Tarım Kredi

Yabancı Vatandaşlara Şartlı Eğitim Yardımı

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yabancı vatandaşlara büyük yardımlar sağlanıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Sosyal Uyum Yardımının yanı sıra Yabancılara Yönelik Şartlı Eğitim Yardımı da verilmektedir. Finans kaynağı Avrupa Birliği olan yardım programı UNICEF, Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Kızılay’ı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ortaklığı ile yürütülmektedir. Şartlı Eğitim Yardımı için sorgulamalar ise PTT aracılığı ile yapılmaktadır. Bu yazımızda sizler için 2021 yılında verilmeye devam edecek olan Şartlı Eğitim Yardımı başvurusu, yapılan yardımın ne zaman yatacağı ve devlet tarafından yapılan sosyal yardım ve hizmetlerden bahsedeceğiz. Detaylar içeriğimiz de.. 

Yabancı Vatandaşlara Şartlı Eğitim Yardımı

Türk aileleri 2003 yılından beri Şartlı Eğitim Yardımları Programından faydalanabilmektedir. Daha sonra UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu)Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Kızılay’ı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ortak çalışması ile Suriyeli çocuklara ve diğer mülteci çocukların eğitim ve öğretim hayatlarının devam etmesi için olanak vermek adına sosyal yardım niteliğinde verilmeye başlanmıştır. Bilindiği üzere Şartlı Eğitim Yardım Programının amacı maddi durum yetersizliğinden dolayı çocuklarını okula gönderemeyen veya yarıda bıraktırmak zorunda olan ailelerin ceplerini bir nebze olsun rahatlatmak adına verilmektedir.

Yabancı Vatandaşlara Şartlı Eğitim Yardımı 2019
Yabancı Vatandaşlara Şartlı Eğitim Yardımı 2021

Belirlenen program kapsamında mülteci çocukların da eğitim hayatlarına devam etmeleri, topluma sağlıklı bir birey olmalarını sağlamak adına verilmektedir. Yabancılara yönelik olarak başlatılan programlardan bir tanesi olan Şartlı Eğitim Yardımı ile okul hayatlarını devam ettirmek isteyen mülteci çocukların sayısını yükseltilecektir. Program kapsamında gerekli olan finans Türkiye kaynaklarından sağlanmamaktadır. Avrupa Birliği İnsani Yardım ve Sivil Koruma Genel Müdürlüğü tarafından finans katkısı sağlanmaktadır. Belirlenen program bunun yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri ve Norveç Hükumeti tarafından da destek görmektedir.

Şartlı Eğitim Yardımı Programı Almak İçin Gerekli Koşullar

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlara verilen Şartlı Eğitim Yardımları yabancı vatandaşlara da verilmeye başlanmıştır. Bu kapsamda verilecek olan yardımlar için de belirli şartlar bulunuyor. Yabancı vatandaşların da verilen eğitimden faydalanmak için şu koşulları sağlamaları gereklidir;

  • Mültecilere özel Geçici Barınma Merkezleri ve çadırlar bulunmaktadır. Şartlı Eğitim Yardımından faydalanmak isteyen kişilerin bu merkezlerin ve çadırların  dışında ikamet ediyor olması gereklidir.
  • Dört hafta içerisinde maksimum 4 gün devamsızlık yapmış olması gereklidir. 4 günü aşmaması gereklidir.
  • Hane içerisinde kimsenin sosyal güvencesi olmaması gereklidir.
  • Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda eğitim ve öğretim görmesi de şartlar arasındadır.

Şartlı Eğitim Yardımı Ne Kadar?

Şartlı Eğitim Yardımı kapsamında birinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar olan öğrencilere ayrı lise dönemindeki öğrencilere ayrı yardım sağlanacaktır. Sosyal güvencesi olmayan ve muhtaç durumda olan öğrencilere okulun açık olduğu dönemlerde ödeme yapılmaktadır.

Yardım kapsamında 1. sınıf ve 8. sınıf arası öğrencileri için;

  • ★ Kız öğrencilere; 50 TL
  • Erkek öğrencilere; 45 TL,

9. sınıf ve 12. sınıfları arası öğrenciler için;

  • Kız öğrencilere; 55 TL,
  • Erkek öğrencilere; 75 TL ödeme yapılacaktır.

Öğrencilere yapılacak olan ödemeler bu şekildedir. Yapılacak olan ödemeler yarı yıl tatilinin başlarında birer defa olmak sureti ile çocuk başı 100’er TL ekstra bir ödeme yapılması söz konusu olmuştur. bunun yanı sıra ise ödemeler 9 ayda boyunca 2 ayda bir toplu olarak ödenmektedir.

Şartlı Eğitime Başvuru Nasıl Yapılır?

Başvuru yapmak için öncelikle öğrencinin bulunduğu hanedeki bütün herkesin 99 ile başlayan bir kimlik numarası olması gereklidir. Bu kimlik numarasını almak için Göç İdaresine müracaat etmesi gereklidir. Şayet aile bireylerinin 99 numarası ile başlayan bir kimlik kartı bulunuyor ise kişiler, ikamet edilen il ve ilçelerde mevcut olan Valilik veya Kaymakamlığa bağlı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına veyahut Kızılay Hizmet Merkezi‘ne başvuru yapabilirsiniz.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı
Başvurular SYDV ya da Kızılay Hizmet Merkezi’ne yapılabilecektir.

Başvuru sonrasında kişiler hakkında bir değerlendirme süreci başlayacaktır. Bu süreçte kişinin muhtaçlık durumu, ikamet yeri durumu gibi hususlar araştırılacak. Yabancı uyruklu vataandaşların bu yardıma ihtiyacı olduğunun tespit edilmesi halinde Şartlı Eğitim Yardımı verilecektir. Başvurunun onaylanması halinde kişilere Kızılay Kart aldıktan sonra maddi destekten yararlanabilirsiniz.

Şartlı Eğitim Yardımı Sorgulama

Şartlı Eğitim Yardımlarından yalnızca muhtaç ve ihtiyaç sahibi ailelerin faydalanabileceğini belirtmiştik. Yabancı öğrencilere yönelik verilen Şartlı Eğitim Yardımları da bu koşullar ile verilmektedir. Hanedeki bireylerinin 99 kimlik numarası olması gerekli şartlar arasındadır. Tüm bunların yanı sıra öğrencilerin devamsızlık durumları da bu hususta etkili olacaktır. Devamsızlık şartı için ise öğrencilerin 4 hafta içerisinde maksimum 4 kez devamsızlık yapmış olmaları gereklidir. Yardımdan faydalanmaya hak kazanan kişilere okulun açık olduğu dönemlerde 2 ayda bir ödeme yapılmaktadır. Sosyal yardım kapsamında verilen bu ödemeden yararlanmak için hak kazanıp kazanmadığınızı sorgulamak için şu adımları izleyebilirsiniz;

➤ Her türlü işlemi halledebildiğimiz e-devlet kapısı bu hususta da sizlere yardımcı olacaktır. E- devlet üzerinden sorgulama yapmak için ilk olarak resmi web sitesine giriş yapmanız gereklidir. Görselde verilenlerden ilk çıkana tıklayınız. Açılan sayfadan da ilk sekmeye tıklamanız halinde karşınıza giriş ekranı açılacaktır.

E-devlet giriş
E-devlet giriş

➤ Daha sonra açılan ekrana T.C kimlik numaranız ve şifrenizi yazmanız istenecektir. Eğer bir şifreniz yok ise PTT şubelerinden bir adet şifre edinebilirsiniz. T.c kimlik numaranız ve şifrenizi de girdikten sonra “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayınız.

E-devlet giriş sistemi
E-devlet giriş sistemi

➤ E-devlet sisteminize giriş yaptınız. Karşınıza açılacak ekranda sizlere aradığınız konuyu direkt olarak bulmanıza yardımcı olacak bir arama butonu çıkacaktır. Bu butona “Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama” yazarak talep ettiğiniz bilgilere kısa zamanda ulaşabilir, sorgulama işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Şartlı eğitim yardımlarına hemen başvuru yaparak siz de bu yardımlardan yararlanabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. ABDULBARI dedi ki:

    Ben yardım istiyorum

  2. Rano dedi ki:

    Mrb yabancıyım pandemiden dolayi calismiyorum kirada oturuyorum yardim alabilirmiyim lütfen

Tarım Kredi Kooperatifleri Resmi Web Sitesi Değildir.