Tarım Kredi

Zeytin Desteklemesi Kaç Para? Ne Zaman Yatar?

Bakanlık tarafından buğday desteği, mazot gübre desteği gibi tarım alanında birçok destek ödemesi yapılmaktadır. Verilen desteklerin içerisinde zeytincilik ile uğraş veren kişilere de ödeme yapılmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda verilen tarım destekleri 2022 yılında da verilecek. Yetiştiriciler mazot gübre desteklemeleri ve buğday desteklemeleri için verilen dekar başına ne kadar olduğunu ve ödemelerin ne zaman ödeneceğini merak ediyor. Çiftçi desteklemelerine ilişkin son dakika haberleri ve verilen desteklemelerin ne zaman ödeneceğine ilişkin detaylar içeriğimiz de.. 

Zeytin Desteklemesi Kaç Para? Ne Zaman Yatar?

Zeytin Yetiştiriciliğine Verilen Destekler Nelerdir?

Zeytin yetiştiriciliği yapan üreticilere devlet tarafından pek çok farklı ödeme yapılmaktadır. Yapılan ödemelerden faydalanacak olan kişilerin başvuru yapmaları gereklidir. Zeytincilik ile uğraşan kişilere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından mazot ve gübre desteği, biyolojik ve biyoteknik mücadele, fark ödemesi, Organik Tarım Uygulamaları, geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği, İyi Tarım Uygulamaları desteklerinde ödeme yapılmaktadır. Bakanlığın yanı sıra zeytin üreticiliği yapan kişilere devlet zeytin desteği alanında pek çok ödeme yapmaktadır. Yetiştiricilerin desteklemeden faydalanmaları için belirlenen tarihlerde başvuru yapmaları gerekmektedir.

Zeytin Yetiştiriciliğine Verilen Destekler Nelerdir
Zeytin Yetiştiriciliğine Verilen Destekler Nelerdir

Zeytin yetiştiriciliği yapan üreticilere geçen yıllarda destek verildiği gibi 2022 yılında da destek ödemeleri yapılmaya devam edilecektir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Geleneksel Zeytin Bahçelerinin Rehabilitasyonu” desteği verilmektedir. Destek kapsamında dekar başına 100 TL. ödeme yapılmaktadır. Belirlenmiş olan destekten faydalanacak olan yetiştiricilerin Çiftçi Kayıt Sistemine kaydının bulunması gerekli olup bir dekarda minimum 8 tane ağacı bulunan zeytinlik alanları kapsamaktadır.

Zeytin yetiştiriciliği ile uğraşan kişilere TKDK tarafından da destek verilmektedir. Desteklenen sektörler arasında Bitkisel Üretim de yer almaktadır. Bu kurum tarafından verilen desteklemelerden faydalanmak için başvuru koşullarını sağlıyor olmak ve yapılan çağrı zamanlarında belirlenmiş bir proje ile başvuru yapılması gereklidir. Yine bu desteklerden faydalanılabilmesi için destekleme kapsamına giren illerde ikamet ediyor olmanız gereklidir. TKDK tarafından desteklenen iller tabloda verilmiştir.

1-      Denizli15- Malatya29- Manisa
2-      Afyonkarahisar16- Diyarbakır30- Yozgat
3-      Çorum17- Kütahya31-Mardin
4-      Ağrı18- Elazığ32- Van
5-      Çankırı19- Konya33- Mersin
6-      Aksaray20- Erzincan34- Uşak
7-      Çanakkale21- Kastamonu35- Muş
       8- Amasya22- Erzurum36- Trabzon
       9- Bursa23- Kars37- Nevşehir
      10- Ankara24- Giresun38- Tokat
      11- Burdur25- Karaman39- Ordu
      12- Ardahan26- Kahramanmaraş40- Şanlıurfa
      13- Balıkesir27- Hatay41- Samsun
      14- Aydın28- Isparta42- Sivas

Geleneksel Zeytin Bahçelerinin Rehabilitasyonu Desteği

Tarım ve Orman Bakanlığı verilecek desteklerin netlik kazanması adına tüm kararlar Resmi Gazetede yayımlanır ve yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. Zeytin bahçeleri için verilecek olan desteğe ilişkin ise Resmi Gazete‘de “Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğkararında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bitkisel üretime destek verilmesi adına sağlanacak desteklemeler yer almaktadır. Tebliğ’de belirtildiğine göre yetiştiricilere;

  • Mazot ve gübre desteği,
  • Organik Tarım Desteği,
  • İyi Tarım Uygulamaları Desteği,
  • Toprak Analizi Desteği,
  • Bitkisel Üretim Gerçekleştiren Küçük Aile İşletmelerine Destek,
  • Yem Bitkileri Desteği,
  • Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği,
  • Yurt İçi Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği,
  • Bombus Arısı Kullanım Desteği,
  • Yurt İçi Sertifikalı Fidan/ Fide ve Standart Fidan Kullanım Desteği,
  • Yurt İçi Sertifikalı Fidan Üretim Desteği,
  • Yurt İçi Sertifikalı Tohum Üretim Desteği,
  • Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline Göre Fark Ödemesi Desteği,
Geleneksel Zeytin Bahçelerinin Rehabilitasyonu Desteği 
Geleneksel Zeytin Bahçelerinin Rehabilitasyonu Desteği

verilmektedir. Bu desteklerin içerisinde Geleneksel Zeytin Bahçelerinin Rehabilitasyonu Desteği de yer almaktadır. Verilen desteklemelerinin her birinin destek ödemeleri ve koşulları birbirinden farklıdır. Birçoğunun ortak bir tek koşulu vardır. O da yetiştiricilerin üretim faaliyeti gerçekleştirdiği yerlerdeki Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlarının bulunması gerektiğidir. Zeytin yetiştiriciliği yapan kişilerin verilen desteklemelerden faydalanmaları için bir dekarlık alanda minimum 8 adet ağacının bulunması gereklidir. Zeytincilik yapan kişilere verilen destekler yalnızca bu kapsamda değil Biyoteknik ve/veya Biyolojik Mücadele Destekleri içerisinden Biyoteknik mücadele desteği kapsamında 33 TL ödeme yapılmaktadır.

Geleneksel Zeytin Bahçesi Rehabilitasyon Desteği Şartları Nelerdir?

Geleneksel zeytin bahçesi rehabilitasyon desteğinden faydalanmak için yapılması gerekenler tebliğ kararı ile şu şekilde belirlenmiştir;

  • Destekleme başvurusu yapacak olan çiftçilerin tebliğde belirtildiğince minimum 1/5’inde, gereksinim duyulan ağaçlarda iyileştirme ve budama yapıldığını tespit ettirmesi gerekli olup gençleştirme ve iyileştirme adına budama yapan çiftçilere budadıkları kısma göre destekleme ödemesi verilecektir.
  • Zeytin yetiştiricilerinin destekten yararlanmaları için üretimin gerçekleştirdiği yılda Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt yaptırmaları şartı aranmaktadır. Bunun yanı sıra budama yapmadan evvel destek için belirtilen talep formu ile birlikte İl ve İlçe Tarım Müdürlüğüne giderek gerekli tespit ve incelemeleri uygulatmaları gereklidir.
  • Gençleştirme budamasının gerçekleştirileceği Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan zeytinlik tasarruf alanının minimum 5 dekar olması şartı aranmaktadır.
  • Ödenecek olan desteğe konu olan zeytin bahçesi için genleştirme budamasının yapılmasının ardından İl ve İlçe Müdürlüklerince gerekli denetimleri sağlanarak ödemelerin tutarı belirlenecek olup “Geleneksek Zeytin Bahçesi Gençleştirme Budaması Sonrası Kontrol Tutanağı” na yazılacaktır.
  • Desteklemeden faydalanacak olan kişilerin bir dekarlık alanda en az 8 tane ağacının bulunması da şartlar arasında bulunmaktadır.
Geleneksel Zeytin Bahçesi Rehabilitasyon Desteği Şartları Nelerdir?
Geleneksel Zeytin Bahçesi Rehabilitasyon Desteği Şartları Nelerdir?

Destek için belirlenmiş olan koşullar maddelerde belirtildiği gibidir. Başvurular başladığı tarihte yetiştiricilerin gerekli evraklar ile birlikte İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bir başvuru dilekçesi ile birlikte başvuru yapmaları gereklidir. Başvuru tarihleri sona erdiğinde yapılan başvurular kabul edilmeyecektir. Belirtilen destek için yeni bir tebliğ yayımlandığı tarihte yürürlüğe girecektir.

Destek için belirlenmiş askı süresi 5 gün olup Kesin İcmaller Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne gönderilecektir.

Biyoteknik ve Biyolojik Mücadele Zeytincilik Desteği

Verilen bu destek kapsamında pek çok alanda kişilere çeşitli ödemeler yapılıyor. Açık alanda üretim yapan kişilere ve örtüaltı üretim gerçekleştiren kişilere verilen toplam tutarlar birbirinden farklı olmaktadır. Bitkisel Üretimde Biyolojik Ve/Veya Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Uygulama Tebliği kararlarında belirtildiği üzere;

Örtüaltı üretimde paket toplamı için; 520 TL ödeme,
Açık alanda gerçekleştirilen üretimlerde; 130 TL ödeme yapılmaktadır.

Destekleme ödemesine tabi tutulan rakamlar geçen yılın Resmi Gazete kararı ile bazı maddeler ile değişikliğe uğramıştır. Daha evvel Açık Alanda faaliyet gösterenlere paket toplamı 100 TL ödeme yapılırken uygulanan değişiklik neticesinde 130 TL olmasına karar verilmiştir. Bunun yanı sıra Turunçgil için Biyolojik Mücadele kapsamında yapılan ödemeler 50 TL’den 80 TL’ye çıkartılmıştır. Desteklemeye konu olan ürünler şu şekildedir;

  • Turunçgil,
  • Açık alanda domates yetiştiriciliği,
  • Salatalık, domates kabak, biber, patlıcan (Örtüaltı),
  • Zeytin,
  • Bağ,
  • Nar,
  • Elma,
  • Kayısı
  • Ayva,
  • Şeftali,
  • Nektarin,
  • Armut

Ürünlerine destek verilmekte olup görüldüğü üzere zeytin yetiştiricileri de desteğe tabi tutulmuştur. Zeytin yetiştiricilerinin üretim yaparken zeytin sineğine karşın önlem almak adına biyoteknik mücadeleden faydalanmak isterlerse feromon+tuzak desteğinden yararlanmaları için bireysel olarak en az 40 dekar zeytinlik alanda biyoteknik mücadelenin yapıldığını kanıtlı olarak belirtmesi gereklidir. Destek kapsamında zeytin üreticilerine 33 TL biyoteknik mücadele desteği verilmektedir.

Tarım Havzaları Üretim ve Desteleme Modeline Göre Fark Ödemesi Desteği

Biyoteknik ya da Biyolojik Mücadele desteğinin yanı sıra Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline Göre Fark Ödemesi Desteği içerisinde de zeytin sıkma faaliyetlerine destek verilmektedir. Zeytin sıkma faaliyetlerinin yanı sıra zeytinyağı üretimi ile uğraşan kişilere de destek verilecek olup bunun için tarımsal veriler kullanılacak ve belirlenen verim değerleri kapsamında destekleme ödemesi yapılmasına karar verilecektir. Zeytinyağı fark ödemesi desteğini içine alan ürün tutarı belirlenirken üretim yapılacak olan alana denk gelen üretim tutarı, tasiriye faturası, alım satım belgesi ile birlikte değerlendirme yapılmaktadır. Tasiriye faturalarında belirlenmiş olan fatura tarihleri il ya da ilçede bulunan tahkim komisyonlarınca tespit edilecek olan zeytin sıkma başlangıç ve sona erme tarihleri arasında yapılmaktadır.

Tarım Havzaları Üretim ve Desteleme Modeline Göre Fark Ödemesi Desteği
Tarım Havzaları Üretim ve Desteleme Modeline Göre Fark Ödemesi Desteği

Fark Ödemesi Desteği kapsamında zeytin sıkma tesisine destek verildiğinden bahsetmiştik. Zeytin sıkma tesisi için tasiriye faturasının oluşturulması için gerçek ve tüzel olarak çiftçilik yapan kişilerin ürettikleri zeytinler için belirlenecek olan maliyetler ölçülerek değerlendirilecektir. Tasiriye faturasında bulunacak olan bilgiler açıklamalı bir şekilde yazılacak ve kanuni olduğu belirlenmiş bir defterde kayda tabi tutulması gereklidir. Kaydı yapılmış olan bu belgelerin üzerinde İl ve İlçe Müdürlüğünce basılmış olan “Aslı Görülmüştür” şeklinde bir ibare bulunması gereklidir. Aksi taktirde tasiriye faturası olarak kabul edilmeyecektir.

2020 yılı tarım destekleri için başvurular henüz başlamamıştır. Başvuru tarihleri ve destekleme ödeme tarihlerinin açıklanması halinde gerekli bilgileri sizlerle paylaşacağız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Tarım Kredi Kooperatifleri Resmi Web Sitesi Değildir.