Yakacak Odun Kömür Yardımı 2022 Şartları Nelerdir?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından belirtilen bir yasa ile muhtaç durumdaki ailelere karşılıksız olarak kömür verilmesine karar verilmişti. Muhtaç ve sosyal güvencesi olmayan kişilere kömür yardımı sağlandığı gibi sigortalı vatandaşlara da kömür verilmektedir. Biz de bu yazımızda sizler için SYDV aracılığı ile verilen kömür yardımı başvurusunun nasıl yapılacağı, T.C kimlik numarası ile kömür yardımı nasıl sorgulanır ve bu yardımlar ne zaman dağıtılır gibi tüm sorulara cevap arayacağız. Belediye ve SYDV tarafından verilen kömür yardımları ile ilgili tüm detaylar haberimizde..
Kömür Yardımı Nedir?
Muhtaç ailelerin olası ihtiyaçlarını gideremedikleri için yaşadıkları mağduriyeti önlemek adına yapılan yardımlardan bir tanesi de kömür yani yakacak yardımıdır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde hizmet veren Dayanışma Vakıfları tarafından yürütülen bir kampanya ile kömür yardımı projesinde fakir ve kimsesiz olan vatandaşların kış aylarında gereksinim duydukları ısıyı onlara vermek ve soğuk hava koşullarından onları kurtarmak amaçlanmaktadır. Bu işlem için vatandaşların bazı koşulları yerine getirmeleri gerekmektedir.
Muhtaç durumdaki vatandaşların ısınmaları için gereksinim duydukları odun ve kömür için verilecek olan tutarlar haneden haneye değişiklik göstermektedir. Değişikliği sağlayan etkenler ise yakacakların verildiği hanedeki kişi sayısı, evin ihtiyaç duyduğu yakacak miktarı, hanenin bulunduğu bölgede yaşanan iklim koşulları olacaktır.
Kömür Yardımının Minimum Miktarı Nedir?
Odun, kömür gibi yakacak malzemeleri kış aylarında, özellikle de kışın yoğun geçtiği bölgelerde oldukça büyük önem taşımaktadır. Ancak maddi durum sıkıntılarından ve ekonomik krizden dolayı vatandaşlar bu ihtiyaçlarını gideremiyor ve soğuk ile mücadele etmek zorunda kalıyor. Bu sebeple devletimiz harekete geçerek 2003 senesi itibari ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından ihtiyaç sahibi, muhtaç, yoksul kimselere kış vaktinde üşümesinler diye yakacak yardımı yapıyor.
Yapılan bu yardımlar haneden haneye değişiklik gösteriyor. Hane içerisinde yaşayan kişi sayısı, hanenin bulunduğu bölgedeki iklim koşulları, yakacak yardımı talebinde bulunan kişinin yaşadığı evin ihtiyaç duyacağı kömür miktarı gibi pek çok husus verilecek olan kömür oranı hesaplamasında önemli oluyor. Ancak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından verilen yakacak yardım miktarları hane başına minimum 500 kg olmak üzere dağıtılmaktadır.
Kömür Yardımından Faydalanmak İçin Gerekli Şartlar?
Kömür yardımlarından sadece muhtaç aileler faydalanabilmektedir. Kişilerin başvuru yapmasının ardından hakkında bir araştırma ve inceleme yapılacaktır. Bu iş için yetkilendirilmiş olan kişiler başvuru sahibine dair yaptığı araştırmaları bitirmesinin ardından kişilerin muhtaçlığının tespit edilmesi halinde yakacak yardımı yapılacaktır. Kişilerin yaptığı başvuruların yanı sıra, mahallelerde bulunan muhtarlıkların yaptığı bildirimler sayesinde de kömür yardımı yapılabilecektir. Eğer ihtiyacınız olan yardımlar var ise mahallenizde bulunan muhtarlıklara müracaat ederek durumunuzu beyan edebilirsiniz. Yardım yapacak Vakıflar, belediyeler, kaymakamlıklar ve şahsi kişiler burada bulunan muhtaç listelerine ciddi anlamda önem vermektedir.
- Kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması,
- Başvuru yapacak kişinin 18 yaşından büyük olması,
- Fakir ve muhtaç durumda olması ve yardımlara gerçekten ihtiyacı olması,
- Başvuru yapacak hanede bulunanların kişi başına düşen aylık gelirin asgari ücret tutarının 3’te birinden az olmalıdır.
- Düzenli bir gelirinin olmaması ve sigortalı olarak çalışmaması gereklidir.
Kömür Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Başvuru işlemi gerçekleştirecek olan kişinin 18 yaşından büyük olması gereklidir. Bunun yanı sıra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca oluşturulmuş bir dosyasının olması gereklidir. Vakıflar, bu hususta yardıma ihtiyacı olan muhtaç ailelerin listelerine göre durum değerlendirmesi yaparlar. Bu dosyada yer almayan kişilerin ise kömür yardımı başvuruları için bir başvuru dilekçesi yazmaları gereklidir.
İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerin kalabalık mahallelerinde muhtarlıkların yardıma muhtaç olan ailelerin tamamını belirleme imkanı oldukça zordur. Bu sebeple bu gibi yerlerde ikamet eden kişilerin muhtarlıklara değil de bizzat başvuru yapmaları daha sağlıklı olacaktır. Yapılacak olan yardımlar ile ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının dışında; valilikler, kaymakamlıklar, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları da sorumlu olmaktadır. Yardım başvuru için bu kurumlara ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat edebilirsiniz.
Kömür Yardımı İçin Gerekli Evraklar
Sosyal devlet anlayışı ile vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile verilen kömür yardımına başvuru gerçekleştirecek olan adayların hazırlaması gereken herhangi bir evrak bulunmamaktadır. Yardım başvurusunda bulunacak olan kişiler Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanlarının aslı ve bir adet fotokopisi ile birlikte yardım başvurusunda bulunmak adına yazdıkları bir dilekçe ile birlikte Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat ederek başvuruda bulunabilirler. Bu dilekçeler genel anlamda yardım talebinde bulunulacağına dair kısa bir açıklama yer almaktadır.
Yapılan başvurular sonrasında kişiler değerlendirilir ve gerekli araştırmalar yapılır. Ailelerin gerçekten müşkül, muhtaç durumda ve ihtiyaçlarının olduğunun tespit edilmesi halinde kömür yardımı başvurusu kabul edilecektir.
Kömür Yardımı Ödemeleri Ne Kadar?
Toplumun kalkınmasını, ekonomik durumun düzelmesini, vatandaşın zorunlu ihtiyaçlarını gidermeleri ve mağduriyetlerini önlemek adına devlet tarafından birtakım yardımlar yapılmaktadır. Gıda yardımları, nakdi yadımlar, giyinme yardımı, barınma ve ev onarım yardımları gibi pek çok hususta destek sağlanmaktadır. Bu yardımlardan bir tanesi de yakacak yardımı olarak belirlenmiştir. Yakacak yadımı kapsamında kış aylarında ısınamayan ve maddi durumun yetersizliğinden dolayı ısınmak için gerekli kömür odun gibi malzemeleri alamayan ailelere yakacak yardımı verilir.
Bu yardımların bir aileye sağlanacak en düşük miktarı 500 kg olarak belirlenmiştir. Ailelerin durumlarına göre verilecek olan tutarı Mütevelli Heyeti belirlemektedir. Yapılan yardımların ailelere verilmesi ise kış dönemi öncesi yani yılda bir kez yapılmaktadır.
Belediye ve Kaymakamlık Tarafından Verilen Yardımlar
Bölgelerde bulunan belediyeler ve kaymakamlıklar tarafından da ihtiyaç sahiplerine yardımlar yapılmaktadır. Bunlar da sosyal yardım kapsamında olup karşılıksız olarak verilmektedir. Belediyeler ve Kaymakamlıklarda ihtiyaç sahipleri için ayrılmış bir fon hesabı bulunmaktadır. Bölgede bulunan ihtiyaç sahibi ailelere gıda ve erzak yardımı, giyim yardımı, yakacak yardımı, çocuk yardımı gibi pek çok hususta destek sağlanmaktadır.
Bu yerlere başvuru yapılması halinde kişiler değerlendirmeye alınır. Daha sonra muhtaç durumda olduklarının tespit edilmesinin ardından hangi konuda yardıma ihtiyaç var ise bu konuda yardım desteği verilecektir. Bu yerlere başvuru yapılmasa bile belediyeler ve kaymakamlıklar tarafından mahallelere yetkili kişiler gönderilerek ihtiyaç sahibi aileler tespit edilir. Bu sebeple kendiniz ile alakalı muhtarlığa gerekli bildirileri yapmanız gerekecektir. Belediye ve Kaymakamlık tarafından sağlanan yardımlardan;
- Geçim sıkıntısından dolayı yaşamını sürdürmesi güç olan,
- İhtiyaçlarını karşılayamadığından dolayı mağduriyet yaşayanlar,
- Sigortalı bir işte çalışmayan ve düzenli bir geliri olmayanlar,
- Taşınır veya taşınmaz herhangi bir mal varlığı bulunmayan kişilere yardım sağlanmaktadır.
Belediyeler ve Kaymakamlık tarafından verilen yardımlardan faydalanmak için kişilerin bulundukları bölgelerdeki yerlere nüfus cüzdanı, başvuru formu ve fakirlik belgesi ile birlikte başvuru yapmaları gereklidir. Hangi alanda yardım alacaksanız her belediyenin ya da kaymakamlığın kendi talep ettiği belgeler de olabilir. Bu gibi durumlarda engelli vatandaşlara öncelik tanınmaktadır.
Kömür Yardımı Sorgulama
Kömür yardımlarınızı sorgulamak için eğer bulunmuyor ise ilk olarak bir e-devlet şifresi almanız gerekecektir. Daha sonra Aile Yardımı Bildirimi Sorgulama sayfasına tıklayınız. Kimliğinizi doğrulama ekranı karşınıza gelecektir. Kimliğimi Şimdi Doğrula butonuna bastıktan sonra açılan ekrana Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaranızı ve PTT şubelerinden aldığınız şifreyi girin ve Sisteme Giriş Yap butonuna tıklayın. Yardım sorgulamanızın sonucu birkaç saniye içerisinde ekrana gelecektir.
Siz de muhtaç ve ihtiyaç sahibi durumunda iseniz ilgili yerlere başvuru yapabilir veyahut durumunuzu muhtarlıklara bildirebilir ve verilen yardımlardan faydalanabilirsiniz. 12