Ziraat Bankası Dolar Hesabı Açma ve İşletim Ücreti
Ziraat Bankasından vadeli ya da vadesiz hesaplar sadece Türk Lirası cinsinden açılmamaktadır. Döviz hesapları işletim ücreti almak kaydı ile oluşturulmuştur. Döviz hesabı işletim ücreti almayan bankalar da bulunmaktadır. Vadesiz olarak hesap açarak paranızı burada biriktirebilir, ya da açacağınız vadeli hesaplar ile faiz geliri elde edebilirsiniz. Açtığınız döviz hesabınızı paranızı çekmek istediğinizde ve vadesi dolduğunda kapatabilirsiniz. İçeriğimizden Ziraat Bankası dolar hesabı açma ve işletim ücretlerine ulaşabilirsiniz.
Ziraat Bankası Döviz Hesabı Nasıl Açılır?
Hemen hemen her banka şubesinden açabileceğiniz döviz hesapları vadeli ya da vadesiz olarak kullanılabilmektedir. Vadeli ya da vadesiz hesaplar ile yatırım yapmak isteyenlerin yapmaları gereken tek işlem banka şubelerine giderek bir hesap açtırmak olacaktır. Ayrıca geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren döviz kurlarında yaşanan artışlardan sonra vatandaşlarımız tarafından şüphesiz döviz hesabı açmanın avantajlı bir durum olduğundan söz etmek doğru olacaktır. Doların 7 TL olduğu dönemde, daha evvel döviz hesabı üzerinden yatırım yapan vatandaşlarımız köşeyi dönmüş olmalı.
Döviz, milli para birimimizden her zaman daha değerli olmuştur. Bu sebeple vatandaşlarımız genelde güven duyarak dövize yatırım yapmaktadır. Ayrıca bankalar tarafından geliştirilmiş sistemler neticesinde Türk Lirası olarak yatırdığınız tutarlar dahi dövize çevrilebilmektedir. Ziraat Bankasından döviz hesabı açmak isteyenler sadece kimlik belgeleri ile banka şubelerine gitmeleri gerekiyor.
Vadesiz Döviz Hesabı
Aslına bakılırsa vadesiz döviz hesabı açanların amacı birikim yapmak değildir. Döviz ile işlem yapanlar bu hesapları kullanmaktadır. Para yatırma ve çekilme işlemlerinin aktif olarak kullanılması durumunda en doğru hesap türü elbette ki vadesiz hesap olacaktır. Çünkü vadeli hesaplar için belirlenen vade boyunca para çekmek mümkün olmamaktadır. Dövizin gelir getirici yönünden bahsettik. Ancak gelir kayıpları da meydana gelir. Vadesiz hesaplar bu gelir kayıplarının önüne geçecektir. Türk Lirası cinsinden açılmış bir mevduat hesabınız var ise, döviz hesapları da bu şekilde işlemektedir.
Tabi ATM’ lerde sıkıntı yaşamanız da muhtemeldir. Her ATM’ de döviz olmadığından dolayı para çekme işlemlerinizi döviz bulunan ATM’ ler üzerinden gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Herhangi bir Ziraat Bankası şubesine giderek hesap açtırmak için talimat verebilirsiniz. Sahip olduğunuz bu hesap sayesinde kur yükseldiğinde hesabınızdaki parayı çekerek satış işlemi yapabilir ve kur düştüğünde yapacağınız alış işlemleri ile kar elde edebilirsiniz.
Vadeli Döviz Hesabı
Vadeli döviz hesabı yabancı para cinsinden yatırım yapan vatandaşlarımızın kullandıkları hesaplardan bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hesapları açmak için de yine banka şubelerine gitmeniz yeterli olacaktır. Belirlenen vade boyunca hesabınızdan para çekimi yapmaz ve hesabınızı ilk açtığınız anda bankalar tarafından belirlenecek olan tutarları yatırdığınızda faiz geliri elde etmeniz mümkün olacaktır. Ziraat Bankası Mevduat Faiz Oranlarını inceleyebilir ve açacağınız vadeli hesaplardan faiz geliri elde edebilirsiniz.
Bankalar tarafından vadeli hesaplara verilen faiz oranları birbirinden farklıdır. En yüksek faiz geliri elde edebileceğiniz bankadan hesabınızı açmanız oldukça mantıklı olacaktır. Hesap açtırmak için banka şubelerine bir dilekçe vermeniz yeterli olacaktır. Ancak dikkat etmeniz gereken husus para çekimi yaparak vadeyi bozmamanız. Şayet yatırım süresi içerisinde hesaptan para çekerseniz bu durumda faiz geliri elde etmeniz mümkün olmayacaktır.
Ziraat Vadesiz Döviz Hesabı İşletim Ücreti
Vadesiz döviz hesabı açmak isteyenler Ziraat Bankası tarafından sunulan avantajlı fırsatlardan yararlanarak hesaplarını açabilirler. Ayrıca yapacağınız eft ve havale işlemlerini de bu vadesiz hesaplarınızdan gerçekleştirebilirsiniz. Resmi Gazete’ de yayınlanan Sigortaya Tabi Mevduat ve Katılım Fonları ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunca Tahsil Olunacak Primlere Dair Yönetmelik ile hesabınıza yatıracağınız tutarlar güvence altına almak için sigortalanmaktadır.
Yurt içindeki şubelerde gerçek kişiler için açılmış olan ve yurt dışı faaliyetlerinde kullanılmak TL, döviz vb. yatırım araçlarının 100 bin TL tutarındaki kısımlarına sigorta yapılmaktadır.
Ziraat Bankası tarafından hesap işletim ücretleri yıllık 4 defa kesilmektedir. 3 ayda bir kesilen bu tutarlar herhangi bir istisnai durum olmadıkça bankada açılmış tüm vadesiz mevduat hesaplarından alınacaktır. Kesilecek olan tutar için vadesiz hesap sayısı dikkate alınmamaktadır. Müşterilerin tek bir hesabı üzerinden belirlenen tutarlarca kesinti yapılmaktadır. Kesim yapılacak olan hesap banka tarafından belirlenmektedir. Ayrıca A hesabı değil B hesabından kesinti yapılmasında herhangi bir fark olmayacaktır.
Hesap kesimi yapılan aylar aşağıdaki gibidir:
- Mart
- Haziran
- Eylül
- Aralık
Hesap işletim ücreti adı altında kesinti yapılan tutar 7,5 Amerikan Doları olmaktadır. Kapsama alanı dışında tutulan hesaplar dışında 3 aylık vadesiz hesaplarının ortalaması 350 Amerikan dolarından az olanların yabancı para cinsinden açtıkları hesaplardan kesilen 7,5 dolara ek olarak Banka Sigorta Muamele Vergisi kesilmektedir.
Ziraat Bankası Vadeli Yabancı Para Mevduat Hesabı
Ziraat Bankası yabancı para döviz hesapları Amerikan Doları ve Euro için açılabileceği gibi diğer yabancı para cinsleri için de açılabilmektedir. Dolar ve Euro için 1098 gün, diğer türler için 400 gün vadeli olarak hesabınızı açabilirsiniz. Vadeli yabancı para hesabı açtırmak isteyenlerin banka şubelerine başvuru yapmaları gerekiyor. 1000 Amerikan Doları, Euro vb. para türlerinden en az 30 gün üzerinden açılacak olan hesaplara faiz oranı uygulanacaktır. Bankaya herhangi bir talimat verilmemesi durumunda, vade otomatik olarak yenilenecektir.
Ziraat Bankası Hesap İşletim Ücreti Muafiyeti
Hesap kesim ücreti sadece döviz cinsinden açılan hesaplarda geçerli olmamaktadır. Türk Lirası cinsinden açılacak olan vadesiz hesaplardan da hesap kesim ücreti kesilmektedir. Döviz hesabında olduğu gibi Türk Lirası cinsinden açılacak olan vadesiz hesaplardan da Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda defa işlem ücreti kesilmektedir. Mevduat hesaplarının 3 aylık ortalaması 800 TL’ den düşük olanlardan Banka Sigorta Muamele Vergisi dahil olmak üzere 20 TL kesilmektedir.
Ancak Ziraat Bankası tarafından bazı hesaplara işletim ücreti muafiyeti uygulandığı bilinmektedir. Öncelikle belirtmemiz gerekiyorsa bankanın emekli maaş müşterilerinden hesap işletim ücreti talep edilmemektedir. Hesabında 800 TL mevduat bulunan hesaplar da muafiyet kapsamındadır. Banka tarafından müşterilerine sunulan bu avantaj sadece Türk Lirası cinsinden açılan mevduat hesaplarında geçerli olmamaktadır. Şayet hesabınızda 350 Amerikan Dolarından fazla meblağ bulunursa bu durumda banka tarafından herhangi bir işletim ücreti alınmayacaktır. Bu tutarlar dışındaki mevduatlardan hesap kesim ücreti alınmaktadır.
Ziraat Bankası Döviz Hesabı Nasıl Kapatılır?
Şayet hesaplarınızı aktif olarak kullanmıyorsanız boşu boşuna hesap kesim ücreti ödemenize gerek yoktur. Geçmiş yıllarda yapılan bir düzenleme kapsamında şahısların kullanmadıkları banka hesaplarına işletim ücreti yansıtılmaması gibi bir durum söz konusuydu. Bu kapsamda hesaplarda 180 gün (6 ay) boyunca herhangi bir işlem hareketi olmaması gerekiyordu. Bankalar 1 ay evvelden şahısları bilgilendirecekti. 3 ayda bir TL cinsinden 80 TL, döviz cinsinden ise 29,6 Dolar hesaplardan kesilmektedir. Sizlere sunacağımız yöntemler ile hesap kesim ücreti ödemekten kurtulacaksınız.
Döviz hesaplarının kapatılması işlemi banka şubeleri, internet bankacılığı ve mobil bankacılık üzerinden yapılabilmektedir.
Bu işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için yapılması gerekenler şunlardır:
- Hesaplarda borç olmaması,
- Hesaplarda tanımlı otomatik ödeme talimatı bulunmaması,
- Hesap bakiyesinin olması gerekmektedir.
İnternet bankacılığına kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yaparak mevcut hesaplarınızı kapatabilirsiniz. Ayrıca 444 00 00 numarasını arayarak da döviz hesabınızın kapatılmasını talep edebilirsiniz.
Hesap İşletim Ücreti Almayan Bankalar Var mı?
Banka şubelerine giderek döviz hesabı açmanız durumunda muhtemelen hesabınızdan belirli tutarlarda ücret kesilecektir. Ancak mobil bankacılık uygulamalarından açacağınız hesaplarınızla siz de bu durumun önüne geçebilirsiniz. Enpara.com, Cepteteb gibi uygulamalar sayesinde herhangi bir tutar ödemenize gerek kalmadan vadesiz döviz hesaplarınızı kullanabilirsiniz.
Enpara.com
QNB Finansbank tarafından oluşturulan Enpara.com sistemi ile açacağınız hesaplar için herhangi bir ücret ödemenize ve kesinti yapılmasına gerek kalmayacaktır. Banka tarafından oluşturulan bu sistem sayesinde sizden sadece hesap kesim ücreti değil, eft ve havale gibi işlemler için ücret de talep edilmeyecektir.
Cepteteb
Türk Ekonomi Bankası’ nın yan kuruluşu olarak açılmış Cepteteb sistemi ile açacağınız döviz hesaplarından herhangi bir işlem ücreti alınmamaktadır. Enpara.com’ da olduğu gibi havale ve ücreti ödemenize de gerek kalmayacaktır. Ziraat Bankası Eft Havale Saatlerini inceleyebilir ve bu saatler arasında işlem yapabilirsiniz.
Hesap işletim muafiyeti olmayan hesaplardan işlem ücreti kesileceğini unutmayınız.