Tarım Kredi

10 Büyükbaş Hayvan Kredisi Hesaplama 2022 Şartları

Hayvancılık yapmak için finansmana ihtiyaç duyanlar ilk aşamada devlet tarafından verilen desteklere başvuru yapabilir. Bu desteklerden yararlanma hakkı elde edemeyenler için ise tek çare bankalar tarafından verilen kredilere başvurmak olacaktır. Özellikle Ziraat Bankası tarımsal işletmelere ve çiftçilerimize, işletmelerinin maliyetlerinin karşılanması amacı ile kredi vermektedir. Hayvancılık kredilerinin faiz oranları oldukça düşük olmaktadır. Ziraat Bankasının yanı sıra Denizbank, Şekerbank gibi bankalar tarafından da hayvancılık kredilerinin verildiği bilinmektedir. Ziraat Bankası tarafından verilen krediler genelde 2 yıl geri ödemesiz olmaktadır. İçeriğimizden 10 baş büyükbaş hayvan kredisi üzerinden yaptığımız örnek hesaplamaları inceleyebilirsiniz. 

10 Büyükbaş Hayvan Kredisi Hesaplama 2022 Şartları

Hayvancılığa mı başlamak istiyorsunuz? Sizlere ilk tavsiyemiz Tarım ve Orman Bakanlığı, TİGEM, Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından verilen hibe ve destekleme ödemelerine başvuru yapmanız olacaktır. Ancak bu ödemeler gerekli şartları taşıyanlara verilmektedir. Şayet gerekli şartları taşımıyor, yaş şartına uymuyor ya da gerekli büyüklükte araziniz yoksa bankalar tarafından verilen kredilerden yararlanarak işletmenizi kurabilirsiniz. Büyükbaş hayvancılık faaliyetleri oldukça maliyetli olmaktadır. Büyükbaş hayvanlar küçükbaş hayvanlardan 10 kat daha fazla yem tüketmektedir. İşletme maliyetlerinin büyük bir bölümünü yem giderleri oluşturmaktadır.

10 Büyükbaş Hayvan İşletmesi Nasıl Kurulur?

Özellikle bulunulan bölgeye göre hayvan barınaklarının yapılması da oldukça masraflı olmaktadır. Prefabrik ahırlar daha maliyetli olmakta ancak prefabrik malzeme genelde kanatlı hayvan yetiştiriciliği için kullanılmaktadır. Çelikten ya da betonarmeden yapılan ahırlar ise daha maliyetli olmaktadır. Büyükbaş hayvanların fiyatları da oldukça maliyetlidir. Özetle büyükbaş hayvan işletmesi kurmak maliyetli bir iştir. Su, elektrik vb. alt yapıların oluşturulması hepsi birer maliyet unsurudur. İşletmenizin daha düşük maliyetlerde kurulması için yemi satın almak yerine yem bitkisi ekerek alternatifler düşünmeniz gerekiyor. Çiftlik kurmak için bir araziniz varsa, yine arazi ya da tarla almak gibi masrafları da düşmek gerekiyor.

10 Büyükbaş Hayvan İşletmesi Kurmak
10 büyükbaş hayvan işletmesi nasıl kurulur?

İşletme kurmak için hizmet veren pek çok firma bulunmaktadır. Bu firmalar anahtar teslimi olarak çalışmaktadır. Çelik konsültasyon malzemeden 10 baş için gerekli olan tüm alanların yer aldığı bir çiftlik projesi size 140 bin TL‘ ye mal olacaktır. Bu projelerde hayvanların yem yiyebileceği alanlar, yem depoları, hayvan barınağı, gübre giderleri, suluk yerleri vb. tüm detaylar bulunmaktadır. Hayvan alımlarınız için Tarım Kredi Kooperatifi hayvan kredisi kullanabilirsiniz.

Çiftlik Kurmak İçin Neler Gerekiyor?

  • 🐮 Hayvanların Seçimi : Çiftlik kurmadan evvel bir proje hazırlamanız gerekmektedir. Öncelikle işletmenizi hangi amaçla kuracağınıza karar veriniz. İşletmenizi süt verimi almak için mi yoksa et ve kasaplık faaliyetleri için mi kullanacağınıza dair karar verdikten sonra hayvan cinslerini inceleyiniz. Süt almak istiyorsanız en çok süt veren inek cinslerini araştırmanız gerekiyor. Sizlere tavsiyemiz Holstein cinsi ineklerden satın almanızdır. Bu inekler yüksek süt verimi ile kısa sürede kar elde etmenize yardımcı olacaktır. Süt verimi yine yüksek olsun ancak canlı hayvan maliyetlerini azaltayım istiyorsanız bu durumda Friz cinsi inekleri alabilirsiniz.
  • 🐮 Arazi : İşletmenizi kurmak için bir araziye sahip olmanız gerekiyor. Şayet araziniz yoksa bir arazi satın almanız ya da kiralamanız gerekecektir. Bu durumda dikkat etmeniz gereken nokta elektrik ve suya ulaşımdır. Su kanallarının yapılması ve elektrik için alt yapı oluşturulması maliyetli olacaktır. Çiftlik için gereken temel ihtiyaçlardan ikisi elektrik ve sudur. Bu sebeple elektrik ve suya ulaşımın kolay olması gerekmektedir. Birden çok araziniz varsa yine bu kıstaslara dikkat ederek arazi tercihinizi yapınız. 10 hayvan için bir dönümlük arazi ihtiyacınızı karşılayacaktır.
  • 🐮 Bir inek için yaklaşık 20 metre kare alana ihtiyacınız olacaktır. Bu durumda 10 hayvan için 200 metre kare alan kafi olacaktır. Ancak yem depolarının oluşturulması ve diğer bölümlerin yapılması da elzemdir. Özellikle hayvanlar için doğum alanlarının oluşturulması, yem depolarının yapılması ve çoban barınaklarının yapılması gibi hususlar için 1 dönüm arazi ihtiyacınızı karşılayabilecektir. Ahır büyüklüğü hayvan sayıları dikkate alınarak oluşturulacaktır.
  •  5 ve 10 Büyükbaş Hayvan Çiftliği Maliyeti ve Proje Örneklerini inceleyerek çiftliğinizi kurabilirsiniz.
  • 🐮 Özellikle süt hayvancılığı yapacak olanların bu işi elle yapması zordur. 10 baş hayvan çiftliğinde sayı azdır. Ancak hayvanların anaç olması ve zamanla sayının artması sebebi ile elbette ki ilerleyen zamanlarda bir süt sağma makinesine ihtiyaç duyacaksınız. Süt sağma makinelerinin fiyatları 1200 TL civarındadır. 10 hayvan için size 1 süt sağma makinesi yeterli olacaktır. Ancak 100 hayvandan müteşekkil bir çiftlik kurulması durumunda ise 10 adet süt sağma makinesine ihtiyacınız olacaktı.
  • 🐮 İşletmenizi kurdunuz ancak kendiniz işletmenin başında durmayacaksınız. Bu durumda bir çobana ihtiyacınız olacaktır. Bu da bir maliyet demektir. Çünkü her ay kendisine maaş vermeniz gerekmektedir. Hayvanların telef olmaması ve uygun bakım koşullarının sağlanması için tercih ettiğiniz kişilerin tecrübeli olmaları gerekmektedir.
  • 🐮 İşletme giderlerinde en büyük oran yem masrafları olmaktadır. Yem masraflarının en aza indirilmesi için alternatif yollarının üretilmesi gerekmektedir. Bu da ancak yem üretimi yapmakla elde edilecektir. Yem ihtiyacının karşılanması için yem bitkileri üretebilirsiniz . Ya da belirli oranlarda hazır yem kullanabilir, mısır, arpa, yulaf gibi bitkilerden yararlanarak hayvanlarınızın yem ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Şayet büyükbaş hayvancılık yapmak istemiyorum diyorsanız 1000-2000 tavuk çiftliği kurma kredisi alarak tavukçuluğa da başlayabilirsiniz.

Ziraat Bankası Hayvan Kredisi Faiz Oranları 2022

Hayvan yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin kredi almak için başvurabilecekleri bankaların başında şüphesiz Ziraat Bankası gelmektedir. Banka tarafından verilen kredilerin faiz oranları düşük olmakla birlikte geri ödemeleri de çiftçilerimizin durumlarına göre belirlenmektedir. Verilen bu krediler hasat ödemeli olmaktadır. Aylık, 3 aylık, 6 aylık ödeme şekillerinin yanı sıra kredinizi yıllık vadeler ile ödemeniz de mümkündür.

Ziraat Bankası tarafından verilen tarımsal kredilerin faiz oranları yıllık yüzde 17,04 civarındadır. Bu krediler yetiştiricilerimizin mali durumları dikkate alınarak 2 yıl geri ödemesiz de olabilmektedir. 2 yıl geri ödemesiz 7 yıl vadeli hayvancılık kredilerinden yararlanmak isteyen çiftçilerimizin işletmelerinde maddi anlamda sıkıntı olması gerekmektedir. Kurdukları işletmeleri kusursuz bir şekilde işleyenlere 2 yıl geri ödemesiz ayrıcalığı sunulmayacaktır.

Ziraat Bankası Hayvan Kredisi Faiz Oranları
Ziraat Bankası Hayvan Kredisi Faiz Oranları 2022

Ahır yapımı  için Ziraat Bankası’ndan alınacak olan krediler yatırım kredisi olarak değerlendirilmektedir. İşletme kredileri ise hayvan alımlarına ilişkin olarak kullanılmaktadır. Yani canlı hayvan alımı yapacak olan yetiştiricilerimiz banka tarafından verilen işletme dönemine ait kredilerden yararlanırken, 0 büyükbaş hayvan işletmesi kuracak olanların yatırım dönemine ait kredilere başvuru yapmaları gerekmektedir.

Ziraat Bankası TKK Büyükbaş Kredisi

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından verilen bir karar neticesinde tarımsal işletmelere düşük faizli olarak kredi kullandırılacaktır. 2022 yıllarında devam edecek olan bu kampanyalardan yararlanmak isteyenlere verilecek olan kredilerin üst limitleri 10 milyon TL olmaktadır. 5362 sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanan karar kapsamında büyükbaş hayvan alımları için yatırım ve işletme dönemlerine ait olarak kullandırılacak kredilerde yüzde 90 ve 100 faiz indirimi yapılacaktır.

Büyükbaş hayvan besiciliği için kredi almak isteyenlerin 10 baş ve üzerinde işletme kurmaları ya da mevcut işletmelerini 10 başın üzerine çıkarmaları gerekmektedir. Kaba yem ihtiyacı için ekstra maliyet harcamayan ve yemlerini kendileri üreten işletmelere öncelik verilmesi söz konusu olacaktır. Kredi kapsamında barınak yapımı, mevcut barınakların tadilatı, tartı sistemi, gübre yönetimi, balya ve çayır biçme makineleri gibi ekipman alımları yer almaktadır. Bunların yanı sıra münferit ekipman ve enerji üretmek için oluşturulan sistemler için yatırım kredisi verilmektedir. İşletme kredilerinin alınabilmesi için ise erkek hayvanların en az 3 ay süredir bakanlığın ilgili sistemine kayıt olması, diğer hayvanların ise en fazla 20 aylık yaşta olması gerekiyor.

Bu şartları taşıyanlar Ziraat Bankası’ na 2022 yılı sonuna kadar kredi başvurusunda bulunabilir.

Hayvan Kredisi Hesaplama

Aşağıdaki tabloda aylık taksit tutarları gösterilmektedir. 2 yıl geri ödemesiz ya da 7 yıl vadeli olarak kredi kullanabilirsiniz. %50 faiz indirimli aylık 0,71 faiz oranlarıyla büyükbaş hayvan kredisi hesaplama tablosu aşağıdaki gibidir.

Kredi TutarıVadeAylık Taksit Tutarı
10.000 TL60 ay (2 yıl geri ödemesiz)205,26 TL
10.000 TL84 ay (7 yıl vade)158,47 TL
20.000 TL60 ay (2 yıl geri ödemesiz)410,52 TL
20.000 TL84 ay (7 yıl vade)316,93 TL
30.000 TL60 ay (2 yıl geri ödemesiz)615,79 TL
30.000 TL84 ay (7 yıl vade)475,40 TL
40.000 TL60 ay (2 yıl geri ödemesiz)821,05 TL
40.000 TL84 ay (7 yıl vade)633,86 TL
50.000 TL60 ay (2 yıl geri ödemesiz)1.026,31 TL
50.000 TL84 ay (7 yıl vade)792,33 TL
60.000 TL60 ay (2 yıl geri ödemesiz)1.231,57 TL
60.000 TL84 ay (7 yıl vade)950,79 TL
70.000 TL60 ay (2 yıl geri ödemesiz)1.436,83 TL
70.000 TL84 ay (7 yıl vade)1.109,26 TL
80.000 TL60 ay (2 yıl geri ödemesiz)1.642,09 TL
80.000 TL84 ay (7 yıl vade)1.267,72 TL
90.000 TL60 ay (2 yıl geri ödemesiz)1.847,36 TL
90.000 TL84 ay (7 yıl vade)1.426,19 TL
100.000 TL60 ay (2 yıl geri ödemesiz)2.052,62 TL
100.000 TL84 ay (7 yıl vade)1.584,65 TL

Denizbank Hayvan Kredisi

Denizbank tarafından hayvan alımları için kredi verilmektedir. Besi sığırı alımları için bu kredilerden yararlanabilirsiniz. Kredi geri ödemeleri çiftçilerimizin maddi durumlarına göre belirlenmektedir. 6 ayda bir ödemeli olarak kredinizi 12 ay vadeli kullanabilirsiniz. Canlı hayvan alımları için kullanacağınız kredi tutarı ancak hayvanların fatura değerinin yüzde 75′ i kadar olacaktır. 10 başlık bir çiftlik kurmak istediğinizde hayvanların 10 bin TL olduğunu farz edersek, ancak 75 bin TL kredi kullanabilirsiniz. Tarımsal yatırım kredilerini inceleyebilir ve verilen diğer kredi türlerinden yararlanabilirsiniz. Tarımsal ekipman kredisi ve traktör kredisi alarak da işletmeniz için gerekli olan teçhizatın sahibi olabilirsiniz.

İşletme kurmak, canlı hayvan ve ekipman alımları gibi konularda ihtiyaç duyduğunuz finansmanı bankalar tarafından verilen krediler yolu ile sağlayabilirsiniz. Ziraat Bankası tarafından verilen faiz indirimli kredilerden de yararlanarak işletmenizi kurabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Bayram dedi ki:

    Selam
    Benim 33 tane erkek büyük baş hayvanım danam var ticari işletme belgem var
    Ve ssk li maaş bordrolu çalışanım
    Kredi nasıl çekebilirim bu hayvanların üzerine kredi nasıl çekebilirim hangi banka daha kolay verir

  2. Erol Turan dedi ki:

    1000 büyük bas hayvan besiciligi yapmak icin ne gibi sartlar gerekli .Özellikle büyük bas süt besiciligi uzerinde düşünüyorum

Tarım Kredi Kooperatifleri Resmi Web Sitesi Değildir.