Tarım Kredi

1000-2000 Tavuk Çiftliği Kurma Kredisi ve Projeleri

Tavuk çiftliği kurmak için ilk olarak bir maliyet hesaplaması yapmanız gereklidir. Sermayeniz hangi boyutlarda bir çiftlik kurulumuna el veriyor ise bu yönde yoğunlaşmanız gereklidir. Tavuk çiftliğinin kazancı yüksek olacağından işi doğru bir şekilde yapmanız halinde sermayenizi kısa süre içerisinde geri kazanabileceğiniz bir meslek alanı olacaktır. Genç Çiftçi Projesi kapsamında tavukçuluk için hibe verilmektedir. Bu yazımızda sizler için 1000 ve 2000 adet tavuk çiftliği kurma maliyetlerini, aylık getiri ve kazançlarını inceleyeceğiz. Detaylar içeriğimiz de.. 

1000-2000 Tavuk Çiftliği Kurma Kredisi ve Projeleri

Yumurta tavuğu, serbest gezen tavukçuluk, salma tavukçuluk, beyaz et gibi bütün hususlar için tavuk yetiştiriciliği yapmak isteyen gençlere gerek anahtar teslim gerekse de hazır projeler bulunuyor. Bu şekilde kurulmuş olan çiftliklerin maliyetlerini sıfırdan bir çiftlik kurmaya göre daha uygun ve daha az zahmetli olabiliyor. Tavuk çiftliği ince ince tasarlanması gereken ve tüm ayrıntısına kadar hesaplanması gereken bir sistem ile kurulmalıdır. Eğer planlı ve doğru bir şekilde hareket edilmez  ya da bilgi sahibi olunmadan bu işe başlanır ise zarar edebilir, eldeki sermayeyi de kaybedebilirsiniz.

Tavuk Çiftliği Kurmanın Maliyeti

Tavuk çiftliği kurmak için ilk olarak salma tavukçuluk mu yoksa yeşil yumurtlayan süs tavuğu mu yetiştireceksiniz buna karar vermelisiniz. Çiftlik kurmak için gerekli ekipmanlara veya bu hayvanların yetiştiriciliği nasıl yapılarak kadar bütün bilgileri detaylı olarak araştırmanız gereklidir. Bu hususta her türlü kümesin maliyeti kullanılacak olan malzemeye, kümesin inşa edileceği arazi boyutuna, malzemelerin tedarik edileceği yere, yetiştirilecek olan hayvanlara, işletme kapasitesine göre ücret farklılıkları olacaktır.

Kümeslerin kurulumu kadar hayvanların beslenebilmesi için gereksinim duyacakları yem maliyetleri de bu hususta önemli olacaktır. Ülkemizde hemen hemen 400’e yakın yem firması bulunmaktadır. Firmaların yemler için talep ettiği fiyatlarda çeşitlilik olabilecektir. Bu nedenle maliyet hesaplamasında bu da değişiklik gösterecektir. Tavuk çiftliği için öncelikle biliyorsunuz ki kırsal bir alan tercih etmeniz gereklidir. Bunun yanı sıra toprağın verimli olması da hayvanların yeşillik yemeleri gerektiği için önemli bir etken olacaktır.

1000 ve 2000 Kapasiteli Tavuk Çiftliği Kurma Kredisi

Tavuk çiftliği kurulumu için ilk olarak yer temini, yem temini ve personel temin etmeniz gerekiyor. Tüm bunların yanı sıra bulduğunuz arazide elektrik, su, bio güvenlik, hayvan güvenliği için tel örgü ve tavukların diğer hayvanlardan korunmaları için birtakım sistemler geliştirilmelidir. Ayrıca kurulum için de gerekli malzemeler olacaktır. Gerekli malzemeleri incelemek için Organik Salma Tavuk Çiftliği Projesi yazımızı inceleyebilirsiniz.

  • 1000 kapasiteli bir tavuk çiftliği kurulumunun maliyeti ortalama 65 bin ile 75 bin TL. arasında değişiklik gösterirken,
  • 2000 kapasiteli bir tavuk çiftliği kurulumunun maliyeti yaklaşık 140- 150 bin TL. arasında değişiklik gösterecektir.

Bu fiyatlar ortalama olarak belirlenmiş fiyatlardır. Yukarıdaki başlıkta da belirttiğimiz gibi arazinin büyüklüğü, metrekaresi, hayvan ve yem tedarik firmasına gibi birçok hususta değişiklik gösterecektir. Prefabrike yapılar çadır kümes fiyatlarına göre daha maliyetli olmaktadır.

Çadır tavuk çiftliklerinin maliyetlerini incelemek için linke tıklayabilirsiniz.  Ancak prefabrike yapılar daha sağlıklı ve dayanıklı olmaktadır. Bu sebeple daha çok tercih edilmektedir.

1000 ve 2000 Kapasiteli Tavuk Çiftliği Kurma Kredisi
1000 ve 2000 Kapasiteli Tavuk Çiftliği Kurma Kredisi

1000 ve 2000 kapasiteli tavuk çiftliği kurmak için kredi veren bankalar bulunmaktadır. Örneğin Ziraat Bankası tarafından verilen 7 yıl vadeli 2 yıl geri ödemesiz hayvan kredisine başvuru yapabilirsiniz. Sağlanan kredi kapsamında kanatlı sektöründe faaliyet gösteren kişilere de finansal destek sağlanıyor. Kredi desteği ile;

Kanatlı sektörü için sağlanan üst limit 7,5 milyon TL olup krediye işletme ve yatırım dönemlerinde faiz indirimi uygulanmaktadır. İşletme dönemi için kredi alınması halinde %25 oranında, yatırım dönemi için kredi alınması halinde ise %50 oranında faiz indirimi uygulanacaktır.

Kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliği için ise sağlanan kredinin üst limiti 15.000.000 TL‘dir. İşletme dönemlerinde yüzde 75 ve yatırım dönemlerinde yüzde 75 faiz indirimi uygulanmaktadır.

Verilen kredi desteği herkese aynı oran ve vadede sağlanmamaktadır. Kişilerin başvuru için bankalara sunduğu gelir belgeleri ve kredi notları bu hususta büyük önem arz edecektir. Bu krediden faydalanmak için gerekli birtakım şartlar da bulunuyor. Gerekli koşulları Ziraat Bankası 2 yıl geri ödemesiz hayvan kredisi isimli içeriğimizden inceleyebilirsiniz.

Ziraat Bankasının yanı sıra:

  • Şekerbank,
  • TEB,
  • Finansbank’ta tavukçuluk kredisi vermektedir. Bu bankalara da başvuru yaparak 1000 ve 2000 kapasiteli tavuk çiftliği için kredi başvurusunda bulunabilirsiniz.

Genç Çiftçi Tavuk Projesi Şartları

Ziraat Bankasının devlet destekli olarak ve diğer bankaların özel olarak sağladığı tavukçuluk kredilerinin yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu  tarafından devlet hibe desteği sağlanmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan Genç Çiftçi Projesinden yararlanmak için kişilerin 18/41 yaş aralığında T.C vatandaşı olmaları gerekiyor. Ayrıca okur yazar olması, herhangi bir yerde ücretli olarak çalışmıyor olması, örgün eğitim almıyor olması, esnaf ve sanatkar olmaması ya da hayvancılık alanında destek alacaksa belirli sayıların üzerinde hayvanının olmaması gerekiyor. Tavukçuluk projesi için hibe desteğinden faydalanacak olan kişilerin;

  • Minimum 500 adet tavuğa sahip olmaları gerekiyor. 

Kanatlı hayvancılık alanında faaliyet gösterecek olan kişilerin verilen 30 bin TL hibeden faydalanmaları için gerekli evraklar ile başvuru yapmaları gereklidir. Hibe desteğinden yararlanmak için başvuru koşullarına, evraklara ve başvurunun nasıl yapılacağına Genç Çiftçi projesi isimli içeriğimizden bakabilirsiniz.

Tavuk çiftliği kurmak ve bu işe yoğunlaşmak dışarıdan kolay gibi görünse de yer temini, yem temini, hayvan alımları gibi birçok alan için sermaye ve bilgi sahibi olunmalıdır. Ancak getirisi yüksek bir iş olması sebebi ile doğru yapılması halinde yatırım yapılan sermaye kısa süre içerisinde geri kazanılacaktır. 1000 kapasiteli bir kümes inşa edilmesi halinde yukarıdaki başlıkta da belirttiğimiz gibi masraflar ile birlikte ortalama 65-70 bin TL’ye kadar çıkacaktır. Tabii ki bu rakam hayvan sayısı ve kurulum için gerekli malzemelerin sayısına göre değişiklik gösterebilir.

Tavuk çiftliğinden para kazanmak istiyor ve bu işte yükselmek istiyorsanız başlangıçta sağlam bir hesaplama yaparak planlı bir şekilde çalışmanız gereklidir. Geliri yüksek bir iş olması ile beraber gideri de bu yönde fazla olmaktadır. Bu sebeple işi yaparken dikkatli bir şekilde çalışmalı ve yatırım yaptığınız sermayenin yanı sıra kenarda da bir miktar güvence paranızın olması gereklidir. 1000 kapasiteli bir tavuk çiftliği kurup doğru bir pazarlama ve iyi bir tedarikçi bulmanız halinde aylık 13 ila 15 bin TL gibi bir kazancınız olabilir. Kazanılan tutarın içerisinden ihtiyaçlar çıkınca elinize aylık 5 bin TL civarında bir nakit kalacaktır.

1000 Tavuk Aylık Getirisi
1000 Tavuk Aylık Getirisi

20 Bin Kapasiteli Tavuk Çiftliği Maliyeti

Kümes kapasitesi arttıkça doğal olarak fiyatlarda da artış olacaktır. Gerek hayvan sayılarındaki artış gerekse de hayvanlar için gerekli olan materyallerin artması sebebi ile fiyatlar da aynı oranda artacaktır. Çiftlik kurmak için yeterli sermayeniz bulunmuyor ise devlet destekli kredilerden ve hibelerden yararlanabilirsiniz. 20 bin kapasiteli bir prefabrike tavuk çiftliği kurmak için en düşük maliyetlere göre hesaplama yapacak olursak;

  • 20 bin adet tavuk alımı için: 20000 X 18= 360.000 TL,
  • 20 bin adet tavuk için yıllık yem fiyatı: 400.000 TL,
  • 20 bin kapasiteli çiftlik tesisinin kurulumu (kümes folluk) için: 1.074,980 TL,
  • Elektrik ve su giderleri için senelik ortalama: 44.000 TL 

20 bin kapasiteli tavuk çiftliği az kapasiteli çiftliklere göre daha yüksek miktarlarda olmaktadır. Bu sebeple başlangıçta yüksek tutarlarda sermayeniz olması gereklidir. Yem firmalarının fiyatlarına, arazi büyüklüğüne ve metrekaresine göre değişiklik gösterecektir.

Bu işi yapmak için bilgi sahibi olmanız ve hayvanları sevmeniz gereklidir.

Çünkü gününüzün birçok vaktini işinize ve hayvanlarınıza harcamanız gerekecektir. Hayırlı işler bol kazançlar.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. ABDURRAHMAN kara dedi ki:

    2500 mt2 arsam var burda ciflik kurabilirmiyim

Tarım Kredi Kooperatifleri Resmi Web Sitesi Değildir.