Tarım Kredi

Emekli Krediyi Ödemezse Ne Olur? Maaştan Kesinti Oranı

Günümüzde yaşanan ekonomik sıkıntılar sebebi ile vatandaşlar çektikleri kredileri ödeyemez hale geldiler. Kredi faizlerinin yükselmesi ve ödenmeyen borçlar yüzünden düşen kredi notu sebebi ile mevcut bankalarda bulunan kredi borçları için başka bankalara da başvuru yapılamıyor. Bu yazımızda sizlere emekli vatandaşlar kredilerini ödeyemezler ise maaşından borcu kesilir mi? Emekli maaşına haciz veya bloke konulur mu? gibi sorulara cevaplar arayacağız. Detaylar içeriğimiz de.. 

Emekli Krediyi Ödemezse Ne Olur? Maaştan Kesinti Oranı

Emekli Maaşından Kredi Kartı Borcu Kesilir mi?


Geçim sağlamak için yalnızca maaşın yeterli olmadığı şu dönemlerde emekliler maalesef ki ek işte de çalışmak durumunda da kalabiliyorlar. Ek işte de çalışmanın yetmediği durumlarda mecburen bankaların yolunu tutarak kredi ve kredi kartlarına sarılıyorlar. Ödeme günleri geldiğinde de yine çeşitli durumlar sebebi ile ödemeler gecikebiliyor veya hiç ödenemeyebiliyor. Bankalar kişilere bu borçları ödemeleri için 90 gün süre veriyor. Şayet borçlar yine ödenmez ise haklarında yasal işlem başlatılıyor.

İcra durumlarında kişiler sigortalı olarak çalışıyorlar ise maaşlarının dörtte birine haciz uygulanır ve mevcut borçları maaşlarından kesinti yapılmaktadır. Ancak emeklilerde böyle bir durum söz konusu değildir. Emeklilerin maaşları yalnızca kendi talepleri doğrultusunda kesintiye uğramaktadır. Bu maaşlardan izinsiz olarak yalnızca nafaka borçları kesilmektedir. Kişilerin hakkında icra takibi başlatılmış dahi olsa emekli vatandaşlar İcra Dairesine müracaat ederek ‘borcum maaşımdan kesilsin’ talebinde bulunmadığı sürece yasalara göre maaş haczi yapılamamaktadır.

Emekli Maaşından Kredi Kartı Borcu Kesilir mi? 
Emekli Maaşından Kredi Kartı Borcu Kesilir mi?

Bankalar kişilere kredi ve kredi kartı kullandırmaları halinde bilinçsiz buldukları emeklilerin maaşlarından otomatik olarak kesinti yapabiliyorlar. Ancak bu yasalara aykırı bir durumdur. Emeklilerin maaşlarına bazı durumlar haricinde haciz konulamamaktadır. Kredi ve kredi kartı borçları için herhangi bir kesinti durumu söz konusu olamayacağı gibi emekliler maaşlarında oluşan kesintilerin iptalini gerçekleştirebilmektedir. 

Emekli Maaşına Haciz Gelir mi?

Emeklilerin kredi ve kredi kartları borçlarını ödeyememelerinden dolayı bankalar 90 gün yani 3 aylık bir süre tanımlamaktadır. Kişiler bu süreç içerisinde borçlarını ödeyemezler ise haklarında yasal işlem başlatacaklarını dile getirirler. Eğer borçlu kişi 90 günün sonunda da borcunu ödemiyor ise artık yasal işlemler başlar ve kişinin belgeleri avukata verilir. O saatten itibaren kişilerin muhatabı bankalar değil avukatlar ve icra daireleri olur. Dosyanın avukata verilmesinin ardından kişilerin kayıtlı cep telefonlarına kısa bir mesaj ile veya evlerine gönderilen tebligatlarda “Dosyanın artık avukatlarda olduğu ve borcu ödememeleri halinde hukuki işlemlerin başlatılacağı hususunda bilgiler” yer alır. Bunları dikkate almanız gereklidir. Avukatın aramaları ve mesajlarının sona ermesinin ardından hukuk bürosu tarafından aranarak borcu hangi tarih aralıklarında ödeyebileceğiniz sorulur. Eğer borcunuzu ödeyeceğinize dair bir tarih verirseniz o tarihe kadar borcunuza faiz işlenmeyecektir.

Hukuk bürosundan sizi arayan kişilerin sizinle hakaret içerikli konuşmasına izin vermeyin. Şikayet hakkınızın bulunduğunu unutmayınız. İcra takibinde olmanız sebebi ile size kredi veya kredi kartınızın borçlarını ne zaman ödeyebileceğinizin sorulmasının ardından bir de ara ara ödemeli seçenekler sunulacaktır. Eğer borcunuzu ödeyecek durumunuz hiçbir şekilde yok ise ödeyeceğinize dair bir süre vermeyiniz. Aksi taktirde yanlış beyandan dolayı tazyik hapis alabilirsiniz. Ayrıca ihtiyacınız varsa İcralık olanlara kredi kartı veren bankalardan kredi kartı alabilirsiniz.

Kredi kartınızı veya kredi borcunuzu ne bankaya ödeyebildiniz ne de hukuk bürosuna.. Bu kapsamda artık icralık oldunuz demektir. Üzerinize kayıtlı aracınız veya eviniz var ise bunlar satışa çıkartılır ve borç eksilir. Eğer bunlar yoksa haciz için evinize haciz uygulaması yapılabilir. Evinizde zorunlu kullanımı olan eşyalarınız haczedilmez. Eğer bir eşyadan bir adet bulunuyor ise haciz işlemi yapılmaz. Lüks denilebilecek eşyalarınız yok ise haciz işlemi yapılmaz.  İcra ve İflas Kanununun 82. maddesinde belirtildiğine emekli maaşı kişinin talebi haricinde hacze uğratılamaz. 

Banka Emekli Maaşına Bloke Koyabilir mi?

Bankalara olan borçlar sebebi ile emeklilerin maaşlarının ellerinden alınması ve bloke konulması mümkün değildir. Şayet kişi borçları sebebi ile hacze uğramış ise İcra ve İflas Kanununun 82. maddesine göre bu hesaplara haciz uygulanamamaktadır. Emekli maaşlarının yanı sıra ordu ve zabıta hizmetlerinden malul olanlara ve bu mevcut hizmetlerden bir tanesinin sona ermesinden kaynaklı olarak ailelerine verilen maaşlara da haciz konulamamaktadır. Ayrıca ordunun denizaltı ve hava mensuplarına sağlanan dalış ve uçuş tazminatları için verilmekte olan ikramiyelere de haciz uygulaması yapılmamaktadır. Bankalar kişilerin borçlarını Varlık Şirketlerine devretmişlerdir.

Banka Emekli Maaşına Bloke Koyabilir mi?
Banka Emekli Maaşına Bloke Koyabilir mi?

Emekli maaşları üzerindeki blokelerin kanunlar üzerinde herhangi bir dayanağı bulunmamaktadır. Normal şartlarda emekli kişinin izni olmadan maaşına el konulamaz. Eğer şahsi izni olmadan bloke konulmuş ise emekli bunu kaldırabilme hakkına sahiptir. Kişinin kendi talebi doğrultusunda maaşına bloke konulmuş ise de maaşın tamamına bloke konulamaz. İzinli olarak yalnızca 1/4’üne bloke konulabilir. Emekli maaşına şu durumlarda bloke konulabilir;

  1. Şayet kişi eşinden ayrılmış ve nafaka ödemek durumunda ise ve ödenmeyen nafaka borçları bulunuyorsa maaşa bloke konulabilmektedir. 
  2. Nafaka dışında kişilerin kendi istekleri doğrultusunda yalnızca maaşının dörtte birine haciz konulabilmektedir.

Emekli maaşı bunların haricinde herhangi bir şekilde haczedilemez yani bloke edilemez. Emekli maaşına konulan haczin kaldırılması için kuruma bir adet dilekçe yazılması gereklidir. Bu sayede maaşa konulan haciz ortadan kaldırılabilmektedir. Dilekçe örneğine ulaşmak ve bilgisayarınıza word uzantısı olarak indirmek için Dilekçe Örneği linkine tıklamanız yeterli olacaktır. Bankaların yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu’da kendi alacağı için emekli maaşına haciz koyamaz. Yani emekli maaşlarına hiçbir şekilde haciz konulamamaktadır.

Kredi Borcu Maaştan Kesilir mi?

Borçlardan dolayı bankalar tarafından sürekli olarak aranır ve ödeme yapmaz isek haciz göndereceklerini belirtirler. Hatta göz korkutmak adına hapis cezasının bahsini geçiren bankalar bile bulunabiliyor. Anayasamızın 38. maddesinde de belirtildiği üzre herhangi bir borç sözleşmesinden dolayı kimsenin özgürlüğü kısıtlanamaz. Kişilerin hakkında tutuklama kararı çıkmasının belirli birkaç sebebi vardır. Bu sebepler İcra ve İflas Kanununun 337. maddesinde belirtilmiştir.

Kredi borcu sebebi ile hapis cezasına çarptırılmak için iki sebep bulunmaktadır. Bu sebeplerden bir tanesi mal beyanında bulunmamak veya verilen beyanın gerçeklikle alakası olmaması, ikincisi ise alacaklı kişinin veya icra memurlarının yanında borcunu ödeyeceğine dair yazılı bir beyanda bulunulması ve beyanda bulunulan husususun yerine getirilmemesi konularına kişiye İcra ve İflas Kanununda belirtilen maddelere göre 3 aya kadar tazyik hapis cezası verilir. Üç aylık tazyik hapis cezasından kurtulmak ve mahkumiyet durumunun sona ermesi için ise borcun ödenmesi gereklidir.

 Avukata Düşen Kredi Borcunu İle Yapılandırma işlemleri için içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Kredi borcunuz var ve icra takibine düşmüşseniz ve borcunuzu ödeyecek durumda değilseniz ödeme yapacağınıza dair beyanda bulunmayınız. Eğer malınız mülkünüz veya haczedilebilecek bir şeyiniz bulunmuyor ise kimse sizden bir şey talep edemez. Eğer sigortalı çalışan iseniz banka maaşınızın dörtte birini haczedebilir. Emekli iseniz kendi izniniz olmadan bu da kanunlar gereği gerçekleştirilemez.

Emekli Krediyi Ödemezse Ne Olur?

Emekli bir vatandaş bankadan kredi çekmiş veya kredi almış ancak borcunu ödeyememiş ise kredi çekimlerine bankaya gösterdiği bir kefil veya ipotek bulunuyor ise mevcut borç kefilden tahsil edilir. Eğer kefil yok yalnızca ipotek var ise ipotek gösterilen araba, ev ya da arsa elinden alınıp satışı gerçekleştirilerek borç tahsil edilir. Ancak böyle bir durum da söz konusu değil ise evinde lüks eşyalar olmadığı süre haciz işlemi uygulanmaz.

Görüldüğü üzere emekli vatandaşlar mevcut borcunu ödemez ise maaşlarında herhangi bir kesinti yapılması söz konusu değildir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
  1. Ismail.condul dedi ki:

    Çektiğim kiredi. Taksidine.maassim.yetmiyor.nankadan.odemelerimin.dahadusukbirsekilde.odemek.isatıyorum.bAnka.kabul.etmiyor.ben.emekli.kiyiyim…maaşım.3700.tl.odemem.gereken.kiredi.taksidim.5000.tl.neyapmaliyim.yardımızda.olurmusunuz.

  2. Ismail.condul dedi ki:

    Kiredi.odemelerim.5000.tl.maasim.3700.tl.borcumu.oeyemiyorum.bankayla.abulaşma.yoluy.bişediler.yardımızda.olunmuyor.ben.her.ay.2500.tl.odemek.isatıyorum.daha.fablasını.odiyemiyorum.herhangi.birsekilde.olanaksizdir.cetap.aliyorum.hişbirliği.malvarligim.yok.uzerine.bAnka.emea
    li.maasimin.tamamina.elkoyabilirmi.

  3. Nurdan dedi ki:

    Denizbank hiç sormadan bütün emekli maaşımı alıyordu. İtiraz ettim, şimdi dörtte birini alıyor.

Tarım Kredi Kooperatifleri Resmi Web Sitesi Değildir.