsiniz.

Doğum Parası : Doğum yapan kadınların çalışmadıkları günlerde olası mağduriyetlerinin önüne geçebilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilmektedir. Doğum parası alabilmek için annenin 4A yani SSK kapsamında çalışıyor olması gerekmektedir. Ayrıca bu çalışma durumunun da aktif olmasına özen gösterilir.

Süt Parası Emzirme Ödeneği : Süt parası sigortalı olan anneler ve sigortalı olan babaların çalışmayan eşlerine verilen bir ödenektir. Sigortalı ise kadına, sigortalı olmayan kadının sigortalı olan eşine, çocukların yaşaması şartı ile verilmektedir.

Mama ve bez yardımı : 24 ay boyunca aylık 239 TL olan bu destekten maddi anlamda sıkıntı yaşayan aileler yararlanabilmektedir. Başvurular Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri’ne yapılabilmektedir.

Verilen bu yardımlardan yararlanmak için başvurularını en kısa sürede yapınız. 2021 yılında toruna bakma maaşının verilip verilmeyeceği konusu henüz netlik kazanmadı. Projenin yeniden başlaması durumunda sitemiz üzerinden gerekli duyuruları yapacağız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Tarım Kredi Kooperatifleri Resmi Web Sitesi Değildir.