Tarım Kredi

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara 2022 Devlet Yardımı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından eşi vefat etmiş kadınlara yapılan yardımlar 2022 yılında da devam ediyor. Ayni ve nakdi olarak verilen bu destekler sosyal yardım niteliğindedir. Eşi vefat etmiş kadınların pek çok hakkı bulunuyor. Bayram ikramiyelerinin yanı sıra dul ve yetim maaşlarından da yararlanabiliyorlar. Devlet tarafından verilen bu maaşların sorgulaması da yapılıyor. Eşi vefat eden kadınlara düzenli olarak yapılan nakdi yardımlar, sosyal yardım şartları ve 2022 yılı dul maaşları hakkındaki tüm detaylar haberimizde.. 

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara 2022 Devlet Yardımı

Bakanlık tarafından dul kadınlar için yeni bir düzenleme getirildi. “Eşi Vefat Etmiş Kadınlar için Bir Nakit Sosyal Yardım Programı” adı ile düzenlemeye alınan program kapsamında bayanların maddi yetersizlikten dolayı hayatını devam ettirmesinin zor olduğunu ve bu sebeple finansal desteğe daha fazla ihtiyaçlarının olduğun belirtildi. Erkekler için çalışma ortamı oldukça fazla iken kadınlar için de bir o kadar düşük. Birçok firma yaşları gereği kadınlara istihdam sağlamazken, sağlayan yerlerde şartları oldukça zorlaştırıyor.

Bu sebeple Bakanlık düğmeye basıyor ve eşi vefat etmiş ve daha sonra evlilik yapmamış kadın vatandaşlarımıza aylık 275 TL. maaş ödenmesine karar veriliyor. Ancak ödemeler 2 ayda bir yapılıyor. Bu kapsamda da iki ayda bir ödenecek olan tutar 550 TL. olarak belirleniyor.

Eşi Vefat Etmiş Kadın Yardımı Başvuru Şartları Nelerdir?

Kadın vatandaşlarımızın geçimlerini sağlamaları adına verilen bu maaş desteği için bazı koşulların sağlanıyor olması gereklidir. Bu şartlar hemen hemen dul maaşı ile aynı diyebiliriz.

  • Maaştan faydalanmak için kadınların vefat eden eşi ile resmi nikahlı olması gerekmektedir. İmam nikahı bu kapsamda geçerli olmuyor.
  • Maaştan faydalanacak olan kadının sigortalı bir işte çalışmıyor ve düzenli bir gelirinin olmaması gerekiyor.
  • Maaşa başvurulduğu dönemde evli olmamak ya da eşi vefat ettikten sonra herhangi bir evlilik yapmış olmamak gerekiyor.
  • Dul aylığından veyahut yaşlılık aylığı almıyor olunması gereklidir. 
  • Maaş talebinde bulunup almaya hak kazanıldıktan sonra kadının bir başkası ile imam nikahlı olduğu tespit edilir ise maaşı kesilecektir.
  • Kadının aylık olarak elde ettiği bir geliri var  ise bu gelirin muhtaçlık sınırının altında olması gereklidir.
  • Adres değişiklik veya taşınılması halinde yapılan ödemeler kesilecektir. (Bu durumun nedeni ise kişinin bağlı bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan yardım alıyor olmasıdır. Adres değişikliği yaptıktan sonra o bölgede bulunmayacağınız için Vakıf size destek veremeyecektir.

Dul Yardımı Başvuru Nasıl Yapılır?

Eşi vefat etmiş kadınlara sağlanan bu yardım için herhangi bir başvuru evrakı talep edilmemektedir. Başvuru için Valilik ve Kaymakamlıklara bağlı bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları‘nı Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı belgesi ile ziyaret etmeniz yeterli olacaktır. Bunun haricinde herhangi bir evrak talep edilmemektedir.

Eşi Vefat Eden Kadınlara Ödenecek Tutarlara Zam Geldi!

Başlatılan proje kapsamında kadınlara verilen destek tutarları geçtiğimiz dönemlerde aylık 250 TL iki aylık yapılan ödeme döneminde ise toplamda 500 TL olarak sağlanıyordu. Ancak yaşam pahalılığı ve enflasyon oranları ile birlikte tüm maaşlar ile birlikte eşi vefat eden etmiş kadınlara verilecek olan maaşlara da zam gelerek iki aylık ödemeli tutar 550 TL’ye yükselmiştir. 

Dul Kadınlara Ödenen Maaşlar Hangi Durumlarda Kesilir?

Eşi vefat etmiş kadınların aldıkları maaşlar bazı durumlarda devlet tarafından kesilecektir. Bu sebepleri aşağıda maddeler halinde belirteceğiz;

  • Kadınlar maaşı aldıkları tarihlerde başka bir kişi ile evlenir veya imam nikahlı olduğu tespit edilir ise maaşları kesilecektir.
  • Maaş alan kişinin aylık gelirinin 484 TL’yi aşması durumunda da maaşları kesilecektir. 
  • Adres değişikliği veya taşınma durumunda da maaş ödemesi kesilecektir.
  • Dul maaşı alıyorsanız bu maaşı almak için ondan feragat ettiğinizi beyan etmeniz gerekmektedir. İki maaşı aynı anda alamazsınız.

Eşi Vefat Eden Kadınlar Aylıkları Nereden Alır?

Yukarıdaki şartları karşılayan kişiler maaş ödemesinden faydalanmaya hak kazanacaklardır. İki ayda bir ödenecek olan tutarlar PTT Şubelerinden alınacaktır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları kendisine yapılan başvuruları Mütevelli Heyeti tarafından değerlendirilecektir. Bunun yanı sıra başvurusu kabul edilen kişilerin durumlarının tamamen tespit edilmesi ve değerlendirilmesi için ev ziyaretleri de gerçekleştirilebilir.

Ödemeler SYDV Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak olup PTT şubelerinden yapılacaktır. Başvuru yapacak kadınlara sosyal yardım kartı verilecektir. Hak kazanmış olanlar kartları ile birlikte PTT şubelerinden ya da PTT Matik‘lerden yapılan maaş ödemelerini alabilirler.

Eşi Vefat Eden Kadına Sunulan Haklar

Kadınların sosyal yaşamlarında kötü bir etkilenme olmaması adına, iyi şartlarda geçimlerini sağlamaları adına ve hayatlarına iyi bir şekilde devam etmeleri için maddi destek sağlamaları adına destek amaçlı bağlanan pek çok maaş bulunuyor. Maddi yardımların yanı sıra ayni yardımlar da sağlanmaktadır. Ekim 2008 tarihi sınırlı olmakla beraber dul kadınlar, emekli olmuş eşlerinin maaşlarını almaktadırlar.

Bunun yanı sıra babası vefat eden kız ve erkek çocukları da maaş alabilmektedir. Erkeklerin maaşları 18 yaşına geldikleri anda aylıkları kesilirken kızlar evlenene kadar babalarından kalan maaşı alabilmektedir. Dul aylığı alan bir kadın babasından kalan maaşı da almaya devam edecektir. Ancak SSK’lı olan bir kadının vefat eden eşinin Bağ-kurlu veya Emekli Sandığı’na bağlı olması şartı ile  iki maaşı da alabilmektedir.

Dul maaşı almaya hak kazanmış olan bir kadının maaşı ancak başka bir kişi ile evlenmesi halinde kesilecektir. Şayet resmi bir evlilik gerçekleşmiş ise kadının hem dul maaşı hem de babasından aldığı yetim maaşı kesilecektir. Yetim maaşları için annenin sağ olması halinde vefat eden babanın maaşı kesintiye uğrayacaktır. Yetim kıza babasının kesilen maaşının oranı yüzde 25 oranında olacaktır. Yani bu kapsamda anne sağ ise babanın maaşının 900 TL. olduğunu var sayar isek 225 TL.‘si kıza bağlanacaktır. Geri kalan 675 TL. anneye kalacaktır. Kadınların dul maaşından faydalanmaları için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru talebinizi belirten bir dilekçe yazmanız gereklidir.

Bu kapsamda kadın hakları şu şekildedir;

  • Babadan kalan yetim aylığı
  • Dul maaşı,
  • Ölüm aylığı,
  • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yapılan yardımlar,
  • Vakıflar Genel Müdürlüğü muhtaçlık yardımları,
  • Belediyelere başvurusu yapılabilecek nakdi ve ayni yardımlar,
  • Sivil Toplum Kuruluşlarından yapılan yardımlarından faydalanabilirler.

Dul Maaşı Nasıl Alınır?

Devlet tarafından verilen sosyal yardımlar kişilerin geriye kalan hayatlarının iyi bir şekilde devam ettirebilmeleri için sunulan desteklerdir. Dul maaşı da eşleri vefat etmiş veya boşanan kadınlara devlet tarafından sağlanan bir haktır. Yani bu kapsamda kadın her ne şekilde kalmış olursa olsun verilen dul maaşından faydalanabilmektedir.

Kadınlar hayatlarını maddi sıkıntı çekmeden devam ettirsinler diye geçen yıl iki ayda bir 1.495 TL’dir. Dul maaşına başvuru yapmak için aşağıdaki evrakların hazırlanması gereklidir:

  • Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanının aslı ve bir adet fotokopisi,
  • Başvuru yapacak olan kişinin nüfus kayıt örneği,
  • Güncel 3 adet vesikalık fotoğraf, 
  • Kimlik araştırma belgesi,
  • Gelir durumunu beyan eden bir adet belge,
  • Kişinin üzerine kayıtlı mal bildirimlerinin belgesi,
  • Defin belgesi gereklidir.

Bu belgeler ile birlikte bağlı bulunan Kaymakamlıkların Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuru yapabilirsiniz. Dul maaşları; kadının bir başkası ile imam nikahı da dahil olmak üzere evlenmesi durumunda, sigortalı bir işte çalışılmaya başlanması halinde, muhtaçlık durumunun ortadan kalkması ile kesintiye uğrayacaktır.

Devlet tarafından kadın vatandaşlarımıza verilen yardımlardan faydalanmak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuru yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Tarım Kredi Kooperatifleri Resmi Web Sitesi Değildir.