Tarım Kredi

Avukatlık Olan Kredi Borcu Ödenmezse İcra Gelir mi?

Bu içeriğimiz kredi ve kredi kartı borcu olanları yakından ilgilendiriyor. Vatandaşlarımız tarafından borçtan dolayı eve haciz gelir mi, kredi borcu ödenmezse ne olur gibi soruların cevapları merak edilmektedir. Ödenmeyen kredi ve kredi kartı borçları için haciz işlemi uygulanmaktadır. Kredi borcu ödenmezse avukatlık olursunuz. Kredi kartı borcu haciz kalktı ya da eve haciz kalktı gibi basında çeşitli bilgiler yer almaktadır. Haciz işlemleri ile ilgili düzenlemeler vardır ancak henüz yasalaşmamıştır. İçeriğimizde banka eve haciz getirebilir mi sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

Avukatlık Olan Kredi Borcu Ödenmezse İcra Gelir mi?

Kredi ve kredi kartı borçlarının ödenmemesi ile ilgili vesika Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliğidir. Söz konusu bu yönetmeliğin 18. maddesinde art arda iki taksitin ödenmemesi durumunda tüketiciye ek süre verildiği ifade etmektedir. 30 günlük süre içerisinde alacaklının borçludan borcun tamamını talep etme  hakkı bulunmaktadır. Verilen ek süre aslında 90 gündür. Bu süre zarfında iki taksitin peş peşe ödenmiş olması gerekiyor. Şayet ödeme gerçekleşmezse bu durumda sonuç tamamen bankanın insiyatifine göre değişecektir.

Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Borcun gecikmesi durumunda belirlenen gecikme faizleri uygulanmaktadır. Geç ödeme gibi durumların söz konusu olması halinde maksimum yüzde 30 oranında gecikme faizi uygulanabilmektedir. Vatandaşlarımız tarafından faizin üzerine tekrar faiz uygulanıp uygulanamayacağı merak ediliyor. Yönetmeliğin ilgili maddesinde birleşik faiz uygulanamayacağı söylenmektedir. Yani gecikme faizleri üzerine ek olarak herhangi bir faiz uygulanması mümkün olmayacaktır. Anapara + gecikme faizi üzerinden ödeme gerçekleşecektir.

Kredi borçlarının ödenmesinde banka ile anlaşma yoluna gidilmesi mümkündür. Borçlarınızı ödememeniz dahilinde kredi skorunuz düşmektedir. Bankalar ile anlaşma yoluna gidilse de ortak paydada buluşmak zor olmaktadır. Kredi notunun düşürülme durumu bankaların insiyatifindedir. Bunun için kullanabileceğiniz yöntemlerden ilki şüphesiz yapılandırma yoluna gitmektir. Bütçenize uygun bir ödeme planı hazırlatabilirsiniz. Yapılandırma kredisi veren bankalardan kredi alabilirsiniz.

Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Ancak size verilen bu ek süreden yararlanmanız dahilinde dosyanız avukata teslim edilecektir. Ödenmeyen borçlarınızdan dolayı yasal süreden sonra hakkınızda takip başlatılacaktır. Takip işleminde haciz marifeti ile borçların tahsilatı sağlanacaktır. İcra geldiğinde durdurma yöntemlerini kullanarak icra memurlarının ev eşyalarını haczine mani olabilirsiniz.

Kredi Borcu Avukatlık Olursa Ne Olur?

Ödenmeyen borçlarınızdan dolayı size banka tarafından ek süre verilmiş ancak bu sürede borçlarınızı ödeyeceğinizi söylemediyseniz hakkınızda hukuki işlem başlatılacaktır. Bu aşamadan sonra muhatabınız artık banka değil, bankanın çalıştığı avukattır. Avukat tarafından icra takibi sürecinin başladığı, borçlarınızı ödemeniz gerektiği yönünde bir ikaz gelir. Şayet avukata, borçlarınızı en kısa sürede ödeyeceğinize dair bir cümle kullanırsanız bu durumda verdiğiniz süre dahilinde borcun kapanması beklenir.

Borcun avukata ödenmesi mümkündür. Avukatın hesabına havale ya da eft yapılan tutarlar için açıklama bölümüne icra borcu açıklamasının yapılması gerekmektedir. Borcun avukatlık olması halinde icra takibi başlar ve borcun en kısa sürede tahsilatı gerçekleşir. Tahsilatın gerçekleşmesi için ipotek olarak gösterilen konut ya da taşıtlar satışa çıkarılabilir. Kredi kartı borçlarının ise 90 gün sonunda asgari tutarı ödenebilir. Bu tutarın ödenmesi ile süre sıfırlanmış olacaktır. Bankalar tarafından dosya direkt olarak icraya da gönderebilir. Ancak işlemin gerçekleşmesi amacı ile avukat da tayin edilebilir. Bu aşamadan sonra borçlu şahsın muhatabı banka değil, avukat olacaktır.

Borca, avukatın da olaya dahil edilmesi bir de dosya masrafı ödemek gerekmektedir. Borcun ödenmesi hususunda borçlu şahıs ile anlaşmak için avukatlar borçluyu ararlar. Borçlu ile avukat arasında sınırlı keskin olmayan anlaşmalar yapılabilir. Avukat borcun ödenmesi için bir ödeme planı hazırlayabilir. Avukatın devreye girmesi ile ödeme avukata yapılacaktır. 

Banka Borcundan Dolayı Eve Haciz Gelir mi?

Taşıt ya da bir konut almak istediniz. Bankalardan kredi çektiniz. Ancak kredi taksitleriniz gecikti ve gecikme faizi ödenmeye başladı. Pek çok kişi tarafından bu aşamadan sonra başlarına ne geleceği bilinmiyor. Bu süreci sizlere anlatalım ve eve haciz gelir mi sorusu üzerinden çıkarımlar yapmaya çalışalım. Borçlu şahsın ilk muhatabı bankadır. Banka tarafından borçların en kısa sürede ödenmesi konusunda borçluyu uyaracaktır. Bu süreçte açıkçası banka tarafından sürekli olarak aranırsınız ya da icra takibinin başlatıldığına dair mesajlar alırsınız. 3 ay içinde borcunuzu ödemezseniz bu süreç devam eder ve artık ne yazık ki yasal takip süreci başlar. 

3 ay boyunca kredi taksitlerinizden herhangi birini yatırmamış ya da banka şubelerine giderek borcunuzu en kısa sürede ödeyeceğinizi taahhüt etmezseniz artık icra takibi başlatılacaktır. Bundan  sonraki muhatabınız banka olmaktan çıkmıştır. Avukat devreye girince hali ile avukat masrafları da çıkar. Şayet borcun kısa sürede ödeneceği söylerseniz avukat masraflarında indirim yapılması söz konusu olacaktır.

Banka Borcundan Dolayı Eve Haciz Gelir mi?
Banka Borcundan Dolayı Eve Haciz Gelir mi?

Ödeme yapamayacağınızı söylemeniz durumunda ise haciz yapılması için keşif başlatılır. Keşif bizzat avukat tarafından yapılabileceği gibi, yardımcıları tarafından da yapılmaktadır. Keşif aşamasında evinize gelerek hangi eşyalara el konulabileceği ile ilgili araştırma yapılır ve bir liste hazırlanır. Hacze değer herhangi bir mal varsa, bu mala el konulması kararlaştırılır. Temel gereksinim maddelerinden sayıca bir tane varsa haciz işlemi yapılmaz. Ödemediğiniz borçlar varlık şirketlerine de devredilebilir.

Eve Haciz Kalktı mı?

Borçlardan dolayı eve haciz uygulamasının kalkması gibi bir durumun olup olmadığı merak edilmektedir. Şayet bankalar tarafından maaşınıza haciz yapılamıyorsa bu durumda evinize haciz memurları gelecektir. Evinizden alınacak olan eşyalar ile borcun tahsilatı yapılacaktır. Fakat halk arasında haczin kalktığı ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Eve haciz uygulaması kaldırılmamıştır. Değişen yasalar ile birlikte kredi borcundan dolayı eve haciz gelmediği ve avukatların blöf yaptığı söylense de aslında haciz uygulamasında değişiklik olmuştur.

Borçlu kişiler rezil olacakları korkusu ile haciz gelmesin diye bir an evvel borçlarını öderler. Haciz ciddi bir yaptırımdır. Şakaya gelmez. Haciz nedeniyle şahsın yaşamında herhangi bir maddi düşüş olacak mı diye bakılır. Eve haciz kalkmasa da gerekli olan ve sayısı 1 den fazla olmayan malların haczi kalkmıştır. Örneğin evinizde iki adet çamaşır makinesi varsa bunlardan bir tanesi haczedilir.

Eve Haciz Kalktı
Eve Haciz Kalktı

Ancak sayıca ikiden az olması durumunda bu mallara el konulmaz. Maaşla haciz işlemi yapılır. Varlık şirketleri emekli maaşına haciz koyabilir mi isimli içeriğimizden bilgi alabilirsiniz. Çalışanların maaşlarının ancak 1/4′ ü haczedilebiliyor. Haciz uygulamalarından kurtulmak için vatandaşlarımız genel olarak eşlerinden anlaşmalı boşanma yöntemini tercih etmektedir. Ancak bu yöntem artık klişe olarak kabul edilebileceği için anlaşmalı boşanma durumunda tarafların başı belaya girebilir.

Ailemin Evine İcra Gelir mi?

Haciz, borçlu şahıs ile ilgili olan her yere gelebilmektedir. Banka tarafından borcun tahsili için görevlendirilen avukatlar borçlu şahsa ödeme emri gönderir. Şayet tebligatın gerçekleşeceği adres tespit edilmezse Mernis sistemi üzerinden adres sorgulaması yapılabilmektedir. Ödeme emri tarafınıza ulaştıktan sonra şayet 7 gün içinde herhangi bir itiraz gelmezse, karar kesinleşmiş olarak kabul edilecektir. Bu sebeple tespit edilen adrese ödeme emri gelecektir. Ancak ödeme emri yapılan adres öncelikli olan kabul edilecektir. 

Haciz gelen evdeki eşyaların size ait olmaması durumunda haciz gerçekleşmez. Bu sebeple ailenizin evine icra gelebileceğini ancak malların tarafınıza ait olmamasından dolayı hacze uğramayacağını belirtmekte yarar var. Şayet eşyaların faturası varsa, aileniz bu faturaları sunabilir ve icrayı engelleyebilir. Bunlar dışında çalıştığınız mekana da haciz gelmesi mümkündür. Şayet böyle bir durumla karşılaşırsanız yapmanız gereken şey avukat ile görüşerek borcunuzu ödeyeceğinizi söylemeniz olacaktır. Anlaşma sağlanması durumunda avukat tarafından uygun ödeme koşullarının sunulacağından söz etmek mümkün olacaktır.

Yasal Takip Ne Zaman Başlatılır?

Borçlardan dolayı başlayan yasal takibi durdurmak için bazı yöntemler kullanılabilir.  Bunlardan ilki borçlar için yapılandırılmaya gidilmesidir. Yapılandırma işlemi yaparken dikkat edilmesi gereken nokta bankaların faiz oranları olacaktır. En düşük faiz oranına sahip bankalarda yapılandırma işlemi yapmanız borcunuzu daha  düşük maliyetle kapatmanıza yardımcı olacaktır. Nakit avans çekerek kredi ya da kredi kartı borcunun kapatılması doğru bir işlem değildir. 

Yasal Takip Başlatılması 
Yasal Takip Başlatılması

Yasal takibe düşmeden evvel bu sebeple bankalar ile anlaşılması gerekmektedir. Borçların yapılandırılması dışında 2022 yılında bankalar tarafından verilen borç kapatma kredilerinden yararlanabilirsiniz. Borçlusu olduğunuz banka dışında herhangi bir bankaya kredi başvurusu yapabilirsiniz. Yapılandırma işlemi diğer borçları tek bir çatı altında toplamanıza yardımcı olacaktır. Borç kapatma kredisi veren bankalar;

  • Ziraat Bankası
  • Vakıfbank
  • Halkbank gibi bankalar tarafından  borç kapatma kredileri vermektedir. Bu kredilerden yararlanarak en kısa süre içinde borçlarınızı kapatabilir ve icralık olmaktan kurtulabilirsiniz.

Avukatlık olan icra borçlarına haciz geldiği bir gerçektir. Bazı kesimler banka tarafından gönderilen mesajları ya da avukatların kendilerini aramalarını ciddiye almazlar. Ancak hukuki işlemlerin sonucu hukuki yaptırımlardan oluşmaktadır. Bahsettiğimiz gibi eve haciz gelmesi gibi bir durum ortadan kalkmış değildir. Sadece haciz için el konulacak olan eşyalar ile ilgili bir değişiklik yapılmıştır. Kişinin yaşamı için gerekli olan eşyaların dışında kalanların haczi mümkündür.

Borçlarınızı ödemeniz için size verilen 3 aylık süre içinde bu borçları ödemezseniz hakkınızda yasal takip başlatılacak ve borçlarınız icra marifeti ile tahsil edilecektir. Bu durumda yapılması gereken şey henüz icraya düşmeden yapılandırma yoluna gitmek olacaktır. Borcunuzu verilen sürede ödemez ya da yapılandırma yoluna gitmezseniz bu durumda evinize haciz gelecektir. Hacizden kaçış yok, aman dikkat!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Tarım Kredi Kooperatifleri Resmi Web Sitesi Değildir.